İnsanoğlu onlarca yıldır uzayı ve Dünya çevresindeki gök cisimlerini keşfetmeye çalışıyor. Bu konuda geldiğimiz nokta son derece etkileyici görünüyor olsa da, halen devasa yağmur ormanlarındaki minik böceklerden pek de farklı değiliz. İnsanoğlu vücut fonksiyonları ve teknolojik keşifleri el verdiğince uzaya yolculuk yapmaya çalışıyor. Ancak şu aralar yapabildiğimiz en iyi iş, uzayı uzaktan kontrol edilen araçlarla araştırmaktan öte gidemiyor. Bu noktada yapılan araştırmalardan biri de NASA’nın OSIRIS-REx adlı uzay aracı tarafından gerçekleştiriliyor. 3 Aralık 2018 tarihi itibarıyla hedef gök cismi Bennu’ya ulaşan OSIRIS-REx bakın bu araştırmada neler keşfetmiş.
OSIRIS-REx, Bennu adlı gök cismine tam iki yıllık yolculuğun sonunda ulaştı
Uzay o kadar geniş ki, bir araç uzaya fırlatıldıktan sonra bilgisayar ortamında yakın gibi görünen mesafeler çok yüksek hızlarda bile yıllar sürebiliyor. NASA’nın en yeni gök cismi keşiflerinden biri olan Bennu’ya olan yolculuk da bu söylediklerimizle paralel şekilde tam iki yıl sürdü. 3 Aralık 2018 itibarıyla Bennu’yu araştıracak yakınlığa ulaşan OSIRIS-REx şu an siz bu yazıyı okurken gök cismine sadece 19 kilometre mesafede duruyor olacak.
Uzayda su izine bulmaya çalışmak samanlıkta iğne aramak gibi bir iş
Dünyamızda bolca bulunan ve neredeyse tüm canlılara hayat veren su, işin içine uzay cisimleri girdiğinde son derece nadir bir materyal haline geliyor. Bugüne kadar bilim dünyasında geçen “Dünya dışı su bulma” haberlerinin ne kadar az olduğunu görünce olayın vahametini çok daha iyi anlıyoruz. NASA’nın son gök cismi araştırmasının başrol oyuncusu Bennu da bu yüzden büyük önem taşıyor. Bu gök cismi, yapılan araştırmalara göre son derece ıslak bir geçmişe sahip.
Kil benzeri minerallerden oluşan delikli bir yüzey
Üzeri kil benzeri minerallerle kaplı olan ve delikli bir görünüm yansıtan Bennu, bu belirtiler baz alındığında bünyesinde büyük miktarda su barındırabileceğini gösteriyor. OSIRIS-REx görevinin baş araştırmacısı Dante Lauretta, “Bennu son derece su zengini bir hedef gibi görünüyor. Gök cisimlerinden madencilik yapmak adına su en ilgi çekici ve en kazançlı kaynaklardan biri” diyor.
Su dolu gök cisimleri keşfetmek geleceğin uzay kolonileri için çok büyük önem taşıyor
Şu an için dünya üzerindeki teknoloji çalışmalarında suyla çalışan bir uzay aracı üretilmedi. Ancak şu gerçeği unutmamak gerek, teknolojinin sunduğu imkanlar bizleri her zaman şaşırtmayı başarıyor. Gök cisimlerinde bulunan suyun kullanılarak uzayda yolculuk yapılması fikri, bilim dünyasında son derece makul görülüyor. Uzay yolculuklarında yakıt olarak su kullanılması ihtimali bir yana, insanların su olmadan yaşayamadığı gerçeğiyle de yüzleşmek gerekiyor. Belki yıllar sürecek insanlı uzay yolculuklarında su için dünyaya dönmek zorunda kalmadan seyahat edebilmek işleri epey kolaylaştıracaktır.
Bennu uzaydaki birçok cisme göre küçük ama son derece değerli bir gök cismi
Uzaydaki devasa cisimleri göz önünde bulundurduğumuzda Bennu dev bir çöldeki kum tanelerinden bile küçük sayılmalı. Fakat şunu unutmayın, bu minik kum tanesinin gövdesi muhtemelen suyla dolu ve bu onu çok değerli hale getiriyor. Çapı sadece 487 metre olan gök cismi, bilim insanlarının tahminlerine göre 800 milyon ya da 1 milyar Dünya yılı yaşında. Yüksek ihtimalle büyük bir gök cisminden kopmuş bir parça olan Bennu’nun iç kesitinde çok sayıda çukur ve mağara olduğu düşünülüyor.
Dünyadan 2.253.081 km mesafe uzaklıkta duran potansiyel su deposu
OSIRIS-REx görevi takdiri sonuna kadar hak eden bir NASA görevi. Çünkü bu proje dahilinde detayları keşfedilen Bennu, gezegenimizden 2 milyon 253 bin 81 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Onu keşfetmek için iki yıl yolculuk yapan uzay aracı, neyse ki bilim insanlarını mutlu etmeyi başardı. Araştırmayı yönlendiren isimlerden biri olan Jeff Grossman, yapılan basın toplantısında “Bennu, bizim umduğumuz gök cismi olduğunu kanıtlıyor” açıklamasında bulundu.
Kaynak: 1