Öğretmenlik eski zamanlardan bu yana kutsal kabul edilen ve bu işi üstlenenlere karşı sonsuz saygı beslenen bir meslek. Öyle ki bu mesleği sevmeden yapıyorsanız tutunmanız zor. Zira gereken sabrı, çocuklarla aranızda oluşturmanız gereken sevgi bağını, değişen müfredatları takip etmenizi ancak bu işe olan aşkınız sağlayabilir. Bizde de Köy Enstitüleri olsun, Eğitim Enstitüleri olsun eğitim – öğretim hayatımızda nice öğretmenin başarı öyküsü var. Günümüzde imkânsızlıkların, engellerin üzerine yürüyen ve neticede başarıya ulaşan idealist öğretmenlerimiz hepimize ilham vermeye devam ediyor. Köy, kasaba ve kent demeden bazen sanat, bazen eğlence, bazense istismara karşı duruşları ile öğrencilerini sahiplenen öğretmenlerimizle dünya daha güzel bir yere gelebilir! Yavrucakları için verdikleri emeği gözler önüne seren muazzam öğretmen hikâyelerini paylaşırken bir kez daha tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım öğretmenler gününü kutluyoruz!
1. Saadet Özkan
Saadet Öğretmen çocuk istismarına karşı verdiği mücadele ile biliniyor. Aktivist bir öğretmen olan Saadet Hanım okul müdürünün çocuk istismarına yönelik yaptığı ihbar ve şikâyetler sayesinde bu hazin olayın önüne geçmeyi başarıyor. Olay şu ki; İzmir’in Menderes ilçesindeki Ahmetçik İlkokulu’nun 22 yıllık müdürü 6 kız öğrenciye pornografik film izletiyor, cinsel taciz ve istismarda bulunuyor. Okulun görevlilerden olan Saadet öğretmenimizin ihbarda bulunmasıyla jandarma ve psikologlar devreye giriyor. Evli ve iki çocuk babası olan okul müdürünün suçlamaları reddetmesi, ardından 1.5 yıl tutuklu kalıp serbest bırakılmasının ardından davanın düşmesine yakın bir zamanda Saadet Hanım konuyu BİMER’e şikâyet ederek tekrar gündemde tutmayı başarıyor. Sonuç olarak mahkeme başta öğretmenimiz ve birçok sivil toplum kuruluşunun katkıları sayesinde suçluya 82 yıl 6 ay ceza veriyor. Saadet Hanım bu hikâyesi sonucu ayrıca 2017’de Amerika’daki Uluslararası Kadın Ödülü’nü de kazanıyor.
2. Cevat Ayna
Farklı eğitim tarzıyla gündeme gelen öğretmenlerimizden biri Cevat Ayna. Hani yaratıcı, özgün öğretmenleri konu olan filmler olur ya, Cevat Bey’in hikâyesi de o cinsten. Mesleğini Aydın İncirliova ilçesinde yürüten öğretmenimiz sınıf içerisinde yaptığı düzenlemelerle öğrencilere ev konforunu sağlıyor. Maksatsa öğrencilerin daha rahat ortam ve koşullarda ders işleyebilmelerini sağlamak. Okul yönetiminden de destek alan Cevat Ayna, ilk önce sınıfın zeminine parke döşetiyor, duvarlarını da velilerle beraber boyuyor. Öğrencilerin minderlere oturarak, gerekirse de uzanarak rahat bir şekilde ders dinlemelerini sağlayan öğretmenimiz sınıfa küçük de bir kütüphane kuruyor. Yetmiyor; sınıfta bir de piyano var! Ayakkabılarla girilmeyen sınıf, ders bitiminden sonra öğretmen ve öğrencileri tarafından temizleniyor.
3. Hakan Gören
Çorum’da bir matematik öğretmeni olan Hakan Gören’in yaptığıysa çocukların oyun oynama ihtiyaçları ve sosyal bilinç kazanmalarına yönelik. Hazırlayıp sunduğu proje; anaokullarına oyun parkı kurulmasını içeriyor. Çorum’un merkezinde yer alan iki anaokulu için kolları sıvayan öğretmenimiz ‘’Anadolu İmam Hatip Liseleri Uygulamaları İyilik Projesi’’ne başvurarak işe koyuluyor. Başvurusu ve projesinin kabul edilmesi sayesinde oyun parkı için gereken malzemelerin temin edilmesi sağlanıyor ve Hakan Bey hafta sonları bu iş için çalışarak anaokullarında oyun parkını oluşturmayı başarıyor. Hakan öğretmen bu konuya dair şunları aktarıyor: “Gençlerimizin olgunlaşması için de güzel oldu. Topluma kendilerinden bir şey katmaları, karşılık beklemeden iyilik yapmaları çok önemli. Zaten projede esas amaçlarımızdan biri de buydu.’’
4. Muhammet Demir
Diyarbakır’ın Kulp ilçesindeki bir okulda sınıf öğretmenliği yapan Muhammet Demir’in ise on parmağında on marifet desek yeridir. Haberin yapılmasının üzerinden 1 yıl geçtiği için şu anki durum nedir bilemeyiz ama Muhammet Bey okulun tek öğretmeni. Birleştirilmiş sınıflarda eğitim veriyor, okulun temizlik görevini üstleniyor ve çocukları geleceğe hazırlamak için onlarla etkinlikler gerçekleştiriyor. Bölgede lojman sıkıntısından kaynaklı olarak müdür odasını kendisine ev edinen öğretmenimiz şunları ifade ediyor: “Burada bize çok iyi davranıyorlar. Bazen davet ediyorlar gidip onlarla beraber yemeğimizi yiyoruz, bazen ben davetsiz bir şekilde gidiyorum. Kapının açılmadığı hiç olmadı, herkesin kapısı açıktır. Tanımadığım halde arabasını alıp getiriyorlar. Bir de üstüne ‘hocam gel seni misafir edelim’ diyorlar. Öğretmenin görev yeri seçimi gibi bir şey olmaması lazım.’’
