Nioli, melaleuca ağacının yapraklarından elde edilen faydalı bir yağdır. Genellikle sabun yapımında ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılır ve kozmetik sektöründe önemli bir yeri vardır. Nioli yağı, bu ağacın dalları ve yapraklarının su buharı distilasyonuyla elde edilir. Aromatik uygulama için tercih edilen nioli yağı son yıllarda çok popüler olunca herkes tarafından merak edilmeye başlandı. Nioli yağı nedir, nioli yağı ne işe yarar, nioli yağı nasıl kullanılır, nioli yağı faydaları nelerdir ve nioli yağı zararlı mı gibi merak edilen soruların yanıtlarını bir araya getirdik.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Cilt Bakım Mucizesi! Jojoba Yağı Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?”
Nioli yağı nedir?
Oleik asit ve strearik asit gibi sağlıklı yağları içeren ve antioksidan maddeler açısından zengin olan nioli yağı, cilt bakımında ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılan bir yağ türüdür. Yaşlanmayı engelleyen ve cildi nemlendiren bir yapıya sahip olan nioli yağı okaliptüs familyasından gelir. Çay ağacı yağı, benzer koku ve özelliklere sahip olduğu için sürekli nioli yağı ile karıştırılır. Nioli yağı insan vücuduna pek çok faydası olan bir yağdır. Şimdi, nioli yağı faydaları nelerdir öğrenelim.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Saç Ve Cilt Bakımının Vazgeçilmezi! Avokado Yağı Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?”
Nioli yağı faydaları
Nioli yağı faydaları ile bilinen ve bu yüzden çok kullanılan bir yağ çeşididir. İşte nioli yağı faydaları.
- Analjezik etkiye sahip olduğu için ağrı kesici kremlerde, masaj yağlarında ve merhemlerde sıklıkla kullanılır. Gut ve fıtık gibi hastalıkların ağrılarını geçirme konusunda oldukça başarılıdır.
- Vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar ve terlemeyi hızlandırıp yüksek ateşi hızlı bir şekilde düşürür.
- Balgam söktürücü özelliği sayesinde solunum yollarında bulunan balgam ve mukusun temizlenmesine destek olur.
- Antiseptik özellikleri sayesinde yara bakımında kullanılır. Yaralardaki enfeksiyonu önleyerek iyileşme sürecine önemli bir katkıda bulunur. Ayrıca akne tedavisinde de oldukça etkilidir.
- Cilt lekeleri ve sivilce tedavisinde önemli bir fayda sağlar.
- Migren, baş ağrıları ve eklem ağrıları gibi rahatsızlıklarda meydana gelen ağrıları hafifletir.
- Bağışıklık sistemini uyararak vücudun doğal savunmasını güçlendirir.
- Böcekleri uzaklaştırma konusunda etkilidir. Doğal sinek kovucu hazırlarken içine eklenebilir.
- Ayrıca zihinsel rahatlık sağlar. Canlandırıcı bir aromaya sahip olduğu için yorgunlukla mücadele eder ve morali yükseltir.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Mucizevi Yağ: Saça ve Cilde Işıltı Kazandıran Argan Yağı Hakkında Bilmeniz Gerekenler”
Nioli yağı nasıl kullanılır, kullanım alanları nelerdir?
Nioli yağı, genellikle kozmetik alanlarda, sabun yapımında ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılır. Bunların yanı sıra, bazı solunum yolu hastalıklarının tedavisinde ve masaj yağlarında da kullanılan bir yağ türüdür.
Aromaterapi uygulamasında kullanılır
Nioli yağı, balgam söktürücü bir etkiye sahip olduğu için bazı solunum yolu rahatsızlıklarında kullanılır. Buhar banyosu, difüzör veya buhardanlığın içine birkaç damla damlatıldıktan sonra solunur. Bu uygulama sadece solunum rahatsızlıkları için değil, uykusuzluk ve stres için de etkilidir.
Sabun yapımında en çok kullanılan yağlardan biridir
Tazeleyici bir kokuya sahip olan nioli yağı, antibakteriyel ve antiseptik özellikleri sayesinde sabun yapımında tercih edilen yağlar arasındadır. İçerisinde nioli yağı bulunan sabunlar derinlemesine temizlik sağlar.
Kişisel bakımda temizleyici bir özelliğe sahiptir
Arındırıcı bir özelliğe sahip olan nioli yağı kişisel bakımda sık sık kullanılır. Yağlı ve akneye eğilimli ciltler için losyonlara, tonerlere ve yüz yıkama amacıyla kullanılan ürünlere eklenen bir yağdır. Nioli yağı, yatıştırıcı ve sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Bu etkisi sayesinde hassas ve tahriş olan ciltlere iyi gelir.
Kozmetik alanda önemli bir yeri vardır
Kozmetik sektöründe çok önemli bir yere sahip olan nioli yağı, cildi yenilemeyi ve gençleştirmeyi amaçlayan serumlarda ve yüz maskelerinde sıklıkla kullanılır. Ayrıca, özellikle akneli veya akneye eğilimli ciltler için üretilmiş olan kapatıcı ürünlerine ve fondötenlere eklenir.
Nioli yağının yan etkileri
Güvenilir bir yağ çeşidi olan niolinin direkt olarak cilde uygulanması olumsuz etkilere sebep olabilir. Cilde uygulanmadan önce farklı ürünler veya yağlar eklenerek seyreltilmesi daha uygun olur. Alerjik ve hassas cildi olan kişilerde cilde uygulandıktan sonra kızarıklık, ciltte döküntü ve kaşıntı gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. Böyle bir durum yaşandığında, sorun olan bölgenin yıkanması ve kullanıma ara verilmesi gerekir. Eğer bu yan etkiler azalmazsa, alanında uzman olan bir doktora danışılmalıdır. Nioli yağı ağız yoluyla kullanıldığında farklı ilaçlarla etkileşim göstermesi mümkündür. Özellikle kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşime girdiği bilinmektedir. Nioli yağı ayrıca, kesinlikle bebeklerde ve çocuklarda kullanılmamalıdır. Sağlıklı bir yetişkin olsanız da nioli yağını kullanmadan önce uzman bir doktora danışmanızda fayda vardır.