Güney Afrikalı çitaların kaderi, yüzyıllardır Anadolu insanının canını ve malını ölümü pahasına koruyan Anadolu aslanı Kangalların elinde! Hayvan çiftliklerine verdikleri zarardan dolayı, çiftçiler tarafından avlanan çitalar, Namibya’ya ithal edilen 200 kadar Kangal sayesinde çiftliklere yanaşmıyor, avlanmaktan kurtuluyorlar.
Yaklaşık kırk sene önce dünyada yüz bine yakın çita varken, bugün sayıları on binin altına inmiş durumda.
Çitaların sayısındaki bu dramatik düşüşte, Afrikalı çiftçilerin evcil hayvanlarını korumak için onları avlaması yatıyor.
Afrika’daki evcil hayvanlara karşı büyük tehdit oluşturan çitalar, aynı zamanda yok olma tehlikesiyle de karşı karşıya kalmışlardı.
1990 yılında Namibya’da Amerikalı araştırmacı Laurie Marker’ın kurduğu Çita Koruma Merkezi tarafından, çitaların neslini korumak amaçlı bir karar alınıyor.
Kurak iklime çabuk adapte olabilen ve zor şartlar altında çalışabilen Sivas Kangalları yetiştirilerek çiftliklere veriliyor.
Artık Kangallar sayesinde hem çitalar evcil hayvanlara saldıramıyor hem de çiftçiler çitaları öldürmüyor.
Dr. Marker, kangalların Afrika’daki serüveni hakkında; “Çitalar kangallardan korkup kaçıyor. Böylece hem çiftlik hayvanları korunuyor, hem de çitalar öldürülmekten kurtuluyor…”
“Bugün Namibya çiftçilerinin çoğu, çiftlik hayvanlarının güvenliğini kangallarla sağlıyor. Köpeklerin çiftçilere o kadar büyük yararı oldu ki, neredeyse hiç keçi ya da koyun kaybı yaşamıyorlar.”
“Kangallarınızın olağanüstü katkısını vurgulamak istiyorum. İnsanlarınızın, bu harika, zeki ve sevgi dolu canlıların dünyanın başka yerlerindeki canlıları yok olmaktan kurtardıklarını bilmelerini istiyorum.” diyor.