Eğitimin önemini ısrarla ve altını çize çize vurgulamamak olmaz. Bir insan yetiştirmenin en meşakkatli tarafı eğitim sürecinde bulunduğu şartları iyileştirmek. Çocuklarımızın şekillenmesinde bu durumun payı büyük. Dolayısıyla eğitimi sevdirmek ve kolay hale getirmek de önemli bir misyon. Ulaşım da bu açıdan önemli bir rol oynuyor. Dünyada ulaşım ağı kısıtlı ve tehlikeli öyle bölgeler var ki, buralarda bırakın yetişkin bir insanın rahatça bir yere gitmesini, çocuklar okullarına giderken bu yolları kullanıyor. Hem de her türlü tehlikeyi ardında bırakarak…
1. Hava kirliliğinin had safhada olduğu Endonezya’nın Kalimantan kentinde, yoğun sisli ortamda bisikletlerini okula süren çocuklar.
2. Mısır’ın başkenti Kahire’de okul servisine binebilecek ekonomiye sahip olmayan çocukların alternatif ama tehlikeli çözümü.
3. Sri Lanka’nın kıyı kasabası Galle’de kız çocuklarının eğitim uğruna çektikleri zorluklar hayati öneme sahip.
16. yüzyıldan kalma bir yöntemle, okullarına ulaşmaya çalışan kızların azmi alkışlanası fakat günümüzde hala ulaşımın bu kadar kötü olması büyük hayal kırıklığı.
4. Japonya’daki Fukushima Dai-içi nükleer istasyonuna 20 kilometre uzaklıkta Omika İlkokulundaki çocuklar.
Bölgedeki radyasyonun yer yer seviyesini ölçen Geiger sayaçları’yla her gün yüzleşen çocuklar büyük bir tehlikeyle burun buruna geliyor.
5. Deprem ve tsunami eğilimli bir şehir olan Tokyo’da bazı okullar ebeveynlerden doğal bir felaketin gerçekleşmesi durumuna karşılık çocuklarına koruyucu başlık vermelerini istiyor.
6. Altyapı ağının hızlı bir şekilde büyümesiyle, Çin’in Henan eyaletindeki çocuklar okula gitmek için yıkılan alanları dolaşıyor.
7. Çin’in Jiangxi eyaletinde taşmaya eğimli akarsuyu geçmek tehlikeli bir süreç.
8. Su olan yerler ulaşımı zor hale getiriyor, ve bu zorlu yollardan başka yerlerde de mevcut. Endonezya’nın Banten köyündeki öğrenciler her okula geliş gidişte bu hiç güvenli görünmeyen yolu kullanıyor.
9. Endonezya’nın bu bölgesinde çocuklar diğerlerine göre nispeten daha şanslı. En azından binebilecekleri bir bisikletleri var, yolları çamurlu olsa da…
10. Filipinler’de yer alan Kawag köyünde çocuklar kayalık sahillere kadar uzanan bölümü dolaştırmadan okullarına ulaşamıyor.
11. Filipinler’de bu ilkokul öğrencileri bambudan yapılmış salla okullarına ulaşım sağlıyor.
12. Bazı ulaşım modellerini kullanmak ustalık gerektirir. Endonezya’nın Kolaka Utara kasabasındaki bu ulaşım modeli ile 4 kişi sıkı tutunarak okullarının yolunu tutuyor.
13. Birçok bölgedeki altyapı eksikliği çocukların becerilerini ortaya çıkarır. Hindistan’ın Keşmir eyaletinde çocuklar akarsuyu geçmek için hasarlı bir köprüye tutunarak gidiyor.
14. Çin’deki Liangshan Sichuan eyaletindeki “uçurum köyü”ndeki çocuklar için çelik merdivenlere tırmanmak ve okula gitmek iki saat sürüyor.
15. Çin’in Guizhou eyaletinde aynı derecede tehlikeli olan uçurum, ebeveynleriyle Banpo İlköğretim Okulu’na doğru yola çıkan ailelerin geçtiği yer.
Kaynak; 1,