Yapay zeka teknolojisi tahmin edilemez bir hızla gelişiyor. Hayal edebileceğimiz her alanda, sıra dışı ürünlerle karşımıza çıkan bu teknolojiler, bazen gerçekle sanal dünyayı birbirine karıştırmamıza dahi sebep olabiliyor. Uber’in yazılımcılarından Phillip Wang, gelişen yapay zeka ürünlerine dikkat çekmek için bir web sitesi hazırladı. Her tıklamada yeni bir insan yüzü oluşturan ilginç web sitesi, gerçekte var olmayan ancak inanılmaz derecede gerçekçi fotoğraflarla aklınızı başınızdan alabilir. Arada senkron kaymalarına şahit olsak da yazılım oldukça başarılı.
Her tıklamada yeni bir insan yüzü oluşturan web sitesinde, gerçekten ayırt etmekte zorlanacağınız fotoğraflar görebilirsiniz
Yapay zeka teknolojisi sayesinde gerçek insan yüzlerini tarayan thispersondoesnotexist.com, buradan edindiği verilerle yeni insan yüzleri oluşturuyor. Gerçek insan yüzlerinden edindiği bilgileri yeni tasarımlarda kullanan yazılım, şaşırtıcı bir gerçeklik oranına sahip. Akıllara Black Mirror dizisini de getiren bu gerçekçi kareler, teknolojinin gelişimini gözler önüne seriyor.
Web sitesini hazırlayan, Uber’in yazılımcılarından Phillip Wang
Nvidia teknoloji şirketi çalışanlarının hazırladığı yazılımı inceleyen Phillip Wang, farkındalık yaratmak için böyle bir web sitesi oluşturmaya karar vermiş. Göze biraz ürkütücü de gelen fotoğraflar, yapay zekanın geleceğine dair de fikir veriyor. Ayrıca resimdeki kişinin Phillip Wang olduğunu düşünüyorsanız kesinlikle yanılıyorsunuz. Resimdeki kişi, web sitesinde karşımıza çıkan ve gerçekte var olmayan yüzlerden biri sadece. Sizce de fazla gerçekçi ve biraz ürkütücü değil mi?
Yazılımın alt yapısında GAN adı verilen sistem kullanılıyor
https://www.instagram.com/p/BuDwQtqgYGg/
Uygulamanın altyapısında generative adversarial network(GAN) kullanılmış. İki sinir ağından oluşan GAN, üretici (generator) ve ayrıştırıcı (discriminator) adı verilen iki bileşene sahip. Üretici yeni sentezler oluştururken ayrıştırıcı ise sisteme girilen örnek yüzlerle, yazılımın oluşturduğu sahte yüzleri kıyaslıyor.
Yoğun istek üzerine gelen ikinci web sitesi ise gerçekte var olmayan kediler için
thiscatdoesnotexist.com web sitesinde de her tıklamada yeni bir kedi ile karşılaşacaksınız. Yazılımın kedilerde, insanlarda olduğu kadar başarılı olmadığını söylemek yalan olmaz. Fotoğraflarda çok fazla hata ve görüntü kayması mevcut. Elbette bunun için yazılımcıları suçlamıyoruz, kedileri suçluyoruz. Sonuçta kediler yerinde durmayan hayvanlar. Yine de kedi sevdalıları web sitesine tıklayıp F5’e yüklenebilirler.
Bonus: Sosyal medya için sahte profil fotoğrafları arayanlara gün doğdu
‘Stalk’ yapmak için fake profil fotoğrafları kullanan ve sanal mecralarda alay konusu olan onlarca hesap biliyoruz. Bu web sitesi ile sosyal medya, gerçekçi ama sahte hesaplarla dolabilir. Dikkat edin, hayatınızın aşkı sandığınız kişi, gerçekte var olmayan bir yapay zeka destekli tasarım olabilir.