OLED ve QLED TV modellerini mutlaka duymuşsunuzdur. Peki OLED ve QLED arasındaki fark nedir? Yeni bir TV için internette araştırma yaparken muhtemelen bu teknoloji terimleriyle karşılaşmışsınızdır. Ancak aralarındaki temel farkları anlamak her zaman kolay değildir. OLED genellikle daha doğru görüntüsü sayesinde daha ‘premium’ bir deneyim sunsa da bu her zaman en iyisi değildir. Diğer taraftan QLED TV’ler ise günümüzde çok fazla özellikten ödün vermeden daha iyi genel parlaklık ve değer sunuyor. Her şey, hangisinin izleme ortamınıza daha uygun olduğuna bağlı değişkenlik gösterir.
Performans söz konusu olduğunda bile, birinci sınıf bir görüntü ve en kaliteli izleme deneyimini sağlayan şey herkes için aynı değildir. Bazı insanlar en iyi OLED TV’lerin derin ve ayrıntılı gölgelerini tercih edebilir. Diğerleri ise en iyi QLED TV’lerin zengin kuantum nokta renklerini ve yüksek parlaklığını tercih edebilir. Bu rehberimizde iki teknolojinin neyle ilgili olduğunu ve satın almadan önce bilmeniz gerekenleri ele alacağız. OLED TV ve QLED TV arasındaki farklar neler? Hangisi daha iyi, hangisini tercih etmelisiniz? İşte OLED ve QLED TV hakkında bilinmesi gerekenler…
OLED ve QLED TV teknolojisi nedir?
LG, Samsung ve Philips gibi en büyük ve en iyi TV üreticileri yıllardır OLED TV’ler tedarik etmektedir. OLED hala tartışmasız en üstün tüketici TV teknolojisi ve tartışmasız en popüler olanı olarak kabul ediliyor. Bir dönem OLED’e karşı çıkan Samsung bile QD-OLED TV’leriyle OLED pazarına katıldı. Fakat OLED TV pazarında en popüler ve en çok satan modeller LG’ye aittir.
QLED TV’ler ise çoğunlukla Samsung tarafından üretiliyor. Samsung’a ek olarak Sony, Hisense, TCL ve Amazon gibi diğer markalardan da QLED TV modellerini bulabilirsiniz.
Mini LED TV’lerden de bahsetmek gerekirse Mini LED TV, teknik olarak ayrı bir teknoloji biçimi olsa da bu TV’ler arka ışıkta mikroskobik lenslere sahiptir ve panellerinde bir tür QLED teknolojisi kullanırlar.
QD-OLED TV’ler ise daha parlak ana renkler oluşturmak için kuantum nokta filtreli mavi bir OLED panel kullanarak her iki dünyanın en iyisini birleştiriyor. Sonuç olarak, OLED’in daha güçlü kontrastını ve QLED’in daha yüksek parlaklığını tek bir TV’de elde edebilirsiniz. QD-OLED, 2022 yılında Samsung tarafından piyasaya sunuldu ve o zamandan beri daha rafine hale geldi ve popülaritesi arttı.
İlginizi çekebilir:
Oyunseverler Buraya! Monitör Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken 4 Faktör
OLED TV neler sunar?
- Artıları:
- Kendinden yayılan pikseller
- Daha koyu siyah tonlar
- Doğru dokular ve renkler
- Hassas renkler
- Eksileri:
- Potansiyel yanma riski (burn-in)
- Sınırlı tam ekran parlaklığı (genellikle 300 nit’e kadar)
- QLED ile karşılaştırıldığında daha pahalı
OLED ya da uzun haliyle ‘organic light-emitting diode’ organik ışık yayan diyot anlamına gelmektedir. Bu TV paneli, iki iletken arasında, içinden elektrik akımı geçtiğinde kendi ışığını yayan karbon bazlı bir film kullanır. Pikseller ışığı kendileri ürettikleri için siyah olmaları gerektiğinde tamamen kapatılırlar. Bu, kalın LCD arka ışığı olmadığı için dikkat çekici derecede gerçekçi siyahlar, muhteşem kontrast ve doğru ayrıntılar ve renkler anlamına gelir.
Ancak OLED TV’ler giderek daha parlak hale geliyor. Son yıllarda LG, LG G3 OLED gibi TV’lerde mikro lens dizisi (MLA) teknolojisini kullanıyor. Yapılan testlere göre en yüksek parlaklık seviyesi 1000 nit’i aşarak 1.449 nit’e kadar ulaştı. Ancak burada bahsedilen en yüksek parlaklık seviyesidir.
Yukarıdaki listede de belirtildiği OLED’in ana sorunu tam ekran parlaklığıdır. Zirve parlaklık seviyeleri genellikle %3-10 seviyelerinde ölçülürken OLED TV’ler genellikle 200-300 nit arasında sonuçlar verir. Bu da Samsung Q80C gibi QLED TV’lerin sunabileceğinin yarısından fazladır. OLED TV modelleri genel olarak uygun fiyatlı hale gelse de hala QLED ve hatta Mini LED TV’lerden önemli ölçüde daha pahalıdır. OLED gibi premium bir teknoloji satın almak istediğinizde, premium bir fiyat ödemeniz gerekir.
QLED TV neler sunar?
