Dünyanın en tanınmış sanat eserlerinden biri olan Notre Dame Katedrali, geçen ay yaşanan yangın felaketi nedeniyle haftalardır gündemde yer tutuyor. Birçok açıdan değerlendirmelere sahne olan katedralin özelliklerinden bir diğeri de sanata esin kaynağı olup sanatçıların ilham periliğini üstlenmesi.
Farklı tarihlerde birçok sanatçının hayatına dokunan ve sanat tarihi yönünden zengin bir mahzen olan Notre Dame Katedrali, her yönüyle ilgi çekmeye devam ediyor. Eserin ilham perisi olduğu sanatçılardan sekiziyle bu yazıda tanışacaksınız.
1. Minyatür ustası ve el yazmalarının üstadı Jean Fouquet
Fransa Kralı VII. Charles’ın tablolarını yapmakla ün kazanan Fouquet, 15. Yüzyılın sanat yüzlerinden biri. Özellikle portrecilik ve minyatürcülük alanlarında ün kazanan ressam Fouquet, detaycılığıyla da biliniyor. Katedralin ilham verdiği ressamların başında geliyor.
2. Israel Silvestre
Barok dönemin simge isimlerinden olan Israel Silvestre 17. Yüzyılın Fransası’nda sözü geçen ressamlardan. Sivestre aynı zamanda sarayın ressamı olarak da görev yapmış ve günümüze ulaşan yaklaşık 1000 civarındaki gravürüyle Fransa’nın geçmişiyle ilgilenen tarihçilerin işini kolaylaştırdığını söyleyebiliyoruz.
Eserlerinin büyük çoğunluğu Versay Sarayı’nı ve tahmin edeceğiniz gibi Notre Dame Katedrali’ni konu alıyor.
Velhasılıkelam, Notre Dame’ı bu kadar büyük bir eser haline getiren isimlerden biriyle daha tanıştınız bu yazıyla.
3. Jacques-Louis David
Neo-klasik dönem resim anlayışının öncülerinden biri olan Jacques-Louis David, sanatını Notre Dame’ın duvarlarında icra eden bir isim. Anlı şanlı Napolyon’un kutsal tacı giydiğini gösteren tablonun yaratıcısı kendisi.
Tablonun bizzat Napolyon’un emriyle yapıldığını da bu kısma not düşelim…
4. Childe Hassam
Notre Dame Katedrali’nin yaklaşık 9 asırlık tarihinde emeği geçen büyük isimlerden biri de şüphesiz Childe Hassam. Hassam, çağdaşlarından farklı olarak şehri ve içindeki yaşamı sürekli izliyor. Eserleri de katedralin güzelliğine güzellik katıyor.
5. Maximilien Luce
Noktacılık olarak da adlandırılan puantilizm akımını duymuşsunuzdur. Evet,1886’dan 20. yüzyıl başlarına dek Fransız yeni izlenimci ressamlar tarafından yaygın olarak kullanılmış bir resim tekniğidir… Bu tekniği ustaca kullandığı bilinen Georges Seurat ve Paul Signac’ın yanına Maximilien Luce ismi de iliştirilmeli.
Anarşist kimliğiyle de tanınan Luce’ın katedrali ilgilendiren en büyüleyici eserleri arasında The Quai Saint-Michel ve Notre-Dame sayılmalı.
6. Henri Matisse
Modern sanatın en büyük isimlerinden biri olan Matisse, renkleri ustalıkla kullanırdı. Modern sanatın Messi’si gibi düşünebilirsiniz.
Onun özellikle son dönem eserlerinde biçimler giderek soyutlaşır, renkler koyulaşır ve siyah gölgelerin sayısı bir hayli fazlalaşır. Tarzı biraz biraz yön değiştirir.
“1914 tarihli Notre-Dame Görünümü” ismini taşıyan eseri kendisinin başyapıtı olarak bilinir.
7. Edward Hopper
Yaşam boyu New Yorklu Edward Hopper’ın tablolarının çoğu, büyük Amerikan metropolünde modern yaşamın gerçekliğini keşfetmesiyle biliniyor.
Paris’i “New York’un rahatsız halinden sonra keşfettiği bir tatlı” olarak betimliyor.
Notre Dame’ı konu edinen bir başka büyük sanatçıdır.
8. Ve Pablo Picasso
Modern sanatın en büyük isimlerinden bir başkası da tabii ki Picasso’dur.
Ömrünün büyük kısmını Paris’te geçiren sanatçı, Notre Dame’ı tuvaline aktarmış bir modernist ressam.
Bu büyük adamın ilham perilerinden biri Notre Dame Katedrali oluyor.
Kaynak 1