Dünya’nın düz olduğunu, Titanik’in aslında hiç batmadığını veya Elvis Presley’in hayatta olduğunu ileri süren çılgın komplo teorileriyle mutlaka karşılaşmışsınızdır. Ancak ilginç komplo teorilerinin sayısı çok daha fazla. İşte ölü internet teorisi de onlardan biri. Bu ilginç teori kabaca bildiğimiz internetin öldüğünü ve artık botlar tarafından yönetildiğini savunuyor! İşte ölü internet teorisi hakkında bilmeniz gerekenler.
Ölü internet teorisi nedir?
Ölü internet teorisi kabaca, bildiğimiz internetin yıllar önce öldüğünü ve artık botlar tarafından yönetildiğini ileri süren ilginç bir komplo teorisi. İnternetin ölümü, internetteki insan varlığının sona erdiğine göndermede bulunuyor.
Teoriye göre internetteki tüm içeriklerin büyük bir bölümü botlar ve yapay zeka araçları tarafından oluşturuluyor
Bununla birlikte teori, internetteki pek çok hesabın da yine botlar veya yapay zeka tarafından yönetildiğini savunuyor
Teorinin ileri sürdüğü ilginç iddialardan bir diğeri de insanların artık eskisi kadar sık internet kullanılmadığı yönünde
Buna göre internet, internetten fayda sağlayan insanların geliştirdiği botların kontrolünde. İnternetteki içeriklerin veya paylaşımların arkasında da bu botlar var.
Ölü internet teorisine göre çeşitli insanlar veya kurumlar, toplumları manipüle etmeyi hedefliyor
Yani teori, internetin kendi fikir ve düşüncelerini yaymak veya internetten kâr elde etmek isteyen kişi ve kurumlar tarafından botlarla doldurulduğunu ileri sürüyor.
Teorinin bazı destekçilerine göre interneti ele geçiren botların arkasına hükûmetler var
En başta da Amerika Birleşik Devleti hükûmeti. Buna göre ABD hükumeti, dünya nüfusunu internet üzerinden, bu botlar ve yapay zeka ile yönetiyor, en azından yönetmeyi hedefliyor.
İlk kez 2010’ların sonunda gündeme gelen ölü internet teorisi bugünlerde yeniden popülerlik kazanmış durumda
Bunun sebebi ise son dönemde giderek daha yaygın hale gelen yapay zeka teknolojisi. Özellikle son dönemde geliştirilen ve tıpkı bir insan gibi içerikler hazırlayabilen yapay zeka modelleri, teorinin de yeniden gündeme gelmesine neden oldu. Bu yapay zeka modelleri ve yapay zekanın ürettiği içerikler ise teorinin savunucuları için oldukça önemli. Çünkü bazı araştırmalar, 2030 yılına kadar internetteki tüm içeriğin yüzde 99’unun yapay zeka tarafından üretilebilir olacağını iddia ediyor.
Peki, teoriye göre internet ne zaman öldü?
Yani internetin hangi döneminde, botlar insanların yerini almaya ve internetin hakimi olmaya başladı. Aslında bununla ilgili bir fikir birliği yok. Fakat yaygın olarak internetin 2016-17 yıllarında öldüğü, internetteki insan varlığının önemli ölçüde azalmaya başladığı kabul ediliyor, elbette teorinin destekçileri tarafından.
Ölü internet teorisi gerçek olabilir mi?
Elbette bu soruya net bir cevap vermek kolay değil. Ancak pek çoğumuz ve çevremizdeki insanların pek çoğu interneti kullanmaya devam ediyor. Yani internette insan varlığının sona erdiğini söylemek pek mantıklı görünmüyor. Bununla birlikte bazı araştırmalar, internetin gerçekten de botların kontrolü altında olabileceğini gösteriyor!
2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre o dönem internet trafiğinin önemli bir bölümü botlardan geliyordu
2016’daki çalışmaya imza atan Imperva isimli siber güvenlik firmasının yakın tarihli raporları da hayli dikkat çekici. Örneğin geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir rapor, geçen yıl tüm internet trafiğinin neredeyse yarısının, yüzde 49,6’sının botlardan geldiğini gösteriyor. Bu, 2013’ten bu yana görülen en yüksek oran. Üstelik bazı ülkelerde botların etkinliği çok daha yüksek. Şirket, geçtiğimiz yıl İrlanda’da internet trafiğinin yüzde 71’inin bot kaynaklı olduğunu ifade ediyor. Üretken yapay zeka modellerinin daha popüler hale gelmesiyle bu oranların da aratabileceği belirtiliyor.
Kaynak: 1