5. Ayşegül Havuz
Bitlis İçgeçit Köyü’ndeki bir okulda sınıf öğretmeni olan Ayşegül Hanım, öğrencilerin fiziksel ihtiyaçlarını karşılamak için yaptığı fedakârlıklarla biliniyor. Öğrencilerin üşümemesi için her sabah okul sobasını yakan öğretmenimiz herkesten önce kalkıp merkeze ortalama 20 kilometre uzaklıktaki okuluna gidiyor ve öğrenciler gelmeden odun kırıp kömür taşıyarak sobayı yakıyor. Ayşegül Hanım bu telâşesi ve fedakârlığını şöyle anlatıyor: “Sabah öncelikle sınıfı ısıtmaya çalışıyoruz. 08.40’da öğrencilerimiz geliyor. Okulun bacası bütün evler tarafından görülüyor. Eğer duman tütmüyor ise kimse gelmiyor. Duman tütmeye başlayınca öğrenciler teker teker gelmeye başlıyor. Okula olabildiğince erken gelmeye çalışıyorum. Geldiğim gibi sobamı yakıp dumanın tütmesini sağlıyorum ki çocuklar dumanın tüttüğünü görsün ve ‘öğretmenimiz geldi ve sınıfımız sıcak’ deyip gelsinler.”
6. Fatma Süter
Bu azim dolu hikâye Fatma Süter’in öğretmen olmasından çok önce, ailesinin ‘’kızlar okumaz’’ demesiyle başlıyor. Bu anlayışa aldırmadan hayallerinin peşinden koşan Fatma Hanım eğitim hayatını sürdürerek öğretmen olmayı başarıyor. Kırşehir’de doğan öğretmenimiz belki de kadına yönelik her türlü engellemelerin mutlaka ama mutlaka aşılabileceğini göstermesi bakımından da ilham verici. Yaklaşık 15 yıldır öğretmenlik yapan Süter kendisine yegâne ve kutsal bir amaç belirlemiş: kendi gibi eğitim hayatını sürdürmekte güçlükler yaşayan öğrencilere burs sağlayarak yardımcı olmak. Bunun için de çeşitli projeler hazırlıyor ve bunlardan elde ettiği gelirleri burs olarak öğrencilere aktarıyor. Antalya’da anaokulu öğretmeni olarak görev yaptığı sırada ‘’üstün sesler’’ projesine imza atarak öğrencilerle kentin çeşitli noktalarında söyledikleri şarkıları klip yapıyor ve bunu sosyal medyada paylaşıyor. İzlenme oranına göre sağladığı kazançları ise bağış ve burs olarak çocuklara yönlendiriyor.
7. Hatice Küpeli
Hatice öğretmen öğrencilerin ‘’bilim annesi’’ olarak tanınıyor. Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen Uluslararası Robot Şampiyonası’nda dünya birinciliği, ikinciliği ve dördüncülüğünü kazanan takımın öğretmeni Hatice Hanım, öğretmenlerimizin uluslararası sahada da neler yapabildiğini gösteren biri. Hatice öğretmenin liderliğindeki ekibin ‘’zihin gücü ile nesnelerin kontrolü’’ projesi dünya şampiyonluğunu, ‘’zihin gücü ile araç kontrolü’’ ikinciliği ve ‘’uzaktaki el’’ projesi de dördüncülüğü elde ediyor. Öğrencilerinin söyledikleriyse; öğretmenlerinin kendilerine bir anne gibi davrandığı.
8. Tuğba Harmankaya
Muş’a bağlı Nadaslık köyünde okul müdürlüğü ve sınıf öğretmenliğini üstlenen Tuğba Hanım okulun her bölümünü öğrencilerin eğitim alabileceği bir yere çeviriyor. Okuldaki makam odası, depo her yer öğrencilerin eğitim – öğretim görebilecekleri özelliklerle dolu. Mesela kendi müdür odasında yalnızca bilgisayarını kullanan Tuğba Hanım’ın odası kitaplıkla döşeli. Bir köşesini de satranç ve oyun alanı yaparak tüm imkânları seferber ediyor. Köy halkı ile kaynaşmayı başaran öğretmenimiz öğrenci ve velilerden de destek görerek öğretmenliğin ne demek olduğunu gösteriyor.
9. Aynur Korkmaz
Van’ın Çatak ilçesinde İngilizce öğretmenliği yapan Aynur Hanım’ın yeteneği öğrencilerini sanata yaklaştırmakta saklı. Sınıfında öğrencilerle beraber İngilizce şarkılar seslendiriyor, koro ve tiyatro grupları oluşturuyorlar. Öğrencilerin bu renkli etkinlikler sayesinde İngilizce meraklarını arttıran Aynur Hanım öğrencileriyle beraber bir de İngilizce dergi çıkararak adeta seviye atlıyor. Derginin içerikleri arasında; röportaj ve hikâyeler, oyunlar, çeşitli etkinlikler yer alıyor. Öğretmenimiz, öğrencilerine çeviri ve resim bulmaları konusunda yardımcı olarak işleri kolaylaştırıyor. Tüm bu süreç hakkında da şunları ifade ediyor: “İngilizceyi öğrencilerin hayatına dahil etmek için böyle bir çalışma gerçekleştirdik. Çocukların gözlerindeki ışığı görünce de dergi çıkardık.”