Öksüz kanguru da neymiş demeyin. Yazık onlara. Dalga da geçmiyoruz gerçekten de var böyle bir şey. Kanguru hayvanının hamilelik ve doğumdan sonraki süreci tam bir macera. Bu süreçte yaşanan sıkıntılar bebişlerin aç açık ortada kalmasına sebep olabiliyor.
Anavatanları Avustralya’da öksüz kanguru bebişlerinin durumuna kafayı takan eski bir tur rehberi olan Chris Barnes adlı abi, bir sığınma merkezi projesine girişmiş.
Kanguru yavrusu 2 cm. büyüklükte ve sadece 1 gram ağırlıkta doğuyor
Aslında bu gelişmiş bir yavru. Normalde serçe parmağımızın yarısı kadar doğuyorlar. Gelişimin önemli bir kısmı annenin kesesinin içinde devam ediyor. Kesenin içindeki memeden besleniyorlar ve 2 – 3 ay boyunca memeye tam anlamıyla asılı kalıyorlar. Annenin ölmesi, yavrunun bir şekilde anneden koparılması gibi durumlarda gelişimini henüz tamamlayamamış yavrular korunmasız kalıyor.
Yavru tam 6 ay boyunca kesede yaşamak zorunda, 8 aylık olunca artık keseye sığamadığı için zorunlu olarak keseden çıkıyor
Herhangi bir sebeple anneden ayrı düşmüş yavrular vahşi doğada bir başlarına ayakta kalamayacakları için Chris Barnes öncülüğünde kurulmuş bir kanguru sığınma evinde bakılıyorlar.
Anne kesesi kadar rahat olmasa da idare ediyoruz
1 yaşına varana kadar süt ile beslenmek zorunda olan yavruların bakımı için rehabilitasyon merkezine gönüllülerden bağış yağıyor. Proje o kadar ilgi çekiyor ki BBC konuyla ilgili bir program dizisi yapmaya başlıyor.
İnsanlar çok garip hayvanlar, kuyrukları bile yok
Avustralya kırsalında 90 dönümlük bir alanda kurulu merkezde hayat zıplamak, durmak ve meraklı gözlerle dünyaya bakmakla geçiyor.
Bebeklerinizi taşıdığınız çantalara neden kanguru diyorsunuz?
Biz çanta değiliz! Biz de bebeğiz!
Uslu uslu oturursam beni komple süt kovasına atacaklarmış
Kangurular gelişimlerini tamamlayıncaya dek merkezde tam anlamıyla ense yapıyorlar.
Kimi zaman evlat edindirme işlemleri de deneniyor
Hımpmss.. Miss gibi bebek kokuyor.
Annem yoksa bile babam var
Üstelik benim babam Hugh Jackman gibi adam.
Bana çırpı ♪♪ çırpı ♪ çırpı bacaaak dedileeer! Hemen yemek yiyip büyümek istiyorum
Geviş getirebilen hayvanlar olan kangurular çok sert çalıları bile öğütebilecek midelere sahipler.
Bazen bizi kandırıyolarmış gibi hissediyoruz
Olsun, sonuçta kese huzuru diye bir gerçek var.
O kadar hasta oldum ki çişimi tutamıyom
Leopar deseninden korktuğum için altıma kaçırıyor olabilir miyim?
Merkezin bazen farklı konukları da oluyor
İklim şartlarına dayanıklılığı yüzünden ülkeye giden ilk yerleşimciler tarafından kıtaya getirilen develer, zamanla kontrolsüzce çoğalmışlar. Bakımsız kalmış yavru develer kimi zaman merkezin konuğu oluyorlar.
Develeri aldığınız duyunca biz de geldik
Vombatlar da Güneydoğu Avustralya ve Tazmanya’ya has bir tür. Vahşi yaşam parkı sınırları içinde verilen veterinerlik hizmetinden yararlanmaya gelmişler. Vombatların diğer hayvanlarda görülmeyen ilginç bir özellikleri var, dışkıları kare şeklinde.