Son zamanlarda birçok ünlü isim yüzüklerinin pahalılıkları ve güzellikleri ile öne çıkıyor. İnsanlar yüzüklerini evlilik değil, bir statü göstergesi olarak kullanıyorlar. Peki bu hep böyle miydi? Neden yüzük takıyoruz? Gösteriş mi Romantizm mi? Neden sol elimiz?
Sizler için hazırladığımız bu 11 maddelik listede evlilik yüzüğü geleneğinin nasıl ortaya çıktığını öğrenecek ve bütün bu sorulara cevap bulacaksınınz!
1. Antik Mısır
Alyansın ilk örneklerinin Antik Mısır’da görüldüğüne inanılır. Eski Mısır’da, çember sonsuzluğun bir sembolü olarak kabul ediliyor ve Eski Mısırlılar alyans ile eşlerine duydukları sonsuz sevgiyi ifade ediyorlardı. O zamanlarda yüzüğün daha çok kadınların eşlerine sadakatlerini göstermek için kullandıkları bir aksesuar olduğu söyleniyor, erkeklerin yüzüğü takması daha geç bir zaman diliminde.
2. Neden sol el yüzük parmağı?
Mısır’da çemberin sonsuzluğu ifade etmesinin yanında farklı bir inanç da vardı. Eski Mısırlılar yüzük parmağı dediğimiz parmağın doğrudan kalbe bir damarla bağlandığına inanıyorlardı (böyle bir damarın olmadığı kanıtlanmıştır). Bu damara “Vena Amoris” (aşk damarı) deniliyordu. Mısırlı erkekler bu yüzükleri eşlerine takar ve eşlerinin eve bakma becerisine olan güvenlerini gösterirlerdi.
3. Antik Roma
Antik Roma’da yüzükler damat tarafından gelinin babasına verilirdi, erkekler eşlerini satın aldıklarını gösterirdi. Bu aynı zamanda evliliğin bitmesine karşı kadına ve ailesine bir güvenceydi. Antik Roma’da ilk kez yüzük için kullanılan metaller, erkeğin kadına duyduğu aşkın güçlülüğünün bir simgesiydi. Antik Roma döneminde bu yüzüklere alyans adı verildi.
4. Alyans ne anlama geliyor
Alyans Fransızca “alliance”’ kelimesinden; anlaşma, ittifak anlamına geliyor. O zamanlarda ailelerin ittifakı anlamına gelirken, şimdilerde bizim romantik anlamlar yüklememiz ile iki insanın sonsuza dek birbirine bağlanması anlamını taşıyor.
5. Ortaçağ dönemi
Protestanlığın ilk zamanlarında bir pagan inancı olduğu iddiasıyla protestanlar alyansa karşı çıkmışlar ancak sonradan anlaşıp vazgeçmişler.
6. Nişan ve Düğün yüzükleri
1215 yılında Papa III. İnnocentius çiftlerin evlenmeden önce bir süre nişanlı kalmalarını ve bu sürede yüzük takmalarını önermiştir. Bununla birlikte nişan ve düğün yüzükleri birbirinden ayrılmıştır.
7. Sadakat
Asya’da yüzüklerin kullanımı sadakat amaçlıydı, erkekler eşlerinin sadakatini yüzükle sorgulardı. Bulmaca yüzüğü denilen “Puzzle ring”ler, birçok farklı parçadan oluşan ve takılması zor yüzüklerdi. Yüzük parmaktan çıkarıldığında parçalara ayrılırdı ve bu sayede erkekler, eşlerinden uzakta olduklarında ne kadar sadık olup olmadıklarını görürülerdi.
Osmanlı döneminde bir Türkün de eşinin sadakatinden emin olamayıp bu yüzüğü yaptırdığı, buna harem ring adı verildiği iddia ediliyor.
8. Pırlanta yüzükler
Pırlanta yüzükler ilk olarak 1477 yılında Avusturya Arşıdükü Maximilian’ın Mary’ye hediye ettiği yüzükte M harfini oluşturan küçük pırlantalar yer almasıyla kullanılmaya başlamıştır.
9. Tektaş yüzükler
1939 sonrası “A diamond is forever” (Elmas sonsuza kadardır) sloganı ile reklam kampanyalarına başlayan bir yüzük şirketi erkeklerin tektaş yüzüklere gerekirse üç aylık maaşlarını yatırmaları gerektiğini söylemiştir. O günden bu güne pırlanta yüzükler en çok satılan mücevher olmaya devam ediyor.
10. Erkeklerin daha yaygın yüzük kullanması
Erkeklerin yüzüğü kullanımı 20. yüzyılda yaygınlaşmıştır. İkinci Dünya Savaşı ile birlikte savaşa giden erkekler, eşlerine olan bağlılıklarını göstermek için yüzük takmaya başlamışlar.
11. Günümüzde yüzük sadece sol ele mi takılıyor?
Genellikle evet, ancak bazı ülkelerde alyans sağ ele takılıyor. Bu ülkeler: Norveç, Rusya, Polonya ve Almanya.