Kişilik, genetik faktörlerin yanı sıra sosyal çevrenin etkisiyle de oluşuyor. Özellikle son yıllarda sıklıkla duyduğumuz “narsistik kişilik bozukluğu” ise bireylerdeki benmerkezcilik ve empati yoksunluğu gibi durumları tanımlamak için kullanılıyor. Genellikle ergenlik ve erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkan bu kişilik bozukluğu, bireylerin sadece kendi hayatını değil ilişki kurduğu insanların hayatını da olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle bir narsistle ilişki yaşayanlar için süreç oldukça acı vericidir. Peki narsistik kişilik bozukluğu olan kişilerin ilişkilerdeki davranışları nasıldır? İşte narsist kişilerde yaygın olarak gözlemlenen 7 davranış…
1. Ulaşılmaz standartları vardır
Narsistler, partnerlerinden tam anlamıyla kusursuzluk bekler. Ancak kafalarında kurdukları kusursuzluk mümkün olmadığı için, karşılarındaki kişinin bu standartlara ulaşmasının bir yolu yoktur. Bu nedenle partnerleri her zaman kendilerini yetersiz hisseder.
2. Duygusal olarak istismar ederler
Narsistik kişilik bozukluğundan muzdarip olan kişiler, manipülasyon yoluyla partnerlerini duygusal olarak istismar etme eğilimindedir. Önemli olan kendilerinin ne düşündüğü ve ne istediğidir. Bu nedenle partnerlerine verdikleri hasarı önemsemeden istediklerini yaptırmaya çalışırlar.
3. Empatiden yoksunlardır
Narsistik kişilik bozukluğunun en belirgin özelliği empati yoksunluğudur. Bu nedenle onların ilişkileri her zaman tek taraflıdır. Bu yüzden çok uzun süre ilişkilerini yürütemezler. Uzun süre narsist biriyle ilişki yaşayan kişiler de duygusal anlamda tükenmiş hisseder.
4. Her zaman bir çıkış ararlar
Narsistler en iyi şeyleri kendisinin hak ettiğini düşünür. Aynı zamanda diğer insanların yeterince iyi olmadıklarına inanır. Biriyle ne kadar süredir birlikte olurlarsa olsunlar, her zaman diğer seçenekleri merak ederler. Çoğu durumda da partnerlerinden ayrılmaya karar verirler ve en iyisini aramak için yeni insanlarla birlikte olurlar.
5. Partnerlerini değiştirmeye çalışırlar
Hiç kimse narsistler için yeterince iyi değildir. Bu nedenle karşılarındaki kişiyi değiştirmeye çalışırlar. Ancak bu sevgililerinin iyiliğini istedikleri için değildir. Partnerlerini kendilerinin bir uzantısı olarak gördükleri için değiştirmeye çalışırlar.
6. İnsanları izole etmeye çalışırlar
Narsistler çoğu zaman sevgililerini izole etmeye çalışırlar. Çünkü sürekli onaylanmaya ve iltifat duymaya ihtiyaçları vardır. Partnerinin odak noktası kendisi yerine başka biriyse, durumu kontrol etmek için partnerini izole etmeye başlarlar.
7. Partnerlerini tüketirler
Narsistler sürekli olarak ilgiye ve onaylanmaya ihtiyaç duyar. Bu nedenle karşılarındaki insanları manipüle eder ve onları değiştirmeye çalışır. Bu ise oldukça yorucu bir süreçtir. Düşüncelerinize ve davranışlarınıza sürekli müdahale edildiğini düşünün… Bir narsist ile birlikte olduğunu geç fark eden bireyler ne yazık ki ilişki sonlandığında duygusal olarak tükenmiş olurlar.
İlginizi çekebilir:
Sağlıklı Bir İlişkinin Sahip Olduğu 8 Özellik
Kaynak: 1