Yaralanma dendiği zaman, çoğu insanın aklına fiziksel olarak hasar görmek geliyor. Ancak, yaralanmanın fiziksel olmayan, hem de çok daha ciddi biçimleri var. Bilim insanları, duygusal veya psikolojik yaralanmaların fiziksel yaralanmalardan çok daha tehlikeli ve uzun süren etkileri olduğunu söylüyor. Bir insanı duygusal olarak yaralayabilecek şeylerin başında ise kelimeler geliyor! Pek çok insanın sıklıkla karşılaştığı hakaretler, alaycı sözler veya olumsuz eleştiriler yaşam boyu devam eden yaralara neden olabiliyor. Üstelik olumsuz bir eleştiri, ister bir yabancıdan gelsin ister yakın bir arkadaştan bazen yıllar boyunca unutulmuyor.
Kelimeler, insan yaşamında gerçekten de son derece önemli. Öte yandan, yapılan çalışmalar olumsuz eleştirilerin, olumlu eleştirilerden çok daha etkili olduğunu ortaya koyuyor! Yani olumsuz bir eleştiri, örneğin bir övgüye nazaran insanları çok daha fazla etkiliyor. Bu duruma “olumsuz düşünme yanlılığı” adı veriliyor. Buna göre insanlar, olumsuz eleştirilerden daha fazla etkilenmeye oldukça müsait. Elbette bu durum, insan yaşamı için çok zorlayıcı. Üstelik pek çok sebebi ve bazı faydaları da var. Savaşlardan doğal felaketlere kadar pek çok olumsuz olayla mücadele etmemize yardımcı oluyor! İşte, insanların olumsuz eleştiri ve yorumlardan çok daha fazla etkilenmesinin sebepleri
Olumsuz eleştirilerden daha fazla etkilenmemize neden olan şey, savunma mekanizması
BBC Türkçe’nin haberine göre insan beyni, insanı korumak ve hayatta tutmak üzerine evrimleşmiştir. Bu sebeple, insan beyninde tehdit ve tehlikeleri algılamaktan sorumlu 3 farklı bölge var! Beynin orta kısmında bulunan antik bazal ganglionlar, dövüşme ya da kaçma tepkimizi belirliyor. Tehditlere karşı duygularımızı tetikleyen ve tehlikeleri algılamamızı sağlayan bölümün adı ise limbik sistem. Son olarak pre-frontal korteks ise, tehlikeler karşısında mantıklı düşünmemizi sağlıyor.
Uzmanlar, olumsuz düşünme yanlılığı yüksek olan atalarımızın, hayatta kalma ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtiyorlar. Yani, tehdit ve tehlikeleri daha erken ve rasyonel bir şekilde algılayan insanlar, hayatta kalma yarışında bir adım öne geçiyor. Bunun doğal bir sonucu olarak, olumsuz olaylardan, eleştiri ve yorumlardan daha fazla etkilenmek, insan beyni tarafından geliştirilen bir savunma mekanizması. Aynı zamanda, genetik bir miras. Ancak, modern yaşamda olumsuz düşünme yanlılığı insan yaşamı için son derece zorlayıcı. Bu sebeple uzmanlar, “kötü olandan daha fazla etkilenmenin” faydalı olabileceğini ancak makul bir düzeyde olması gerektiğini belirtiyorlar.
Sürekli olumsuz şeylere maruz kalmak, daha fazla etkilenmemize neden oluyor
Olumsuz olan şey, bir eleştiri de olabilir bir gazete haberi de! Üstelik modern yaşamda pek çok insan olumlu şeylerden çok olumsuz şeylerle karşılaşıyor. Çünkü insanlardaki olumsuz düşünme yanlılığı, kötü ve olumsuz şeylere daha fazla ilgi göstermelerine neden oluyor. Bu durumda, televizyondan internete ve hatta gazetelere kadar pek çok mecrada olumsuz içerikler üretiliyor! Sürekli karşılaşılan olumsuz içerikler de onlardan daha fazla etkilenmemize neden oluyor. Yani, insanlık bir anlamda olumsuz şeylere hem ilgi duyuyor hem de onlardan olumsuz şekilde etkileniyor! Uzmanlar, kötü olaylar hakkında düşünmeye iyi olaylardan çok daha fazla zaman harcadığımızı belirtiyorlar. Bazı olumsuz eleştiri ve yorumların, neden yıllarca unutulmadığının açıklamalarından bir tanesi de bu olabilir.
Sosyal medya, olumsuz eleştiriden daha fazla etkilenmemizin en önemli nedeni
Çünkü uzmanlara göre, insan beyni binlerce yabancı tarafından yapılan olumsuz eleştirilerle mücadele etmek için uygun değil. İnsan beyni binlerce yıldır, kendi yakın çevresindeki topluluğun uyarılarını dikkate alacak şekilde gelişiyor! Bu sebeple günümüzde pek çok insan, sosyal medyada karşılaştığı eleştiri ve hakaretler nedeniyle ciddi psikolojik sorunlar yaşıyor.
Kaynak: 1