Hayvanseverliğin sadece dört duvar arasındaki evimizde baktığımız kedi köpeklerden oluşmadığını sık sık dile getiriyoruz. Apartmanın önü, sokağın kenarı, bir ağaç altı bizim için besleme noktaları olabiliyor. En çok da sokakta, sahipsiz olan hayvanların başına birçok kaza gelebiliyor ve tedavi ihtiyacı doğabiliyor. Ülkemizde de vicdanlı insanların besleme yaptığı alanlarda artan hayvan popülasyonu gibi, üniversitelerimizin kampüsleri de aynı şekilde yoğun birer yaşam alanı oluşturuyorlar. Özellikle ormanlık arazilere sahip kampüslerimizde öğrencilerin de ilgisiyle hayatta kalan patilerimizin ihtiyaçları bazen boyumuzu aşabiliyor. Böyle durumlarda en çok birbirimize güveniyoruz ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Hayvansever Topluluğu da sessiz dostlarımız için desteklerinizi bekliyor.
1. ODTÜ Hayvansever Topluluğu yıllardır kampüs içindeki hayvanların insanlarla ve birbirleriyle uyum içinde, iyi koşullar altında yaşaması için mücadele veriyor.
Henüz yeni resmileşen bir topluluk olarak çalışan gençler, kampüsteki hayvanların takibini yaparak uyum içerisinde doğada serbestçe yaşamaları için çabalıyorlar.
2. Kampüsteki her köpek bir süre göz hapsinde tutularak insanlar ve diğer hayvanlarla olan ilişkisi inceleniyor. Buna göre tasma takılıyor.
Köpeklerin tasma takılması aslında bir bakıma onların dost canlısı olduklarını herkese belirtmek. Köpekler kampüs içerisinde belli bölgeleri kengi bölgeleri olarak işaretleyip oralarda takılmaya içgüdüsel olarak eğilimliler. Bu yüzden farklı sürüler oluşabiliyor. Tasmalı olanlar ise insanlara da bu köpeklerin saldırgan tavırlar sergilemediğini anlatmaya yarıyor.
3. Okul yemekhanesinden alınan artık yemekler, kampüs içerisindeki besleme noktalarında patili dostlarımızın karnını doyuruyor.
Özellikle tatil günleri ve kış günlerinde yemekhaneden kampüsün sınırlarına kadar yemek taşınmasına rektörlük de destek oluyor.
4. Topluluğun belirli işlerden sorumlu kolları var; köpek besleme, kedi besleme, aşı, kısırlaştırma, iç-dış parazit vb…
Kampüs içerisindeki her canlıya, tüm ihtiyaçları için ulaşmak amacıyla topluluk kendi içinde ayrılıyor.
5. Kampüs içerisinde meydana gelen sürü kavgaları, kazalar ya da doğal yollu hastalıklar sebebiyle tedavi ihtiyacı olanlar ivedilikle kliniğe taşınıyor.
Anında müdahalenin de gerekli olduğu noktalarda Odtü Hayvansever Topluluğu, öğrenci oldukları için onlara maddi/manevi destek olan kliniklere ulaşımı sağlıyorlar.
6. Kermes, bağış ve etkinliklerle ne kadar yardım toplanırsa toplansın, klinik masrafları öğrenci topluluğunun boyunu aşıyor çoğunlukla.
Yüzlerce hayvandan bahsediyoruz. Sadece yemek ihtiyaçları değil, her türlü uyuz, yaralanma, doğum gibi tedavi süreçlerini üstleniyorlar.
7. Sağlığına kavuşan ve insanlarla iletişimi samimi olan canlar için sahiplendirmeler de yapıyorlar.
Bu sayede birçok çocuğa yuva bulmuşlar.
8. Sadece kedi ve köpekten bahsettiğimize bakmayın, kampüs ormanlık alanda olduğu için kirpi, kaplumbağa, kuş, tilki de kurtardıkları hayvanlar arasında.
Tür ayırt etmeksizin, gönüllü bir davranış onlarınki. Hayata ve doğaya önem vererek kendi çabalarıyla kurtarmaya çalışıyorlar.
9. “Bu çocuklar için yapacak çok şeyimiz var daha fazla hayvana ulaşmak ve koşullarını iyileştirmek istiyoruz bunun için de önce finansal engelleri aşmamız gerekiyor.”
