15 Şubat 2001’de Fox kanalında yayınlanan “Komplo teorisi: Ay’a Gittik mi?” videolarından sonra iyice harlanan, “Ay’a gidilmedi aslında abi, onlar stüdyo ortamında tezgahlanmış Amerikan propangandası” muhabbetlerine her birimiz en az bir defa denk gelmişizdir. Nasa’nın, Ay Görevinin 8400 fotoğrafını Flickr üzerinden yayınlamasının ardından bu geyik de kendini tekrar etmeye devam edecek gibi.
Akademik yazılarıyla göz dolduran, ODTÜ Biyoloji ve genetik Topluluğu oluşumlarından Evrim Ağacı‘nda denk geldiğimiz ve bu geyiğin ana hatlarını soru cevap şekliyle geçersiz kılmış “Bilim dışı iddialara karşı bilimsel gerçekler” adlı enfes yazılarını listemize taşıyarak, siz pek muhterem Listelist’cilerin dikkatine sunuyoruz.
1. Atmosferin olmadığı ortamda bayrak dalgalanmaz!
İddia: Bayraktaki çizgiler ve yıldızlar bir rüzgarda sallanıyormuş gibi görünmektedir ki atmosferi olmayan bir ortamda bu imkansızdır. NASA’daki o sözde bilim insanların bazıları ev ödevlerini daha iyi yapmaları gerekirdi.
Yanıt: Bayrağın hareket edebilmesi için rüzgara ihtiyacı yoktur ve ayrıca videolarda bayrağa dokunulmadığı sürece hareket etmediği görülmektedir. Hareketlendiği zaman atmosferin yokluğu ile hava direncinden dolayı bayrağın sabitlenene kadar uzun bir sürenin geçmesi gerektiği anlamına gelmektedir.
2. Gölgelerin başı ayrı, kıçı ayrı yere bakıyor
İddia: Yüzeyde objelere ait gölgeler farklı yönlere işaret etmektedir, bu da tıpkı bir TV stüdyosunda olduğu gibi birçok ışık kaynağın olduğunu gösterir.
Yanıt: Alçak seviyedeki bir Güneş ile pürüzlü bir yüzey görüntülerdeki gölgelerin yönlerini saptırabilir. Ayrıca birden fazla ışık kaynağı olsaydı, neden her obje sadece bir gölgeye sahip?
3. Hem o fotoğrafları kim çekti allasen öyle?
İddia: Astronotların inişini ve yeniden yükselişini çekebilmek için elinde bir kamerası olan üçüncü bir kişinin bulunması gerekmektedir. Bizim cahil olduğumuzu düşünüyorlar!
Yanıt: Neil Armstrong’un küçük adımları Eagle’ın iniş modülünün (LEM) dışına takılan bir kamera tarafından çekilmiştir. Ay’ın yüzeyinde Armstrong’un ilk adımları gösteren fotoğraflar da aslında Armstrong’un Buzz Aldrin’in merdiven inerken çektiği görüntülerdir. Ay’da bırakılan kameralar Lunar Modülün kalkışını kolayca görüntüleyebilir.
4. Gitseler radrasyon ne yapardı onlara, hı?
İddia: Eğer Apollo astronotları gerçekten Ay’a gitmiş olsalardı o zaman büyük bir kemer olan ölümcül uzay radyasyonu tarafından pişirilmeleri gerekirdi.
Yanıt: Dünya’nın manyetik alanın Güneş ışınlarıyla yoğunlaştığı yer yani “Van Allen kemerleri” ancak oralarda birkaç gün gezinen insanlar için tehlikeli olurdu. Hatta astronotlar arasından birkaç saat içerisinde geçmiştir ve tıbbi bir x-ışınından daha fazla radyasyona maruz kalmadılar.
5. Onların hepsi set oyuncakları, hepsi
İddia: Apollo 16 görevi sırasında çekilen fotoğraflardan birinde bir Ay taşın üzerinde “C” harfi görülmektedir. Bu bir sahne malzemesi olduğunu gösterir ve böylece bütün bunların bir stüdyoda çekildiği barizdir.
