Son dönemlerde iyice artan enflasyon sosyal yaşamımızı da bir hayli etkiledi. Birçok insanın zorunlu ihtiyaçlarını bile zar zor karşıladığı şu günlerde, dışarıda yapılabilecek aktivite sayısı iyiden iyiye azaldı. Peki, çok fazla masraf yapmadan İstanbul’da dolu dolu bir gün geçirmeye ne dersiniz? Birçok medeniyete ev sahipliği yapan bu şehirde yalnızca Müze Kart çıkartarak gezebileceğiniz onlarca müze bulunuyor. Osmanlı Hanedanı’na yüzyıllarca ev sahipliği yapan Topkapı Sarayı’ndan Müslüman bilim insanlarının bilim dünyasına katkılarının sergilendiği İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ne kadar birçok müzeyi makul bir fiyata ziyaret edebilirsiniz. İşte, İstanbul’da Müze Kart geçen yerler neresi diye merak edenler için 11 lokasyon!
1. Topkapı Sarayı
Tarihi Yarımada siluetinin en görkemli yapısı olan Topkapı Sarayı yalnızca İstanbul’un değil, dünyanın en çok ziyaret edilen müzelerinden biri. 25 Osmanlı padişahına ev sahipliği yapan saray, özellikle sade mimarisi ve geniş avluları ile dikkat çekiyor. Sarayın boğaz manzarası ve asma bahçeleri ise kesinlikle görülmeye değer.
Müze Kart ile Topkapı Sarayı’nın Kutsal Emanetler dahil olmak üzere büyük bir bölümünü gezebilirsiniz. Ancak Harem’de ve bahçesinde bulunan Aya İrini Kilisesi’nde Müze Kart’ın geçerli olmadığını hatırlatalım.
2. Beylerbeyi Sarayı
Müze Kart geçen yerler arasında kesinlikle görülmesi gereken yapılardan biri de Beylerbeyi Sarayı… Osmanlı padişahları, İstanbul’un fethinden 1800’lü yıllara kadar Topkapı Sarayı’nda yaşadı. Fakat son zamanlarda değişen protokol kuralları ve mimari akımlar sebebiyle Sultan Abdülaziz, ikinci bir saray olarak Beylerbeyi Sarayı’nı yaptırdı.
Ermeni mimar Sarkis Balyan’a yaptırılan saray, 23 oda ve 6 salondan oluşuyor. Hem doğu hem de batı mimarisinden izler taşıyan Beylerbeyi Sarayı, özellikle yüksek tavanları ve tavanlarına işlenmiş muazzam resimleri ile ziyaretçileri adeta mest ediyor. Siz de Müze Kart’ınız ile bu eşsiz yapıyı ekstra bir ücret ödemeden gezebilirsiniz.
3. İstanbul Arkeoloji Müzeleri
Bir milyonu aşkın eserle dünyanın en büyük müzelerinden biri olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, aynı zamanda Türkiye’nin müze olarak inşa edilen en eski binası olma özelliğine sahip. Müze koleksiyonunda Balkanlar’dan Afrika’ya, Anadolu’dan Arap Yarımadası’na kadar Osmanlı İmparatorluğu himayesindeki medeniyetlere ait eserler bulunuyor. Ziyaretçilerin en çok dikkatini çeken eserlerin başında ise orijinal Kadeş Antlaşması metni ve Büyük İskender Lahdi geliyor.
Müze 3 ana birimden oluştuğu için İstanbul Arkeoloji Müzeleri olarak adlandırılmaktadır. Bu birimler İstanbul Arkeoloji Müzesi, Çinili Köşk Müzesi ve Eski Şark Eserleri Müzesi’dir. Bünyesinde bulunan 3 müzeyi de Müze Kart ile gezebilirsiniz.
4. Türk ve İslam Eserleri Müzesi
Topkapı sarayına oldukça yakın olan Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Sultanahmet Meydanı’nın batısında yer alıyor. İbrahim Paşa Sarayı’nın içinde bulunan müze, ülkemizde Türk ve İslam eserlerini topluca barındıran ilk müze olma özelliği taşıyor.
