Sevdiğimiz yazar, çizer, sanatçıların kişisel eşyalarını hep merak ederiz. Nerede çalışırlar, o büyük eserlerini nerede verirler, hangi kalemi kullanırlar, kendilerine özgü ne tür eşyalara sahiplerdir bilmek keyif vericidir. Pasaportlar da bu kişisel eşyalardan biri. Sanatkârların ne zaman, nereye gittiklerini bilmek, bir dergi kapağı vs. için çekilmemiş, zoraki pozlarını görmek de hoş olsa gerek. Janis Joplin, David Bowie, Alfred Hitchcock, Virginia Woolf… İşte 20 büyük sanatçının pasaportları!
1. René Magritte (1898 – 1967)
Belçikalı ressam Magritte, gerçeküstücü akımın en önemli temsilcilerinden biri. Yoğun düş dünyasını resmettiği eserleri, akılcı zihnin kısıtlamalarına bir karşı çıkıştır. Ressam, Sigmund Freud’un yazılarından ve bilinçaltı kavramından da oldukça etkilenmiştir.
2. Janis Joplin (1943 – 1970)
“27’ler Kulübü”nün en önemli isimlerinden Janis Joplin, erken giden güzelliklerden biriydi. Blues vokalleriyle ünlenen müzisyen 1969’daki Woodstock Festivali’yle de çok önemli bir performansa imza attı.
3. Lillian Hellman (1905 – 1984)
Amerika’nın en önemli oyun yazarlarından Hellman, bir dizi güçlü ve gerçekçi oyun yazdı. Politik ve sosyal görüşlerini açıklamaktan çekinmeyen Hellman, görüşlerini eserlerine de yansıtmaktan geri durmadı.
4. Johnny Cash (1932 – 2003)
Lisede gitar çalıp şarkı söyleyerek müziğe başlayan rock ve country sanatçısı Cash, halk şarkıları, blues ve rock müziğini harmanlayan bir ustaydı.
5. Truman Capote (1924 – 1984)
Skandalların adamı olarak da bilinen yazar, en çok sinemaya uyarlanan “Tiffany’de Kahvaltı” eseriyle bilinir. Ayrıca “Bülbülü Öldürmek” eserinin yazarı Harper Lee eserdeki “Dill” karakterini yaratırken, çocukluk arkadaşı Capote’den etkilenmiştir.
6. David Bowie (1947 – 2016)
1970’lerde başlayan çalışmaları, sahnede yarattığı tipler 1990’lar ve sonrasında da sürdü. Bu bakımdan sanatçı dostları ve müzik eleştirmenlerince yenilikçi olarak görüldü. Özgün rock müziğiyle teatral, dramatik gösterileri onun yerinin her daim ayrı olmasını sağladı.
7. Alfred Hitchcock (1899 – 1980)
Tüm zamanların en iyi yönetmenlerinden biri olarak kabul edildi. Amerikan gerilim filmlerinin yönetmen koltuğundaki en kıymetli isimlerinden biri olan Hitchcock’un en tartışmalı filmi ise “Psycho”dur.
8. Andy Warhol (1928 – 1987)
Warhol, “Pop art” akımının öncüsü olarak görülür. Ressam, film yapımcısı ve bir yayıncı olan Warhol’un en çok ilgilendiği temalardan biri; önemli konuları önemsiz, önemsizleri de önemli konular olarak göstermek olmuştur.
9. Alice Cooper (1948 – )
“Metalin babası” olarak anılan Cooper, 1970’lerdeki garip, sıra dışı sahne şovlarıyla izleyicisini endişelendiren bir şöhret kazandı, desek yeridir.
10. Virginia Woolf (1882 – 1941)
Feminist yazar Virginia Woolf, aynı zamanda yirminci yüzyılın en önemli aydınları arasındadır. Bizde de en çok “Kendine Ait Bir Oda” eseriyle bilinir.
11. Ernest Hemingway (1899 – 1961)
Yazar, gazeteci, boksör… Hemingway çok yönlülüğü ve eserlerindeki usta sadeliği sayesinde bitmemiş bir yazardır. Nobel ve Pulitzer Ödülü sahibi olan yazar, basit ve sade yazma tekniğini eserlerinde öyle muazzam kullanır ki 20. yüzyıl roman yazarlarını da bu bakımdan etkilemiştir. Tabii en çok, filmi de çekilen “Yaşlı Adam ve Deniz” eseriyle bilinir.
12. Jackson Pollock (1956 – )
20. yüzyılın en önemli ressamlarından biridir. Soyut eserleriyle bilinir. Devrindeki resim malzemeleriyle olan uygulamaları tersyüz ederek özgün teknikler ortaya çıkarmıştır. Sanatındaki radikal hareketleri o denli ileri boyuttadır ki onun etkisiyle resimde yeni tanımlamalar meydana gelmiştir.
13. Roy Orbison (1936 – 1988)
Amerikalı şarkıcı ve söz yazarıdır. Sesi çok durudur ve bu yanıyla özgünlüğünü kazanmıştır. “Pretty Woman” eminim ki çoğunuzun duyduğu şarkılardan biridir.
14. Whitney Houston (1963 – 2012)
Amerikalı müzisyen Houston, bir yerlerde çalarken mutlaka duyduğunuz şarkıların sahiplerinden biridir. Dünyanın en çok ödül alan kadın şarkıcısı olarak da ayrıcalıklı bir unvana sahiptir.
15. James Joyce (1882 – 1941)
İrlandalı yazar Joyce, 20. yüzyılı etkileyen önemli aydın ve yazarlardan biridir. Tabii en çok; hâlâ pek çoğumuzu anlamakta zorlayan “Ulysses” eseriyle bilinir.
16. James Brown (1933 – 2006)
Soul ve funk müziğin babası olarak bilinir. Pavarotti ile olan sahne performansı herhalde dünyanın sayılı güzelliklerinden biridir.
17. Norman Mailer (1923 – 2007)
Çok yönlü yirminci yüzyıl sanatkârlarından biri daha. Gazeteci, yazar, senarist, yönetmen ve oyun yazarıdır Mailer. “Amerikan Rüyası” eseri en önemli eserlerinin başında gelir. Ayrıca Fransa’nın en prestijli ödüllerinden biri olan Legion d’Honneur ödülüne de layık görülmüştür.
18. Ella Fitzgerald (1917 – 1996)
Sesine hayran olunmaması mümkün değildir Amerikalı müzisyenin. Bir caz vokalistidir ve en çok üç oktavı aşan sesiyle bilinir. Doğaçlama performansları mükemmeldir, izlemenizi tavsiye ederim.
19. F. Scott Fitzgerald (1896 – 1940)
İrlanda asıllı Amerikalı yazar yirminci yüzyılın dâhi yazarlarından biri olarak kabul edilir. Birinci Dünya Savaşı’nı gören kendi neslini “Kayıp Kuşak” olarak tarif eder. En çok, filme de uyarlanan “Muhteşem Gatsby” eseriyle bilinir.
20. Fitzgerald ailesi
Kaynak: 1