Yanıt: Bu “C” işareti NASA’nın orijinal görüntülerinde görülmemektedir. Yakından bakıldığı zaman fotoğrafta işaretin yapılan fotoğraf ayarlamalarına bulaşan bir çeşit saç teli ya da life benzemektedir.
6. İnsanlık için büyük adamın lekesi kalmış yalnız. Onu bi temizleyeverseydiniz
İddia: Botlar Ay’ın yüzeyinde izini sadece nemli bir formda bırakabilirdi. Ayak izinizi kuru bir sahilde bırakmaya çalışın.
Yanıt: Ay toz parçacıkların kumdan farklı olarak farklı boyutlara ve şekillere sahiptir ve sabit bir basık bir şeklin sabit kalabilmesi için neme ihtiyacı yoktur. Dünya’daki birçok toz aynı şekilde davranmaktadır. Dökülmüş talk pudrası üzerinde yürümeye çalışın
7. Kabloyla çektiler o gemileri
İddia: Lunar Modülü Ay’dan uzaklaşırken altından alevli egzozu görülmüyordu. Bu onun kablolar tarafından yukarıya doğru çekildiğini göstermektedir.
Yanıt: Apollo’yu uzaya taşıyan Satürn V roketi sıvı formundaki oksijeni ve kerosene yaktı ve bu da önemli bir ölçüde ateşli bir bulutu oluşturdu. Ay iniş aracı ise azot tetroksit ile Aerozine 50’nin karışımıyla çalıştı ki bu da alev püskürtmemektedir. Egzoz gazları saydamdır.
8. Madem Uzay’dalar yıldızlar nerede, hani?
İddia: Her 10 yaşındaki bir çocuğun diyebileceği gibi uzay yıldızlarla doludur. Öyleyse neden Ay’da çekilen fotoğraflarda bu yıldızlar görünmemektedir?
Yanıt: Astronotlar parlak ışık tarafından parlayan beyaz objelerin fotoğraflarını çekti. O tarz koşullarda fotoğrafçılar hızlı-maruz-kalma süreci ile (fast exposure time) küçük lens diyaframıyla (aperture) fotoğraflar çekti. Bu da tıpkı yıldızların olduğu gibi karanlık bir arka plandaki soluk objelerin görüntülenmesini imkansız kılmaktadır
9. Bir iş yapıyorsunuz, ardınızı temiz bırakın bari
İddia: Una Ronald adında Avustralyalı bir kadın Apollo 11 inişi sırasında bir kola şişesinin Ay’ın yüzeyi üzerinde gördüğünü belirtti. Ne yazık ki bu bir film stüdyosunda çekildiğini göstermektedir.
Yanıt: Nereden başlasak acaba? Öncelike Una (eğer gerçek bir kişiyse tabi) Dünya’daki bütün insanların görmediğini görmüştür ve böyle bir şeye dair kanıt sayısı sıfırdır. Böylece bu kola kutusu da gerçek olmayabilir.
10. Sence neden çıkıp da cevaplamıyorlar bu soruları?
İddia: NASA Hubble Uzay Teleskopu ile Ay’da geriye bırakılan ekipmanların görüntülerini çekerek bütün bu komplo iddialarına bir son verebilir. Ama elbette böyle bir şey yapmıyorlar. Nedendir acaba?
Yanıt: Hubble bizlere Evrenin sınırlarından galaksilere, süpernovalara ve nebulalara ait muhteşem görüntüler gönderse de bunlarda ortak olan bir şeyi de göstermektedir, o da hepsinin çok büyük olmasıdır. Ay’da geriye bırakılan en büyük insan-yapımı kalıntısı Ay iniş aracından geriye kalanlardır ve yaklaşık olarak 10 metre genişliğindedir. Bu Hubble’ın görebilmesi için çok küçüktür. Hala Ay görevlerin sahte olduğuna mı inanıyorsunuz?
Bonus: Apollo görevinin Flickr albümü
Flickr’cı Nasa