Mısır Piramitleri, gezmeyi ve keşfetmeyi seven herkesi adeta birer mıknatıs gibi çeken büyülü yapılar kuşkusuz. Mısır’a ayak basıp, bu dev şaheserlerden birinin gölgesinde soluklanıp da; manzaraya hayran kalmamak mümkün değil. Tarih, astronomi, matematik ve geometri bilimleri piramitlerin sırrını bir yere kadar açıklayabiliyor. Hala gizemini koruyan Mısır Piramitleri’nden en ünlülerini sizin için bir araya getirdik.
1. Antik Mısır tarihindeki ilk piramit: Basamaklı Piramit
Milattan Önce 2630 yılına ait olan bu eseri diğer piramitlerden ayıran en önemli fark merdivenli olması. Adım Piramidi olarak da adlandırılan bu yapıya en üst basamaktan giriş yapılabiliyor. İlerleyen yıllarda piramit mimarisinde dış yüzeyin kusursuzluğu da önem kazanmış ve görüntü tamamen değişmiş.
2. Dünyanın yedi harikasından biri: Keops Piramidi
Sadece Piramitlerin değil; bugüne kadar inşa edilen tüm diğer yapıların da hacim ve kütle bakımından en büyüklerinden biri Gize’de bulunan Keops Piramidi. Aynı zamanda dünyanın yedi harikasından biri olan 145 metre uzunluğundaki Keops’un Milattan Önce 2560-2550 yılları arasında inşa edildiği sanılıyor. İçinde üç oda bulunan bu taş eser, doğa koşullarına binlerce yıl direnebilmesiyle de takdire şayan.
3. 36 tonluk bir taş ile süslü: Kefren Piramidi
Kafre Piramidi olarak da adlandırılan bu anıt mezar; Firavun Kefren’in oğlu tarafından yaptırılmış. Orijinal boyutu 143 metre olarak tahmin edilen bu piramidin en büyük gizemi ise en üstüne yerleştirilen 36 tonluk taşta saklı! Bu taşın oraya nasıl yerleştirildiği hala tartışma ve araştırma konusu.
4. Gize Piramitleri’nin en küçüğü: Mikerinos Piramidi
Babası için Kefren Piramidi’ni yaptıran Mikerinos da ebedi istirahatini burada gerçekleştiriyor. Gize Piramitleri içerisinde en küçüğü olan Mikerinos’un yüksekliği sadece 65 metre. Mısır’da bu yükseklik bile az gelebiliyor insana… Piramidin bir diğer ayırt edici özelliği de defin odasının aşağıda bulunması.
5. Görmeden olmaz: Büyük Gize Sfenksi
Bu aslında tam bir piramit değil; devasa bir heykel… Dünyanın en büyük tek taş heykeli olarak da bilinen Sfenks tam 73 metre uzunluğunda; üstelik pençelerinin arasında bir tapınak saklıyor. Gize’ye kadar gidip de firavunları koruyan bu haşmetli yüzü görmemek ve onunla bir fotoğraf çektirmemek olmaz elbette…
6. Tek kelimeyle olağanüstü: Kırmızı Piramit
Adını yapımında kullanılan kırmızı ve kızıl tonlardaki kireç taşlarından alan bu piramit; Keops ve Kefren’den sonra üçüncü en büyük Antik Mısır yapısı. 105 metre uzunluğundaki Kırmızı Piramit; pürüzsüz yüzeyi ile hayranlık verici nitelikte. Yerel halk tarafından buraya Yarasa Piramidi denildiğini de belirtelim.
7. Tecrübenin resmi: Bent Piramidi
Kırmızı Piramit’e 1 kilometre mesafede yer alan bu dev yapının özelliği ise üçte ikilik kısmı tamamlandıktan sonra eğiminin küçültülmesi. Geometri bilimine yuva olan bu yerde pek çok sorunun deneme yanılma yöntemi ile çözüldüğünü belirtmek yanlış olmaz.