Topluluğun sözcüsü biz hayvanseverlere böyle sesleniyor. “Birçok iş yapıp sorumluluk alıyoruz ancak bizi zorlayan şey bunları yapmak değil. Bizim en büyük sorunumuz maddi kaynak bulamamak. Çok sayıda hayvan ve çok büyük bir arazi olunca yaralanmalar çok sık yaşanıyor. Gittiğimiz veterinerler öğrenci topluluğu olduğumuz ve sokak hayvanlarıyla ilgilendiğimiz için maddi manevi yardımcı oluyorlar ancak buna rağmen çok fazla veteriner borcumuz oluyor. Hayvansever öğrenci, akademisyen, personel ve diğer insanlar maddi yardımda bulunuyor ancak çocukların mama giderini karşılayacak miktara bile ulaşamıyoruz. Topluluk üyeleri olarak kendi aramızda toplamaya çalıştığımız küçük miktarlarla acil ihtiyaçlarımızı karşılamaya çalışıyoruz ancak yetmiyor. Sizlerden ricamız veteriner ve mama giderlerimize destek olmanız.”
10. İşte kurtardıkları canlardan Tosun…
“Tosun’u kampüste yol üstünde hiçbir şeyi umursamaz haldeyken bulduk. Aşırı derecede uyuzu vardı ve çok yaşlıydı. Veterinerde geçen 2 ayın sonunda uyuz tedavisine devam ettirilmesi ve tam olarak iyileşmesi için pansiyona alındı. Dişleri kırık olduğu için daha öncesinde köpek dövüştürücüleri tarafından kullanıldığını ve çok yaşlanınca da dışarı atıldığını tahmin ediyoruz. Yaşadığı her şeye rağmen insanlara olan bağlılığını kaybetmeyen Tosun halen daha tedavi görmeye devam ediyor.”
12. Kopay da ağır yaralarından sonra sağlığına kavuşup sıcak yuvasına kavuşan mutlu bir pati.
“Kopay kampüste baktığımız aşırı heyecanlı, insanlarla oyun oynamayı çok seven bir köpekti. Sebebini bilmediğimiz bir sebepten dolayı 3 gün boyunca Kopay’ı bulamadık. Bulduğumuz zamansa vücudunda çok ciddi yaralanmalar ve sağ arka ayağında da tehlikeli bir kırık vardı. Ayağına çiviyle sabitlenmiş platin takıldı ve yaralarının kapanması için aylar boyunca krem tedavisi uygulandı. Yaklaşık 1.5 ay veterinerde ve 4 ay da bir gönüllümüzün evinde tedavisini sürdürdükten sonra Kopay bir aileye sahiplendirildi. Şimdiyse eski yaralarından neredeyse hiç iz kalmadı ve 4 ayak üzerinde rahatlıkla koşup oynayabilir oldu.”
13. Yastık köpek hala kampüs içerisinde bakılıyor.
“Yastığı bir gönüllümüz kampüste bölümlere yakın bir yerde titrerken buldu. Çok halsizdi ve burun akıntısı vardı. Hemen o gün içerisinde veterinere götürüldü ve 1 hafta boyunca pansiyonda kaldı. Tedavisi tamamlandıktan sonra geri kampüse bırakıldı ve hala daha görüldüğü zaman gönüllülerimiz tarafından besleniyor.”
14. Gölge’nin de geçirdiği trafik kazası yüzünden düzenli aralıklarla veterinere götürülmesi gerekiyor.
“Gölge kampüste baktığımız sürümüzün bir bireyi. Yaklaşık 2 hafta önce kampüs dışından yabancı bir sürünün saldırısından kaçarken bir trafik kazası geçirdi ve hemen o akşam acilen veterinere götürüldü. Trafik kazası sonrası yabancı sürü tarafından yapılmış ısırık izleri ve sol arka ayağında ciddi bir kırık vardı. Yaklaşık 1 ay boyunca pansiyonda kaldı. Isırık izleri iyileştirildi ve ayağına da plak takıldı. Gölgenin hala daha tedavisi devam ediyor ve düzenli veterinere götürülüyor.”
15. Kömür’ün ise tedavileri hala klinikte devam ediyor.
“Kömür İleri derecede uyuz ve mantar enfeksiyonu sebebiyle uzun süreli bir tedavi sürecinde. Bir aydan fazla süredir klinkte tedavi altında. En yakın zamanda iyileşip kampüse geri dönmesini bekliyoruz.”
16. Bacağı kırılan ve tedavi edilen kedi Lili’nin şimdi güzel bir yuvası var.
17. ODTÜ’lü gençler patili dostlarımız için desteklerinizi bekliyor!
Onlara Instagram hesaplarından ve odtuhaydost@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.