Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler, ne yazık ki tüm Türkiye’de büyük bir yıkıma ve hüzne neden oldu. Yakın tarihin en büyük iki depremi nedeniyle 10 ilimizde binlerce bina yıkıldı, binlerce kişi yaralandı. Son verilere göre 18.342 vatandaşımız hayatını kaybetti. Önder Cırık da depremde yitirdiğimiz insanlarımızdan sadece biri…
Türkiye’deki doğanın, yaban hayatının ve kültür varlıklarının korunması için var gücüyle çalışan, her yaz “hiç deniz görmemiş çocukları denize götüren,” hiç tanımadığı onlarca, yüzlerce insanın hayatına dokunan Cırık’ın kaybı, çok sayıda seveninin büyük bir üzüntü yaşamasına neden oldu…
Kahramanmaraş’ta peş peşe meydana gelen iki büyük depremin ardından binlerce insanımız yaşamını kaybetti
Binlerce vatandaşımız halen enkaz altında, kendilerine uzatılacak yardım elini bekliyor. Ülkemiz ne yazık ki eşine az rastlanır bir felaketin büyük acısını derinden hissediyor…
Kahramanmaraş depremlerinin ardından yaşamını kaybeden vatandaşlarımızdan biri de Önder Cırık
Araştırmacı-yazar ve rehber Cırık, “bölgelere rehber kazandırmak için uygulama eğitimleri” kapsamında, 43 rehber arkadaşıyla birlikte Adıyaman’da bulunuyordu. Korkunç depreme de burada yakalandılar…
Önder Cırık’ın da aralarında bulunduğu 43 rehber, konakladıkları otelin çökmesi nedeniyle enkaz altında kaldı
Korkunç yıkımın ardından başlayan arama kurtarma çalışmalarının ilk etabında 43 rehberden 19’u enkaz altından sağ olarak kurtarıldı. Ne yazık ki 10 insanımızın canız bedenine ulaşıldı. Bununla birlikte 14 rehberden ise hiçbir haber alınamamıştı, akıbetleri bilinmiyordu. İşte, Önder Cırık da haber alınamayan insanlarımız arasındaydı. Ne yazık ki kısa süre önce sevenleri ve Turist Rehberleri Odaları Birliği (TUREB), Önder Cırık’ın hayatını kaybettiğini duyurdu…
1979 yılında Mersin’de dünyaya gelen Önder Cırık, ülkemizdeki doğa ve yaban hayatının korunması için önemli çalışmalara imza attı
Uzun yıllar boyunca ülkemizdeki doğa koruma ve yaban hayatı alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarında görev aldı. Doğu Karadeniz, Kars, Iğdır ve Ardahan başta olmak üzere Türkiye’nin pek çok farklı bölgesinde doğa koruma, sürdürülebilir kalkınma, biyokültürel turizm ve yaban hayatı araştırmaları üzerine çalıştı.
İlerleyen dönemde, çalışma alanlarındaki bilgi ve tecrübesini hazırladığı doğa belgesellerine aktardı. “Deniz Hastanesi,” “Yaban Acil,” “Bozayının İzinde Sarıkamış” ve “Sulak” gibi doğa belgesellerinin metin yazarlığını yaptı. Anadolu doğa tarihi üzerine pek çok önemli araştırma gerçekleştirdi, sayısız makalenin altına imzasını attı.
Önder Cırık, doğa ve yaban hayatı üzerine yaptığı çalışmaların yanı sıra, son derece önemli sosyal sorumluk projeleri gerçekleştirdi
Her yaz, yurdun dört bir yanından daha önce hiç deniz görmemiş çocukları bir araya getiriyor, onları denize götürüyordu. Çocuklara, bulundukları beldelerdeki müzeleri gezdiriyor, onlara rehberlik ediyor, imkânı olmayan çocuklara ömürleri boyunca unutamayacakları güzel anılar, hatırlar armağan ediyordu. Hem de bunu her sene, hiç yorulmadan, hiç dinlenmeden yapıyordu. Önder Cırık, yüreği insan ve ülke sevgisiyle dolu, büyük felaketin bizlerden kopardığı binlerce insanımızdan biriydi… Çok üzgünüz, acımız tarifsiz.
Kaynak: 1