OneDrive’da yaşanan bazı problemler Microsoft’un bulut depolama hizmetini kullananlar için endişe verici olabilir. OneDrive, çoğu zaman kişisel dosyaları ya da iş belgelerini depolama amacıyla kullanılıyor. Fakat bazen karşı karşıya kaldığımız OneDrive sorunları kullanıcıları olumsuz yönde etkileyebilir.
Bu yazımızda en yaygın OneDrive sorunları ve gerekli çözümlerini ele alacağız. Böylelikle olası OneDrive sorunları ile karşılaştığınız zaman nasıl bir yol izleyeceğinizi ve sorunsuz deneyim için yapmanız gerekenleri keşfedeceksiniz. İşte OneDrive ile yaşayacağınız en yaygın 10 sorun ve çözümleri?
#1 OneDrive çalışmıyor
OneDrive, Windows’ta yerleşik olarak gelir. Bu neden Windows işletim sisteminizin ilk kurulumunu tamamladıysanız çalışıyor olması gerekir. Windows görev çubuğu üzerindeki OneDrive simgesi gri renkte gözüküyorsa oturumunuz kapanmış olmalıdır.
- Bunu sorunu gidermek için görev çubuğundaki OneDrive simgesine tıklayarak uygulama penceresini açın.
- Buraya OneDrive’a erişmek için kullandığınız Microsoft hesabının e-posta adresini girin.
- Hesap kimliğinizi doğruladıktan sonra OneDrive için kullanılan klasörü onaylayın.
- OneDrive yeniden çalışmaya başlayana kadar kurlumu beklemeyin. Hesabınıza giriş yapmış olacaksınız.
#2 OneDrive simgesi görünmüyor
Windows görev çubuğunda OneDrive simgesini bulamıyorsanız yapmanız gereken birkaç adım vardır. Bunların ilki görev çubuğuna sağ tıklama ve görev çubuğu ayarlarını seçmekle başlar.
- Windows 10’da bildirim bölümüne giderek görev çubuğunda hangi simgelerin görüneceğini seçe tıklayın.
- Windows 11’de ise diğer sistem simgeleri seçeneğine tıklanmalıdır.
- Buradan belirlediğiniz simgelerin sistem çubuğunda görünmesini etkinleştirebilir ya da devre dışı bırakabilirsiniz.
- Microsoft OneDrive uygulamasını burada etkin hale getirin.
- Daha sonra görev çubuğunda olduğunu kontrol edin.
Eğer simge görüntüleme ayarında uygulamayı göremiyorsanız manuel olarak yükleme yapmalısınız.
- Bunu yapmak için dosya gezginini açın ve şu konuma gidin: C:\Users\[kullanıcı adınız]\AppData\Local\Microsoft\OneDrive
- Başlatmak için OneDrive.exe dosyasına çift tıklayın. OneDrive klasörünüz görünecektir.
İlginizi çekebilir: Windows 11 İle İlk Kez Tanışacakların İşini Kolaylaştıracak 11 İpucu
#3 OneDrive eşitlemesi duraklatıldı
Bazen OneDrive, duraklatıldığını ve dosyaların eşitlenmediğini belirtir. Bunun birkaç sebebi olabilir. OneDrive yanlışlıkla duraklatılmış olabilir ya da pil tasarruf modu sebebiyle çalışmıyor olabilir. Son olarak bilgisayarınız internete bağlı olmadığı için eşitleme işlemi duraklamış olabilir.
Sorunu gidermek için görev çubuğu üzerindeki OneDrive simgesine tıklamak ve eşitlemeye devam etmek için duraklat düğmesine yeniden basmak yeterli olmayabilir. Diğer karmaşık çözümler şu şekilde:
- OneDrive penceresindeki dişli simgesine tıklayın ve ayarlar sekmesini seçin.
- Ayarlar sekmesinde eriştikten sonra
- Windows 10’da bu cihaz tarifeli ağdayken eşitlemeyi otomatik olarak duraklat seçeneğini kaldırın.
- Windows 11 kullanıcıları bu cihaz tarifeli ağdayken eşitlemeyi duraklat seçeneğini devre dışı bırakabilir.
