Hepimiz bir ilişkimiz olduğunda bu ilişkiyi olabildiğince sağlıklı bir şekilde, problemsiz ve sürekli mutlu olarak yürütmek istiyoruz. Eh, haliyle ilişkimizin böyle olması için de belli başlı anahtarlar var.
Öncelikle malum; insanlar konuşa konuşa anlaşıyor. Bu yüzden bir ilişkide de anlaşıyor olmak ve doğru iletişim kurabilmek en önemli şeylerden bir tanesi. Siz de yıllardır birlikte olan, hiç ayrılmayan ve çok iyi anlaşan çiftler görüp özenmişsinizdir. Peki ilişkileri nasıl böyle uzun soluklu ve sevgi dolu geçiyor; hiç düşündünüz mü? Sözcükler efendim, sözcükler! Gelin, o özendiğimiz çiftler birbirine en çok hangi cümleleri kuruyormuş bakalım.
‘Ben her zaman yanındayım.’
İlişkide kişilerin birbirine karşı destekleyici olması oldukça önemlidir. Siz bunu davranışlarınız ile gösteriyor olsanız bile, bazen olayı cümlelere dökmek daha iyidir. Bunun anahtar cümlesi de; ‘Ben her zaman yanındayım.’ Bunu karşınızdaki kişinin gözlerine bakarak söylemeniz; hem karşınızdakini mutlu eder, hem de karşınıza çıkabilecek her sorunda birbirinize destek olacağınızı tatlı bir şekilde ifade etmiş olursunuz. Üstelik, karşınızdaki kişinin hayatınızdaki en önemli önceliklerden bir tanesi olduğunu anlatmış olmanız da cabası!
‘Benim de yardımcı olabileceğim bir şey var mı?’
İkili ilişkilerde görev dağılımı yapmak ve aslında bir ekipmiş gibi hareket edebilmek de en önemli şeylerden bir tanesidir. ‘Sen kadınsın, yemeği sen yap!’ gibi cümleler hem çok yıpratıcı, hem de bölücüdür. Yatağı toplamaktan, evi temizlemeye, işle ilgili bir konuda yardımcı olmaya kadar küçük büyük birçok görev için sorabileceğiniz ‘Benim de yardımcı olabileceğim bir şey var mı?’ sorusu, karşınızdaki kişi için sandığınızdan daha büyük anlamlar taşır. İrili ufaklı her işi beraber yapmak da ilişkinin ömrüne ömür katar; bizden söylemesi!
‘Çok güzel görünüyorsun!’
Bazen ufak tefek iltifatlar, karşınızdaki kişinin bütün bir haftasını neşe dolu geçirmesine sebep olabilir. Böyle iltifatlar için de özel bir şey olması gerekmez. Günlük bir yere çıkarken, hatta belki de durup dururken yapacağınız minik bir iltifat, ilişkinizin monotonlaşmasını engeller.
‘Ben sana inanıyorum.’
Her insanın inanmaktan vazgeçti zamanlar olur, bazen de kendine inanmaktan vazgeçtiği zamanlar… Bir ilişkide olmazsa olmaz şeylerden biri de inançtır. Birbirinize inanmak ve ilişkiye inanmak mihenk taşlarındandır. Ancak bazen bunu doğrudan karşınızdakine de söylemek gerektirir. Bu illa ki karşınızdakinin kendisine olan inancının azaldığı zamanlarda değil; karşınızdakinin yeni bir işe ya da yeni bir hobiye başlaması olabilir.
‘Teşekkür ederim.’
Hayatınızın her alanında sizin için çaba gösteren ya da bir şeyler yapan insanlara zaten teşekkür etmelisiniz. Ancak bu aynı zamanda ikili ilişkilerde de çok önemli ve es geçilmemesi gereken bir konu. Karşınızdaki kişi; evinize dair ya da size dair minik bir şey yapsa bile ‘teşekkür ederim’ demeyi ihmal etmeyin.
‘Özür dilerim.’
Bir tartışmada haklı çıkmak yerine, özür dilemeyi bilmek oldukça önemlidir. ‘Özür dilerim’ sadece iki kelimeden oluşuyor olsa da, karşınızdaki kişi için çok önemli olabilir. Ufak bir tartışmanın, büyük bir kavgaya dönmesini özür dileyerek önleyebileceğiniz gibi, karşınızdaki kişiye aynı hatayı bir daha tekrar etmeyeceğinizi de söylemiş olursunuz. Sadece tartışmalarda ya da büyük hatalarda değil, bir eşyayı durmaması gereken bir yere koymanız ve çöpü atmayı unutmanız gibi ufak tefek konularda da özür dileyin. Bu aynı zamanda kendinizi de iyi hissetmenize sebep olur.
‘Evet’
Tabii ki karşınızdaki kişiye her zaman evet dememelisiniz; hatta tatlı bir ‘hayır’ da ilişki içinde oldukça önemlidir. Çocuk yapmak gibi büyük ve tüm geleceğinizi etkileyecek kararlardan ziyade, ufak tefek şeylere evet demek karşınızdakine iyi hissettireceği gibi, size de iyi hissettirecektir. Hem mutluluğun bir anahtarı da, karşınızdakini mutlu etmenizdir.
‘Bence … olmalı.’
Karşınızdaki kişiden aklınızı okumasını bekleyemezsiniz. O yüzden ikili ilişkilerde fikir beyan etmek çok önemlidir. Ancak bunu yaparken öneri odaklı olmalısınız. ‘Hayır, böyle olacak!’ gibi sert ve karşınızdakini üzecek cümlelerden ziyade; ‘Bence şu şekilde olmalı, bence böyle olmalı’ gibi daha yapıcı ve öneri odaklı cümleleri tercih etmelisiniz.
‘… hissediyorum’
İkili ilişkilerde her zaman hisler açık bir şekilde ancak yıpratıcı olmadan paylaşılmalıdır. Karşınızdaki kişiyle birlikte bir problemle karşılaştıysanız, hissettiğiniz şeyleri ilk olarak kendi kendinize oturttuktan sonra karşınızdakine içtenlikle anlatmanız karşılaştığınız o problemi kolayca aşmanıza yardımcı olur.
‘Haklısın!’
Sadece bir olay üzerine değil, karşınızdaki kişi size hissettiği şeyleri anlattığında da ‘haklısın’ demeniz karşınızdakini dinlediğinizi, önemsediğinizi ve ilişkinizi pekiştirmeye çalıştığınızı gösterir. Unutmayın; en mutlu çiftler karşılarındaki kişinin kötü özelliklerinden ya da kötü huylarından çok, iyi olan taraflarına odaklanır ve o tarafları ortaya çıkarmaya çalışır.