Dünya üzerinde son derece ilginç pek çok coğrafi bölge var. Bunlardan bazıları insanlığın görüp görebileceği en güzel doğa manzaralarına sahip olmalarıyla biliniyor. Bazıları ise son derece zorlu yaşam koşullarıyla dikkat çekiyor. Ancak “hiçliğin merkezi” veya “erişilmezlik kutup noktası” gibi isimlerle de anılan Nemo Noktası, geri kalan tüm coğrafyalardan ayrılan bazı sıra dışı özelliklere sahip. Nemo Noktası, “Dünya’nın en uzak yeri!” Bu nedenle ilginç olduğu kadar gizemli de. Çünkü şimdiye kadar hiçbir insan, Dünya’nın en uzak yerine gitmedi! Ancak son derece gizemli ve ıssız bir yer olan Nemo Noktası hakkında bildiğimiz bazı şeyler var. İşte Dünya’nın en uzak yeri, Nemo Noktası hakkında bilmeniz gereken 7 şey…
1. Nemo Noktası, Pasifik Okyanusu’nun güneyinde yer alıyor
Nemo Noktası, kendisine en yakın kara parçasından tam 2.688 kilometre uzakta! 48°52.6′ Güney ve 123°23.6′ Batı koordinatlarında yer alan bölge herhangi bir kara parçasına en uzak nokta olduğu için Dünya’nın en uzak yeri olarak isimlendiriliyor.
Öte yandan Nemo Noktası, 3 farklı yönde bulunan üç farklı adadan da eşit uzaklıkta. Kuzey yönünde Duice Adası, kuzeydoğu yönünde Motu Nui adası ve güney yönünde Maher Adası. Her biri oldukça ıssız olan bu adaların üçü de Nemo Noktası’na 2.688 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
2. Uzaydaki insanlar, Nemo Noktası’na Dünya’daki insanlardan daha yakın!
Kulağa son derece ilginç geliyor ama gerçek bu! Uluslararası Uzay İstasyonu ile Nemo Noktası arasındaki uzaklık, istasyon belirli bir noktadayken 415 kilometreye kadar düşüyor. Yani istasyondaki astronotlar belirli dönemlerde Nemo Noktası’na Dünya’daki insanlardan daha yakın oluyor.
3. “Erişilmezliğin merkezi” olarak kabul ediliyor
Nemo Noktası, Dünya’nın en uzak yeri olmakla birlikte, erişilmezlik bölgesinin coğrafi merkezi olarak kabul ediliyor.
4. 1992 yılında Hırvat mühendis Hrvoje Lukatela tarafından keşfedildi
Ancak bu keşif, geleneksel anlamda bildiğimiz keşiflerden biraz farklıydı. Çünkü Lukatela, Nemo Noktası’na hiçbir zaman gitmedi. Hırvat mühendis, Dünya’nın bir erişilmezlik merkezi olduğuna dair teorik fikirlerden yola çıktı ve çeşitli yazılımlar ve bilgisayar simülasyonları kullanarak Nemo Noktası’nın koordinatlarını tespit etmeyi başardı.
5. Nemo Noktası, ismini Fransız yazar Jules Verne tarafından yaratılan kurgusal karakter Kaptan Nemo’dan alıyor
Yani Fransız yazarın “Denizler Altında 20.000 Fersah” isimli ünlü eserinde yer alan Kaptan Nemo, aynı zamanda Nemo Noktası’nın isim babası! Bununla birlikte “Nemo” ismi hem Nemo Noktası hem de Kaptan Nemo için son derece uygun. Çünkü Nemo, Latince “hiç kimse” anlamına geliyor.
6. Nemo Noktası’nda neredeyse hiçbir canlı yaşamıyor
Hiçliğin merkezinde bulunan Nemo Noktası’nda herhangi bir ada veya kara parçası bulunmuyor. Yani Nemo Noktası’nda kara canlılarının yaşaması mümkün değil. Peki ya okyanus canlıları?
Nemo Noktası’ndaki deniz basıncı son derece yüksek. Bununla birlikte bölgedeki su sıcaklığı, en dayanıklı deniz canlılarını bile zorlayacak denli düşük. Buna bağlı olarak Nemo Noktası’nda neredeyse hiçbir canlı yaşayamıyor. Ancak bölgeye yakın okyanus tabanındaki volkanik menfezlerde hayatta kalmayı başarabilen bazı bakteri ve yengeç türlerinin olduğu biliniyor.
7. Günümüzde bir “uzay mezarlığı” olarak kullanılıyor
Dünya’nın en uzak yeri, 1970’li yıllardan bu yana görevi sona ermiş pek çok uzay aracına veya uyduya ev sahipliği yapıyor. Bölgeye ilk defa 1971 yılında Sovyetler Birliği’ne ait Salyut 1 isimli uzay aracı “gömüldü!” O tarihten bu yana 250’den fazla görev süresi dolmuş uzay aracının Nemo Noktası’nda bulunduğu biliniyor. Bununla birlikte görev süresi 2030 yılında sona erecek olan Uluslararası Uzay İstasyonu’nun da Nemo Noktası’na gömülmesi planlanıyor.
Nemo Noktası’nın popüler bir uzay mezarlığı olarak kullanılmasının ilk sebebi ise erişilmezliği. Ayrıca bölgedeki okyanus akıntılarının minimum düzeyde olması da bölgeyi bir uzay mezarlığına dönüştüren hususlardan.
Kaynak: 1