Türk müziğinin ölümsüz isimlerinden biri olan besteci, eğitimci ve koro şefi Münir Nurettin Selçuk’un vefatının üzerinden 40 yıldan fazla süre geçti. Ünlü besteci Darülfünun İlahiyat Fakültesi Fars Edebiyatı profesörü ve Kadıköy Sultanisi Fransızca öğretmeni olan şair Mehmed Avni Nureddin Bey ile Fatma Hanife Hanım’ın oğlu olarak dünyaya geldi. Selçuk, 1900 yıllarında İstanbul Sarıyer’de doğdu. Farklı kaynaklarda doğum yılı 1899, 1900 ve 1902 olarak belirtilen sanatçı, ilk eğitimini Beyazıt İbtida-i Mektebi’nde aldıktan sonra Soğukçeşme Askeri Rüştiyesi’nde ve ardından Kadıköy Sultanisi’nde öğrenim gördü. Sesinin güzelliği keşfedildiğince henüz 10 yaşındaydı. 15’ine geldiğinde Kadıköy’deki Darülfeyzi Musiki Mektebi’ne girdi ve burada üç yıl eğitim aldıktan sonra bu heyetle ilk konserine çıktı. Peki, Münir Nurettin Selçuk kimdir?
Münir Nurettin Selçuk kimdir?
Münir Nurettin Selçuk, 1900 yılında İstanbul’un Sarıyer ilçesinde doğdu. Müziğe olan ilgisi onu 15 yaşında Kadıköy’deki Darülfeyzi Musiki Mektebi’ne götürdü ve burada üç yıl eğitim aldıktan sonra ilk konserine çıktı.
1917 yılında ziraat eğitimi almak için Macaristan’a gitti. Ancak müziğe olan tutkusu nedeniyle eğitimini tamamlamadan Türkiye’ye döndü ve müzik çalışmalarına yoğunlaştı
1923’te askerlik hizmeti için Muzıka-i Hümayun’da müezzin olarak görev yaptı ve Cumhuriyet ilan edilince Riyaset-i Cumhur İncesaz Heyeti’ne dahil oldu. 1928 yılında Paris Konservatuvarı’nda şan, piyano ve solfej dersleri aldı.
1930 yılında Beyoğlu’ndaki Fransız Tiyatrosu’nda verdiği solo konser, Türk müziğinde bir dönüm noktası oldu
Selçuk, 1939-1941 yıllarında Muhsin Ertuğrul’un ilk müzikal film denemeleri olan “Allah’ın Cenneti” ve “Kahveci Güzeli” filmlerinde rol aldı.
1953 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde dersler verdi. Ayrıca bir yandan İstanbul Radyosu’nda müşavirlik görevini üstleniyordu
Münir Nurettin Selçuk, klasik Türk müziğinde bir ekol haline gelmiş, farklı formlarda 100’den fazla beste yapmış ve 500’ün üzerinde plak kaydetmiştir. Eserlerinde Mevlana, Fuzuli, Nedim, Yahya Kemal Beyatlı gibi önemli şairlerin şiirlerini bestelemiştir. 1970’li yıllara kadar hem yurt içinde hem de yurt dışında konserler vermeye devam etmiş, genç kuşakların yetişmesine katkı sağlamıştır.
Sanatçı 27 Nisan 1981 yılında vefat etti ve İstanbul Aşiyan Mezarlığı’na defnedildi
Yaptığı besteler ve İstanbul’a olan sevgisi nedeniyle Münir Nurettin Selçuk’un adı, Kalamış’ın ana caddesine ve Bağcılar’da bir ilköğretim okuluna verilmiştir. Büyük bestecinin hayatı, Ayşe Kulin tarafından “Bir Tatlı Huzur” adlı kitapta anlatılmıştır. Ölümünün üzerinden 40 yıldan fazla zaman geçmiş olmasına rağmen Münir Nurettin Selçuk eserleri hala çok seviliyor.