Abbasi, Memlük, Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalma çok özel eserler bulunan Türk ve İslam Eserleri Müzesi, aynı zamanda oldukça geniş bir halı koleksiyonuna sahip.
5. Galata Kulesi
Galata Kulesi, Galata’nın Ceneviz kolonisi olduğu 14. yüzyılda Cenevizliler tarafından inşa edildi. Osmanlı döneminde bir süre zindan olarak kullanıldıktan sonra yangın gözetleme kulesine çevrilen yapı, 1960’lı yıllarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilip halkın ziyaretine açıldı.
Geçtiğimiz yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanmasıyla birlikte Müze Kart’ın geçerli olmaya başladığı Galata Kulesi, aynı zamanda İstanbul’un en iyi panoramik manzarasına sahip noktalarından biri.
6. Rumeli Hisarı
Boğaziçi’nden geçen gemileri kontrol edebilmek amacıyla Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Rumeli Hisarı, fetihten sonra önemini yitirdiği için hapishane olarak kullanılmaya başlandı. 1953’te başlayan restorasyon çalışmasının ardından 1968 yılında halkın ziyaretine açılan hisarda fetih sırasında kullanılan gülleleri, topları ve Haliç’i kapattığı söylenen zincirin bir kısmını görebilirsiniz.
7. Yıldız Sarayı
3. Selim’in annesi Mihrişah Sultan adına yaptırılan Yıldız Sarayı, 2. Abdülhamid döneminde Osmanlı’nın ana sarayı olarak kullanılmaya başlandı. Dolmabahçe Sarayı’nın aksine tek bir yapı halinde olmayan saray, geniş bir koru içine yerleşmiş birçok köşkten oluşuyor. Ayrıca türlü seramiklerin üretildiği Yıldız Porselen Üretimevi de sarayın bahçesinde bulunuyor.
8. Büyük Saray Mozaikleri Müzesi
Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Sultan Ahmet’teki Arasta Pazarı içinde bulunuyor. Müzede sergilenen eserler M.S 450 – 550 (Bizans İmparatorluğu) yılları arasına tarihlenirken, mozaiklerde 150 insan ve hayvan figürü ile 90 adet farklı tema yer alıyor.
Metrekaresinde yaklaşık 40.000 parça kullanılarak oluşturulan mozaikler, o dönemlerde Bizans sarayının en nadide parçaları olarak değerlendiriliyordu.
9. Galata Mevlevihanesi
1491 yılında Galata sırtlarında yapılan Galata Mevlevihanesi, Kulekapısı Mevlevihanesi veya Galipdede Tekkesi isimleriyle de anılıyor. Depremler ve yangınlar nedeniyle sık sık zarar gören ve restore edilen yapı, Galata Kulesi’ne yalnızca birkaç dakikalık yürüme mesafesinde.
10. İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi
2008 yılında açılan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, Gülhane Parkı içinde yer alıyor. Müslüman bilim insanlarının bilim dünyasına katkılarının sergilendiği müze 2 kattan oluşuyor. Üst katta Sinevizyon Salonu, Savaş Teknolojileri, Astronomi, Saat Teknolojisi, Denizcilik ve Tıp Bölümü bulunuyorken alt katta optik, kimya, fizik, matematik ve geometri, coğrafya, şehircilik ve mimari ile ilgili çizim ve haritalar sergileniyor.
11. Fethiye Müzesi
Müze kart geçen yerler listemizin sonuna geldik! Bizans döneminde yapılan Pammakaristos Kilisesi, 3. Murat döneminde camiye çevrildi ve Fethiye ismini aldı. Daha sonra müze olarak değerlendirilen yapı Fatih’in Çarşamba semtinde bulunuyor.
Kubbe ve duvarları 14. yüzyıl mozaikleri süslü olan Fethiye Müzesi, restorasyon çalışmaları nedeniyle uzun bir süredir ziyaretçi kabul etmiyor.
Not: Listede yer alan müzeler restorasyon çalışmaları nedeniyle kapalı olabilir. Ziyaret etmeden önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bilgi almanızı öneririz.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Türkiye’deki Müzelerde Bulunan Dünyaca Ünlü 8 Lahit ve Hikayeleri