Öğrenmenin yaşı yok. Mesleği, zamanı, yeri yok. İnsan istedikten sonra bugüne kadar aklına bile getirmediği bir işi öğrenip, bu işle ilgili hayaller bile kurabilir. Yeter ki istesin. Adana sokaklarında çalışan geri dönüşüm işçilerinin hayatlarını ve hayata bakışlarını değiştirecek fırsat Fotoğrafçı Mustafa Gülek ile ayaklarına geldi. Bugüne kadar fotoğraflara konu olan sokak emekçileri, şimdi kendileri fotoğraf çekiyorlar. Üstelik fotoğraf çekmeyi çok da seviyorlar. Bakalım aralarından ne cevherler çıkacak heyecanla bekliyor ve sizleri bu ilham dolu hikayemize davet ediyoruz 🙂
Geri dönüşüm işçilerine fotoğrafı sevdirdi
Adana’da yaşayan fotoğraf sanatçısı Mustafa Gülek, hayatları boyunca ellerine hiçbir fotoğraf makinesi almamış geri dönüşüm işçilerine fotoğraf eğitimi veriyor. Pazar günleri gerçekleşen eğitimlerde fotoğraf çekmeyi öğrenen Türk ve Suriyeli geri dönüşüm işçileri, ‘Kağıtla Aşk’ adlı bir kısa film çekmeyi bile düşünüyorlar.
Fotoğrafını çektiği işçilere fotoğraf çekmeyi öğretiyor
2017 Kağıt toplayan gençlere fotoğraf öğretmeye başladım. Proje bitti. 3 kişi şu an bu işi bıraktı.Düğün fotoğrafçısı oldu. Para kazanıyor. Diğerleri de öğrenmiş oldu. Şimdi,metal ve sayacı sektörü gençlerine aynı eğitimi vereceğim.Çok heyecanlıyım çok✌🏻#HerŞeyÇokGüzelOlacak pic.twitter.com/Vk45xQ6nQU
— Mustafa Gülek (@ZadigPhotos) May 8, 2019
Fotoğrafçı Mustafa Gülek, yıllardır şehrin kenar mahallelerinde bulunan geri dönüşüm depolarında çalışan işçilerin fotoğraflarını çekiyor. Gülek, yaklaşık 6 ay önce fotoğrafını çektiği o işçilere fotoğraf çekmeyi öğretmeye karar verdi ve planını hayata geçirmekte gecikmedi.
Eğitimler 2 aydır devam ediyor
Yaklaşık 2 aydır fotoğraf eğitimi alan ve daha önce hayatları boyunca ellerine fotoğraf makinesi almamış geri dönüşüm işçilerinin sıradaki hayali ise ‘Kağıtla Aşk’ isminde bir kısa film çekmek.
Eğitime Türk ve Suriyeli gençler katılıyor
Fotoğraf eğitimi alan grubun bir bölümü Suriye’den gelen 15 ve 19 yaş arası gençlerden oluşuyor. Derslerde tek makine kullanılıyor. Çekimlerden sonra gençler Mustafa Gülek’in etrafında toplanıp çektikleri fotoğrafların değerlendirmelerini de yapıyor.
Geri dönüşüm işçilerinin gözünden sokak
Mustafa Gülek; “Yıllarca fotoğrafçılar sokakta kağıt toplayan işçilerin fotoğraflarını çektiler. Bu çocukların hepsi sokağı 2 lira, 1 lira ve 40 kuruş olarak görür. Bu sefer ben ellerine makine verip sokağı ne gözle görecekler diye düşündüm. Altı ay onlarla anlaşma sürecinde arkadaş olduk ve 2 aydır çalışma yapıyoruz. Amacımız sokağın geri dönüşümcülerin gözünden sokağın fotoğraflanması. Hafta sonları boş zamanları var bu yüzden pazar günleri çalışıyoruz hep” dedi.
Sponsorları yok
İşçilerin amaçları arasında fotoğraf çekmeyi öğrenmek ve daha sonra kendi hayatlarını konu alan bir film çekmek bulunduğunu söyleyen Güler; “Tek bir makinayla çalışıyoruz ve sponsorumuz yok. Eğitimlere maddi destek olursa mutlu oluruz” diyerek destek beklediklerini belirtiyor.
“Hayalimiz bir kısa filmimizin olması”
İşçilerin çalıştıkları deponun yöneticisi olan ve aynı zamanda kendisi de fotoğraf çekmeyi seven Orhan Akkurt, “Bu işe 2 ay önce başladık. Suriyeli arkadaşlarımız ülkelerinden geldiği zaman hep içlerine kapalıydı şu anda çektikleri fotoğraflar sayesinde sosyalleşiyorlar. Fotoğraf çekmeyi öğrendik. Fotoğraf çekmeyi tam öğrendikten sonra bir kısa filmimiz var onu yapacağız. Hayalimiz sokak çocuklarının, dışarıda yatanların ve yoksulların içerisinde olduğu filmimizin olması” diyor. Aldıkları eğitim sayesinde başka bir bakış açısı yakalayan sokak emekçilerinin arasında fotoğrafçılığını geliştirip düğün fotoğrafçısı olmak isteyen de var.
Kaynak 1