- Buna ek olarak bu cihaz pil tasarrufu moduydayken eşitlemeyi duraklat seçeneğini devre dışı bırakabilirsiniz. Böylelikle pil tasarrufu modundayken OneDrive eşitlemesinin durdurulmasını engellenecektir.
#4 OneDrive belirli dosyaları eşitlemiyor
OneDrive, eşitlenmek istenen dosya başka bir uygulama tarafında açık veya kullanımda olduğu için dosyayı eşitleyemiyor olabilir. Bu sorunun çözümü oldukça basittir.
- Eşitlenmek istenilen dosyanın kullanımda olduğu diğer penceresin kapatın.
- OneDrive’ı eşitleme yapması için biraz süre tanıyın.
- Dosya eşitlendikten sonra dosyanızı yeniden açabilir ve işinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Dizüstü Bilgisayarların Pil Ömrünü Uzatma Yolları: MacOS ve Windows İçin 7 Tavsiye
#5 Bazı klasörler ve dosyalar senkronize edilmiyor
Bilgisayarınızda belirli klasörleri veya dosyaları görüntüleyemiyor ya da erişemiyor musunuz? Bunun nedeni dosyaların veya klasörlerin OneDrive eşitlemesine dahil edilmemesinden kaynaklanıyor olabilir.
- Doğrulamak için OneDrive ayarlarına gidin.
- Hesap sekmesine tıklayın ve klasör seç sekmesine gidin.
- Senkronize edilmesini istediğin klasör ve dosya işaretlenmemişse buradan işaretleyin.
- Daha sonra eşitlemek için tamam seçeneğine tıklayın.
#6 Microsoft 365 ile çakışma
Microsoft 365 veya Microsoft Office kullanıyor olabilirsiniz. OneDrive üzerindeki kullanışlı bir seçenek Office dosyalarının kaydedilmesini ve eşitlenmesini kontrol ederek bunları diğer kişilerle paylaşmanıza yardımcı olmasını sağlıyor olabilir. Ne yazık ki bu seçenek bazen OneDrive eşitlemelerini engelleyebilir veya durdurabilir. Özellikle dosyalar üzerinde ortak çalışma yapmıyorsanız bu özelliği kapatabilirsiniz.
- İlk olarak OneDrive ayarlarına gidin.
- Windows 10’da Office sekmesine tıklayın ve açtığınız Office dosyalarını eşitlemek için Office uygulamalarını kullan kutusunun işaretini kaldırın.
- Windows 11’de eşitle ve yedekle sekmesine tıklayın. Ardından gelişmiş ayarlara giderek dosya paylaşımı seçeneğini kapatın.
#7 Bilgisayarınızda depolama için yeterli alan yok
Kimi zaman bilgisayarınızın depolama alanı tükendiği için OneDrive dosya eşitlemesinde sorun yaşayabilirsiniz. Bu sorunu birkaç farklı yöntemle giderebilirsiniz.
- Yapmanız gerek ilk şey, geçici dosyaları temizleyerek, uygulamaları kaldırarak ve geri dönüşüm kutusunu boşaltarak bilgisayarnızda kullanılabilir alan açmayı deneyin.
- Bunlara ek olarak bilgisayarınızda daha fazla ihtiyaç duymadığınız klasörleri kaldırmak için OneDrive ayarlarını da açmalısınız.
- Hesap sekmesine tıklayın ve klasörleri seçe tıklayın, daha sonra artık yerel olarak eşitlemek istemediğiniz klasörlerin işaretini kaldırın ve tamam seçeneğine tıklayın.
Ayrıca hizmetin tüm OneDrive dosyalarını bilgisayarınızdan kaldırmasını ve yalnızca ihtiyacınız olduğunda indirmesini sağlayabilirsiniz.
- OneDrive ayarlarına tıklayın.
- Windows 10’da ayarlar sekmesine tıklayın ve ardından yer aç ve dosyaları kullandıkça indir seçeneğini etkinleştirin.
- Windows 11’de eşitle ve yedekle sekmesine girin. Buradan gelişmiş ayarlar bölümüne girin ve en sonunda isteğe bağlı dosyalara tıklayın.
