Netflix’in gaming servisleri, oyun geliştirme çabalarını mobil ile sınırlı tutmak istemiyor. Öyle ki gaming servislerini PC’lere ve TV’lere genişletmek istiyor ve bunu yapmak için kendi bulut oyun hizmetini geliştirmeyi önüne koymuş durumda… Şirketin oyun geliştirmeden sorumlu başkan yardımcısı Mike Verdu şirketin bu isteğini doğruladı ve konu hakkında kimi açıklamalarda da bulundu: “Bu hedefe mobilde olduğu gibi yaklaşacağız; bizce bu atmamız gerektiğini düşündüğümüz bir adım. Küçük başlayın, alçakgönüllü olun, uzun vadeli düşünün.” dedi ve “Gerçekten insanların Netflix uygulamasına erişebildiği herhangi bir cihaza ulaşan herkes bu hizmetten faydalanabilecek.” diyerek sözlerini tamamladı. Detaylara birlikte bakalım.
Uzun zamandır çıkan söylentiler Netflix’ten gelen resmi açıklamalarla kesinleşti
Netflix’in bulut oyun hedefleri o kadar da sürpriz değil; ağustos ayında ilk kez bildirildiği gibi, şirket halihazırda kendi bulut oyun altyapısını kurmak için birden fazla çalışanı işe almak istiyordu.
Verdu pek fazla ek ayrıntı paylaşmadı, ancak şirketin TV’lerde sıradan oyunlardan daha fazlasına sahip olabileceğiniz bir deneyimi başarmak istediğini öne sürdü. Netflix’in Google’ın başarısız Stadia hizmeti için yaptığı gibi kendi oyun denetleyicilerini oluşturup oluşturmayacağını şu evrede belirtmemeyi seçti, ancak bu tarz bir oyun hizmetinin kullanılabilmesi için TV uzaktan kumandaları dışında çözümler üretilebileceğini açıkça dile getirdi.
Netflix ve mobil oyun deneyimi
Netflix’in oldukça kapsamlı olan ana menüsünde gezindiğinizde (ve büyük ihtimalle ne izleyeceğinize karar veremediğinizde) sonsuz gibi görünen ara yüzün içerisinde bir yerlerde gizlenmiş, “Mobil Oyunlar” etiketli bir bölüme rastlamış olabilirsiniz. Evet, Netflix aboneliğinize küçük bir oyun kütüphanesi de dahildir ve 2021’in sonundan beri var olmasına rağmen tüm Netflix aboneleri henüz bu özelliğin farkına varamamış olabilir.
Ancak, bu hizmet ne durumda? Artık gayrı resmi biçimde “işi bitmiş” olan Google Stadia hizmeti gibi bir durumdalar mı? Hâlâ güncel oyunlar yayınlıyorlar mı? Yoksa Netflix kütüphanesindeki oyunları oynamak için en iyi akıllı telefonlardan birine mi ihtiyacınız var? Sizler için araştırdık.
Netflix Games’i anlatmadan önce nasıl çalıştığından bahsetmek gerekiyor.. Bu özellik, Netflix’in güçlü akış performansının bilinmesine rağmen, canlı oyun akışı sağlama iddiası olan Google Stadia gibi bir işleyişe sahip değil. Bunun yerine, Netflix uygulamasında listelenen oyunlardan birini seçtiğinizde, uygulama, oyunun kendisini indirmeniz için sizi telefonunuzun uygulama mağazasına yönlendirir.
Bu, oynamak istediğiniz oyunun kalıcı olarak telefonunuza yüklendiği anlamına gelir. Bu nedenle, depolama alanı oyuncular için hâlâ düzenli olarak kontrol etmeleri gereken bir özelliktir. Oyunlar normal şekilde yüklenir, ancak Google Play Oyunlar veya Apple’ın Game Center’ı ile oturum açmak yerine Netflix kimlik bilgilerinizle oyuna giriş yaparsınız. Bunlar Netflix abonelerine özel oyunlardır ve bir Netflix aboneliğine sahip değilseniz bu oyunları oynayamazsınız.
Oturum açma işlemi oyunlarda otomatik olarak gerçekleşir ve Netflix oyunlarının ek bir avantajı, tüm oyun verilerinizin çevrimiçi olarak kaydedilmesi ve cihazlar arasında senkronize edilmesidir. Aynı zamanda çapraz platform özelliğine sahip olan Netflix oyunlarına, bir Android telefonda başlayabilir ve hiçbir oyun veriniz bozulmadan iPad’inizde devam edebilirsiniz. Son büyük avantaj, oyunların gerçekten ücretsiz oynanabilmesidir. Oyun içerisinde daha iyi ekipman almak veya bir oyunda hızlı bir şekilde ilerlemek için herhangi bir ödeme yapmanıza gerek yoktur, dolayısıyla Netflix Games’te uygulama içi ödemelere veda ediyoruz!
Netflix’in oyun kütüphanesi ve yeni oyun şirketi
Netflix şimdiye kadar mobil cihazlar için 35 oyun yayınladı ve şirket oyun geliştirme çalışmalarına ilişkin bir açıklamasının bir parçası olarak oyuncularla buluşmaya hazırlanan 55 oyunun daha sırada olduğunu söyledi. Verdu, bu oyunların 14’ünün Netflix’in kendi stüdyoları tarafından yapıldığını ve şirketin yakında Güney Kaliforniya’da ek bir stüdyo açacağını da sözlerine ekledi.
Stüdyonun, daha önce Activision Blizzard’ın çıkarttığı dünyaca ünlü Overwatch serisinde de görev almış bir oyun yapımcısı olarak görev yapan Chacko Sonny’nin sorumluluğunda işletileceği de gelen bilgiler arasında… Sonny, şirkette geçirdiği beş yılın ardından geçen yıl Eylül ayında Blizzard’dan ayrılmıştı.
Sonny hakkında açıklamalarda da bulunan Verdu, “Onun etrafında bir ekip kuruyoruz ve ondan cloud gaming hedefimizde kısa ve uzun vadede hangi oyunları önümüze alabileceğimiz hususunda yardımcı olmasını bekliyoruz” dedi. Eylül ayında, Zynga ve EA’nın eski yöneticilerinden Marko Lastikka; Netflix’in Helsinki, Finlandiya’da kurulacak olan ilk dahili oyun stüdyosunun stüdyo başkanlığına getirilmişti.
Şu an alternatif bir oyun deneyimi için Netflix rekabetsiz görünüyor
Verdu, Netflix’in oyun alanındaki genişlemesini şirket için çok önemli bir atak olarak nitelendirdi; ancak bunun yavaş ve özenli, hatta yıllara yayılan bir çaba olduğunu da vurguladı. Bununla birlikte, şirketin zaten bu çabalarının karşılığını aldığı açık. Oyun konsolları ile rekabet etmeksizin alternatif bir oyun deneyimi yaşatma çabası içinde olan Netflix, Verdu aracılığıyla son bakışını şöylece özetledi:
“Sizden oyun konsolları kullanmak yerine Netflix’e abone olmanızı beklemiyoruz. Bu tamamen farklı bir iş modeli. Nerede olursanız olun oyun oynamanın oldukça pratik bir yolunu yaratmayı umuyoruz.”
Bakalım Netflix’in cloud gaming (bulut oyun) hizmeti beklenen veya hedeflenen başarıya ulaşabilecek mi? Gelişmeler için takipte kalın!
Ayrıca göz atmak isteyebilirsiniz: Netflix Games (Oyunları) Nedir, Nasıl İndirilir, Gereksinimleri Nelerdir?