Bir fotoğrafın bin kelimeye bedel olduğu söylenir. Bazı zamanlarda yakalanan öyle kareler vardır ki, bize fotoğrafın çekildiği anlarda neler yaşandığını göstermekle kalmaz, hissettirir. Umut, hüzün, neşe, cesaret, korku birçok farklı duygu uyandırır içimizde. Doğal afetlerin, savaşların içinde yakaladıkları karelerle, yaşanılan çaresizliği anlatan 10 fotoğrafı listeledik.
1. Kosovo Refugees / Carol Guzy
2000 yılında Kosovalı mültecilerin dramını çektiği bu fotoğrafla anlatan Carol Guzy, Pulitzel Ödülü’nü kazandı. Fotoğrafta 2 yaşındaki mülteci çocuk (Agim Shala) dikenli tellerin arasından diğer taraftaki ailesine ulaştırılıyor. Hafızalardan kazınmayacak bir fotoğrafa imza atan, Washington Post muhabiri Guzy, şu ana kadar 4 Pulitzer Ödülü kazandı.
2. War Underfoot / Carolyn Cole
İç savaşın Liberya’daki yıkıcı etkilerini yansıtan bu fotoğraf, söylenmemiş birçok şeyi anlatıyor. 2004’de Liberya’nın başkenti Monrovia sokaklarında yakaladığı bu kareyle Pulitzer Ödülü kazanan Carolyn Cole, Los Angeles Times’da çalışıyor.
3. Word Trade Center 9/11 / Steve Ludlum
11 Eylül binlerce kişinin ölümüne yol açan, dünyayı ayağa kaldıran bir terör saldırısıydı. Amerika ile birlikte tüm dünya da yas tuttu. Tarihe tanıklık eden bu fotoğraf ile Steve Ludlum 2002’de Pulitzer Ödülü aldı. Ludlum eseri için; ‘’Bu ikonik bir görüntü. İnsanlar Dünya Ticaret Merkezi’ni düşündüklerinde bu fotoğrafı hatırlayacaklar.’’ ifadelerini kullandı.
4. Thailand Massacre / Neil Ulevich
1976’da Tayland’da kötüleşen politik durum, Thammasat Üniversitesi’nde çatışmalarla sonuçlandı. Ciddi bir komünizm karşıtı olan Askeri Diktatör Thanom Kittikachorn’un sürgünden dönüşünü protesto eden öğrencilere ve aşırı sağcı paramilitelere polis ve silahlı kuvvetler tarafından saldırı düzenlendi. 46 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin yaralandığı olayda yaşanılanların boyutu bu fotoğrafla gözler önüne seriliyor. Neil Ulevich, 1977 yılında ‘Bangkok sokaklarındaki düzensizlik ve acımasızlığı’ yakaladığı fotoğrafıyla Pulitzer kazandı.
5. After The Storm / Patrick Farrell
2008’de Haiti’yi vuran Hanna kasırgası ile evler, köprüler, binalar yıkılmış ve pek çok insan hayatını kaybetmişti. Patrick Farrell, kazazedelerin yaşadığı felaketi fotoğrafladı. Bir bebek arabasını enkazdan kurtaran küçük çocuğu çektiği bu fotoğrafla ise, 2009 yılında Pulitzer kazandı.
6. The Power Of One / Oded Balilty
2006 yılında İsrail hükumeti yasadışı yerleşimcileri tahliye etmeye karar verdiğinde, çatışma kaçınılmazdı. İsrailli bir belgesel fotoğrafçısı olan Oded Balilty’nin yakaladığı bu kare de Amona Karakolu’nun tahliyesi sırasında çekildi. Fotoğrafta 16 yaşındaki cesur Yahudi yerleşimci Ynet Nili, yetkililere karşı tek başına direniyor. Balilty bu fotoğrafıyla aralarında Pulitzer’in de olduğu ondan fazla ödüle layık görüldü.
7. After The Tsunami / Arko Datta
Hint Okyanusu’nda meydana gelen tsunaminin ardından ortaya çıkan yıkımın en çarpıcı örneklerinden biri olarak kabul ediliyor bu fotoğraf. Ödüllü Hint fotoğrafçı Arko Datta, bir akrabasının ölümünden sonra yas tutan kadını fotoğraflamış.
8. Operation Lion Heart / Deanne Fitzmaurice
‘Aslan Yürek’ Irak’ta bir patlama sonucu sakat kalan 9 yaşındaki Saleh Khalaf ‘a verilen takma bir ad. Patlamadan sonra Oakland’da bir hastaneye götürülen Saleh, hayati tehlikesi olan birkaç ameliyat geçirdi. Ölüme direnci ve cesareti ona ‘Aslan Yürek’ denmesine neden oldu. Amerikalı bir fotoğrafçı olan Deanne Fitzmaurice, 2005 yılında bu hassas fotoğrafı ile Pulitzer Ödülü’nü kazandı.
9. Bhopal Gas Tragedy 1984 / Pablo Bartholomew
3 Aralık 1984’te Amerika merkezli Union Carbide firmasının Hindistan Bhopal’de kurduğu böcek ilacı üreten fabrikadan ihmal sonucu 40 ton metil isosiyanat gazı dışarıya sızdı. Dünyanın en büyük endüstriyel felaketlerinden biri olarak tarihe geçen bu olayda 18 bin insan hayatını kaybetti, 150 bin kişi ise zehirlenerek tedaviye alındı. Çocuğunu gömen bir babayı fotoğraflayan Bartholomew, felaketin acı yüzünü gözler önüne seriyor.
10. Tragedy Of Omayra Sanchez / Frank Fourirer
Kolombiya’da bulunan Nevado Del Ruiz Yanardağı 13 Kasım 1985’te patladı. Patlamanın ardından 25 bin kişi hayatını kaybederken, bu fotoğraf hafızalara kazındı. Toprak kayması sonucunda, evinin enkazına sıkışan 13 yaşındaki bu küçük kız, 60 saat süren direnişinin ardından hipotermi ve kangren yüzünden hayatını kaybetti. Bacakları evin enkazına sıkıştığı için direkt olarak çıkarılamadı, suyun boşaltılması gerekiyordu. Ancak yardım geldiğinde çok geçti. Bu süre içinde tüm dünya televizyonları Omayra’nın bekleyişini, yaşama çabasını izledi. Frank Fourier, bu fotoğrafla Pulitzer Ödülü kazandı, Kolombiya hükumeti ise kurtarma çalışmaları yetersiz kaldığı için eleştirildi.
Kaynak: 1