#8 OneDrive dosyalarının eksik olması
OneDrive aracılığıyla eşitlenen belirli bir dosyayı eşitlediğinize emin olup göremiyor olabilirsiniz. Silinmiş olabileceğini düşünüyorsanız, yapmanız gereken ilk şey Windows geri dönüşüm kutusunu kontrol etmek olmalıdır. Dosyayı Windows geri dönüşüm kutusunda da göremiyorsanız OneDrive böyle durumlarda oldukça kullanışlı bir özellik sunar. OneDrive, silinen dosyaları 30 güne kadar tutan kendi geri dönüşüm kutusuna sahiptir.
- Özelliğe erişmek için görev çubuğu üzerinden OneDrive simgesine tıklayın ve çevrim içi görüntüle seçeneğine tıklayın.
- OneDrive bulut depolama alanınız için açılan pencerede geri dönüşüm kutusu menüsüne tıklayın.
- Burada, çöp kutusundaki tüm dosyalara göz atabilir veya adına göre sadece belirli dosyaları arayabilirsiniz.
- Eğer şanslıysanız ve aradığınız dosyayı bulduysanız dosyayı orijinal konumuna geri döndürmek için geri yükleye tıklayın.
İlginizi çekebilir: Flash Belleğinize Virüs Bulaştığını Nasıl Anlarsınız, Virüs Temizleme Nasıl Yapılır?
#9 OneDrive içerisinde yinelenen dosyaların olması
OneDrive dosyalarını içeren bir klasörü açıyorsunuz ve aynı ada sahip iki öğe olduğunu keşfediyorsunuz. Dosyaların birinde temel dosya adı, diğerinde ise hem dosya adı hem de bilgisayarınızın adı olduğunu görüyor olmanız oldukça muhtemeldir. Bu sorun bazen aynı dosyayı birden fazla bilgisayarda açıp düzenlediğinizde ortaya çıkar.
Bu gibi zamanlarda OneDrive hangisinin ana dosya olarak eşitleneceğinden emin olamadığı için her ikisini de eşitler ve bilgisayar adını ikisinden birine ekler. Bu hatayla karşılaşırsanız her iki dosyayı da açın ve saklamak istediğiniz sürümün eklenmiş bilgisayar adıyla olmadığından emin olun. Bu sorun devam ederse, sorunu çözmenin bir yolu OneDrive için Windows kimlik bilgilerinizi yenilemek olacaktır.
- Simge görünümünden denetim masasını açın ve kimlik bilgileri yöneticisi uygulamasına tıklayın.
- Bunun yerine görev çubuğundan “kimlik bilgisi” araması yapın ve kimlik bilgileri yöneticisini de seçebilirsiniz.
- Windows kimlik bilgileri sekmesine tıklayın ve genel kimlik bilgileri bölümüne bakın.
- OneDrive önbelleğe alınmış kimlik bilgileri yazan girişi bulun ve daha fazla ayrıntı açmak için aşağı oka tıklayın.
- Kaldıra tıklayın, ardından OneDrive’dan çıkın ve yeniden başlatın.
- Gerekli kimlik bilgilerini yeniden oluşturmak için tekrar oturum açın. Bu adımlar sonrası sorun giderilecektir.
#10 Çözümü olmayan bir sorun nasıl giderilir?
Yukarıdaki listede ya da çözümünü internet üzerinde göremediğiniz herhangi bir sorunla karşılaşmış olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda OneDrive uygulamasını kaldırıp yeniden yüklemek doğru bir seçenek olacaktır.
- Windows 10’da ayarlar > uygulamalar > uygulamalar ve özellikler bölümüne gidin. Ardından Microsoft OneDrive’ı seçin ve kaldır seçeneğine tıklayın.
- Windows 11’de ayarlar > uygulamalar > yüklü uygulamalar menüsüne gidin. Daha sonra Microsoft OneDrive girişinin yanındaki üç nokta simgesine tıklayın ve kaldıra tıklayın.
- Sonrasında programı Microsoft’un OneDrive web sitesinden yeniden kurmak için indirin.
- Bağlantıdan OneDrive’ı indirdikten sonra indirilen kurulum dosyasından yükleyin.
Kurulum tamamlandıktan sonra OneDrive uygulamasını açın, oturum açın ve OneDrive hesabınızı ve erişiminizi yeniden ayarlamak için gerekli adımları izleyin.