Son yıllarda sıkça karşılaştığımız bir kavramla karşınızdayız: multitasking! İş dünyasında yere göğe sığdırılamayan bu çalışma biçimi, aynı anda birkaç işi birden yapabilmek anlamına geliyor. Maksimum verimi almak isteyen yöneticiler, çalışanlarından multitasking olmalarını bekliyor. Peki multitasking çalışma yöntemi gerçekten verimli bir yöntem mi? Multitasking’e dair bilmeniz gerekenleri araştırdık ve yazdık. İşte yere göğe sığdırılamayan bu çalışma biçimi hakkında bilmeniz gereken her şey…
Multitasking çalışma nedir?
İş dünyasının en popüler kavramlarından biri olan multitasking, birden çok işi aynı anda yapma, çoklu görev yapabilme gibi anlamlara geliyor. Günümüzde multitasking, bir çalışma biçiminden ziyade bir yetenek gibi algılanıyor. Bu durum özellikle de beyaz yakalı çalışanlar arasında yere göğe sığdırılamamasına neden oluyor. Rekabetin çok yoğun olduğu günümüz iş dünyasında bu yöntemle çalışabilen kişiler, her zaman daha değerli görülüyorlar.
Oysa modern dünya hepimizi çok çalışmaya zorluyor. Bilgisayarda mail yanıtlarken çalan cep telefonumuza cevap veriyoruz, bir tarafta görüntülü konuşmalara katılırken diğer bir tarafta Whatsapp mesajlarına cevap veriyoruz. Tüm bunlar aslında bizleri multitasking çalışma biçimine itiyor.
Zararları nedir?
Multitasking, zannedildiği kadar etkili bir çalışma yöntemi değil. Zira odaklanma kapasitemizi oldukça düşürebiliyor. Bu da beraberinde çeşitli hatalar getiriyor. Beynimizin işleyişi için de ters olan bu çalışma şekli, zihnimizi de olumsuz etkiliyor.
Peki nedir bu olumsuzluklar? ?
İlk olarak iş yapma şekliniz yavaşlıyor. Birden fazla işe aynı anda odaklanmaya çalışmak, kendinizi işe vermenizi engelliyor ve çalışma hızınızı düşüyor. Halbuki multitasking çalışma biçimi yerine işi parçalara ayırmak ve sırasıyla ilerlemek, çok daha verimli sonuçlar veriyor.
Bunun yanında beynimiz de bu durumdan olumsuz etkileniyor. İnsan beyni, tek bir işe odaklanmak üzere yaratılmıştır. Dolayısıyla ikinci göreve başladığımızda ilk görev tamamen unutuluyor. Aslında aynı anda birden fazla iş yaparak beynimize kötü bir alışkanlık kazandırmış oluyoruz.
Yeterince odaklanamamak beraberinde hata ve stres getiriyor. Yaptığımız işleri kontrol etmek için ayırdığımız vakit kısalıyor, ortaya hatalarla dolu sonuçlar çıkıyor. Gün içerisinde defalarca bölünmek de dikkatimizi dağıtıyor ve strese kapılmamıza neden oluyor. Tüm bunlar bizleri verimsiz birer çalışana dönüştürüyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki bu çalışma şekli verimli çalışma oranını en alt seviyelere dek çekiyor.
Multitasking çalışma yerine yapabilecekleriniz ??
Yapmanız gereken ilk şey birkaç soruna aynı anda odaklanmak yerine bir sorunu parçalara ayırmayı denemek. İşlerinizi önem sırasına göre düzenleyin ve sırasıyla bitirmeye çalışın. Böylelikle tüm dikkatinizi tek bir işe verebilir, çok daha verimli sonuçlar alabilirsiniz. Verimliliğinizi korumak için ufak molalar vermeyi unutmamalısınız! ?