1939 yılında başlayıp 1945 yılına kadar süren İkinci Dünya Savaşı, 20. yüzyılın kaderini derinden etkileyen süreciyle tarihe damgasını vurdu. Tahmini olarak 55 milyon insanın öldüğü bu savaş, Almanya’nın Polonya’yı işgali ile başlayıp Sovyetler Birliği, İngiltere, Fransa, İtalya, Amerika, Japonya gibi devletlerin katılımıyla büyüdü. Binlerce dramatik hikayeyi içinde barındıran bu savaşlar, birçok yeni kahraman da doğurdu. Odette Churchill (Hallowes) isimli Fransız kadın da dünyanın en büyük casus ajanları arasına ismini yazdırarak bu kahramanlardan biri oldu.
Fransa’nın direniş kuvvetleri adına çalışan Odette, savaş süresince gösterdiği cesaret ve sabırla tarihin en önemli kadın ajanları arasına ismini yazdırdı
Alman kuvvetlerine direniş gösteren küçük birlikleri kuran ve organize eden ekibin bir parçası olan ajan Odette, yaptığı fedakarlıklarla birçok insanın hayatının kurtulmasına sebep oldu.
İkinci Dünya Savaşı’nın detaylarına hakim insanlara sorarsanız size 3 önemli ajandan bahsedecektir
Dusko Popov, bu önemli ajanların ilki olabilir. James Bond’a ilham kaynağı olan ajan, FBI’ı Pearl Harbor için uyarmıştı. Almanları kurgusal bir ajan ekibi olduğuna dair kandıran Juan Pujol ve kendi ağına 100’ün üzerinde ajan ekleyen Roman Garby Czerniawski de diğer iki önemli ajan.
Kod adı LISE olan Odette ise bu ajanların ve daha birçok insanın hayatını kurtararak üst düzey madalyalara layık görüldü
İngiltere ve Fransa’dan en üst düzey kraliyet madalyalarıyla ödüllendirilen Odette, bunlar dışında 5 madalya daha kazandı. 1995 yılında hayatını kaybeden Odette’in madalyaları, Kraliyet Savaş Müzesi’nde sergileniyor.
Eğitimli bir ajan olan ve kurye olarak görevlendirilen Odette, aynı zamanda 3 çocuk annesi
SOE adı verilen gizli operasyon ekibinin bir üyesi olan Odette, Alman komutanlarla zıt düşmekten çekinmeyecek, yakalanma ve işkence görülerek öldürülme riskini hiçe sayacak kadar cesur bir ajandı.
Fransızlar’ın kurduğu 3’er ajandan oluşan SOE ekipleri, lider, kurye ve radyo operatöründen oluşuyordu ve Fransız direniş kuvvetlerine yardım etmek için birlikler kuruyordu
Ekibin kurduğu mini ordular, Fransız direniş kuvvetlerine yardım ederek Alman trenlerini, köprülerini patlatıyor, gerilla saldırılar düzenliyordu. Kuryelerin görevi ise bu görevlere ek olarak önemli mesajları iletmek ve para taşımaktı.
Alman kuvvetleri ise bu ajanları deşifre etmek için ciddi efor sarfediyor, yakalanan ajanlar üzerinden tüm ekibi çökertiyordu
Savaşın arka planında acımasız bir şekilde süren ajan savaşları, gizli polis Hugo Bleicher’in 100’ün üzerinde gizli ajanı deşifre etmesiyle daha şiddetli bir hale gelmişti.
Ajan Odette, uzman polis Hugo tarafından yakalandıktan sonra Paris’teki Fresnes hapishanesine gönderildi
Birlikte yakalandıkları diğer ajan Peter, SOE ajanı olduğuna dair her şeyi inkar ederken Odette tam tersini yaptı. Peter’ın önemsiz biri olduğunu, kendisinin ekip lideri olduğu söyledi. Defalarca kez mahkemeye çıkarılan Odette, her seferinde kendisinin lider olduğunu söyledi ve diğer ajanların yerini bilmesine rağmen konuşmadı.
Odette’in konuşmayacağını anlayan polisler, idamına karar verip onu Avrupa’nın en korkulan yerine, Ravensbrück’a gönderdi
Açlık ve işkence ile mücadele ederek aylarca hücrede kalan Odette, bu süreçte dizanteri gibi birçok hastalığa yakalandı, dişlerini kaybetti ve yarı komaya girdi. Tedavi edilerek yeniden hücreye gönderilen Odette, diğer ajanların yerini söylememekte ısrar edip onlarca kişinin hayatını kurtardı. Yıllarca süren esaretten sonra özgürlüğüne kavuşan Odette, cesaretiyle en önemli kadın ajanlardan biri olarak tarihe adını yazdırdı.