- Artıları:
- Canlı renkler
- OLED’den daha parlak (tam ekran)
- 32- ile 98 inç arasında çeşitli ekran boyutları
- Daha bütçe dostu
- Eksileri:
- Potansiyel çiçeklenme (blooming)
- LED arka ışık nedeniyle siyah homojenliği sorunları
- Kontrast OLED kadar güçlü değil
QLED (Quantum Light Emitting Diode), ‘Kuantum Işık Yayan Diyot’ anlamına gelmektedir. QLED’in gücü, daha yüksek parlaklık seviyelerinde ve yakın zamana kadar çok daha geniş boyut çeşitliliğinde yatıyor. Ayrıca Samsung Q80C gibi daha premium modellerinde hala zengin kontrasta sahiptir. Peki kuantum noktalı (quantum dot) LED anlamına gelen QLED ne işe yarıyor?
Samsung’a göre onu ‘kuantum’ yapan şey, LCD arka ışığının önünde parlaklığı, kontrastı ve renk canlılığını artıran bir kuantum nokta renk filtresi kullanmasıdır. Teknik olarak QLED’lerin QLCD-LED olarak adlandırılması gerekiyor. Aslında yeni nesil bir ekran teknolojisi değildir. Sadece LCD TV teknolojisinde yapılan bir yenilik olarak piyasaya sürülmüştür. Ancak bu değişiklik QLED TV modellerinin etkileyici olmadığı anlamına gelmiyor.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi QLED teknolojisinin bir türünü kullanan Mini LED TV’ler de var. Mini-LED’ler mikroskobik boyuttadır, bu da bir LCD panele daha fazla yerleştirilebileceği anlamına gelir. Bu, standart LED TV’lere kıyasla daha iyi aydınlatma kontrolü ve daha fazla kontrast kontrolü sağlayan karartma bölgelerine olanak tanır. Bununla birlikte, mini-LED teknik olarak hala tamamen ayrı bir panel türüdür.
QLED’in genellikle bocaladığı nokta siyah seviyeleri ve kontrastıdır. LED arka ışıkla sınırlı olan QLED TV’ler, siyah bütünlüğü (siyah tonları ekrana eşit olarak yayma yeteneği) ve arka ışık çiçeklenmesi (çerçevede özellikle siyah renklerde görülebilir bir ışık hüzmesi etkisi) sorunlarından muzdarip olabilir. QLED’in kontrast seviyeleri hala çok iyi olsa da OLED TV’lerinkini geçemiyor.
İlginizi çekebilir:
En İyi Dijital Yayın Platformları: Kimler Hangi Platformu Tercih Etmeli?
OLED ve QLED: Hangisi sizin için uygun?
Bu teknolojilerin her ikisi de etkileyicidir ancak farklı nedenlerden dolayı tercih edilirler. OLED, ayrı ayrı karartılmış pikselleri sayesinde QLED’den daha üstün kontrasta sahipken QLED üstün tam ekran parlaklığına sahiptir. Her ikisi de farklı insanlara uyacak şekilde kendi tarzlarında muhteşem renklere sahiptir. İzleme ortamınız parlak koşullardan muzdarip değilse, OLED muhtemelen size daha uygun olacaktır. OLED panel size daha iyi siyah seviyeleri ve daha önce bahsettiğimiz harika kontrastı sunacaktır. Fakat daha aydınlık bir odada yansımalardan muzdarip olacaktır.
Son yıllarda OLED TV’lerde artan parlaklığa rağmen, QLED genel parlaklık açısından hala daha iyidir. İyi aydınlatılmış bir odanız varsa, çok daha parlak paneli yansımalarla daha iyi başa çıkacağından QLED’e daha uygun olursunuz. Renklerinizin de daha parlak olmasını tercih ediyorsanız QLED size daha uygun olacaktır. Özellikler açısından, OLED ve QLED TV’lerin her ikisi de oyun, HDR formatları ve diğer benzer uyumluluklar için çok benzer bağlantı setleri taşımaya başlıyor, bu nedenle gerçekten izleme ortamınızın nasıl olduğuna bağlıdır.
OLED ve QLED teknolojisi için gelecek nasıl görünüyor?
Hem OLED hem de QLED’in geleceği, her iki teknoloji için de geliştirilen birkaç ilgi çekici iyileştirme ile heyecan verici görünüyor. OLED için, mürekkep püskürtmeli baskılı (IJP) OLED’ler yolda olabilir. Bu daha parlak bir görüntü ve daha ucuz fiyatlarla sonuçlanabilir. Çünkü IJP üretim yöntemleri mevcut OLED üretim yöntemlerinden önemli ölçüde daha ucuz olacaktır.
Ayrıca mevcut OLED teknolojisinden daha az ısı üreterek sadece üretim sırasında değil evde de daha yüksek parlaklık ve daha fazla enerji verimliliği vadeden bir başka farklı üretim yöntemi olan Fosforesan OLED (PHOLED) de var. Geleneksel OLED TV’ler bile gelişmeye başlıyor. LG ve Samsung dahil pek çok marka başlangıç olarak 3.000 nit hedeflese de potansiyel olarak 4.000 nit paneller yolda gözüküyor.
QLED’e gelince, gelecekteki odak noktası doğrudan görünümlü kuantum nokta teknolojisi olacak gibi görünüyor. Bu yeni teknoloji, arkadan aydınlatmalı LED bir panele güvenmek yerine kuantum noktaların kendilerinin ışık kaynağı olacağı anlamına geliyor. Bu aynı zamanda ‘kendinden yayılan’ kuantum noktalarının OLED TV’lere benzer şekilde daha iyi siyah seviyeleri ve kontrast üretebileceği anlamına da gelebilir.
İlginizi çekebilir:
Hepsi Üst Düzey Teknolojilerle Donatılan Dünyanın En İyi 7 Televizyon Markası