Ursula K. Le Guin’in 1974 yılında yazdığı ütopik bilim kurgu romanı Mülksüzler, iki farklı dünyayı anlatır. Bir yanda anarşist bir düzen, diğer yanda kapitalist bir dünya… Ve yazar, iki dünyayı da son derece tarafsız bir şekilde aktarır okuyucuya. Yazıldığı döneme dair izler taşısa da bugüne de uyarlanabilir pek çok şey bulursunuz içinde.
İşte hayat görüşünüzü bir kez daha gözden geçirmenize neden olacak efsane distopya Mülksüzler’den 14 etkileyici alıntı.
1. “Farklı güneşlerin ışıkları farklıdır, ama tek bir karanlık vardır.”
2. “Bizi bir araya getiren şey, acı çekmemiz. Sevgi değil.”
3. “Düşüncenin doğasında iletilmek vardır; yazılmak, konuşulmak, gerçekleştirilmek. Düşünce çimen gibidir; ışığı arar, kalabalıkları sever, melezlenmek için can atar. Üzerine basıldıkça daha iyi büyür.”
4. “Hiç kimse cezayı kazanmaz, ödülü de. Aklınızı kazanmak, hak etmek gibi fikirlerden arındırın, ancak o zaman düşünebileceksiniz.”
5. “Eğer bir şeyi bütün olarak görebilirsen; hep güzelmiş gibi görünür. Gezegenler, yaşamlar…”
6. “İnsanı canlı tutan bir yerden ötekine dolaşmak değil, zamanı kendi yanına çekmek.”
7. “Bütün duvarlar iki anlamlı ve iki yüzlüdür. Neyin içeride, neyin dışarıda olduğu, duvarın hangi yanından baktığınıza bağlıdır.”
8. “Duvar ne işe yarar? Bir yeri diğerinden ayırmaya mı? Sen o taraftasın, ben bu tarafta. Duvar çok büyükse ve ben diğer tarafa rahatça geçemiyorsam, beni sınırlamak için yapılmıştır; bulunduğum yerde kalmam istendiği için.”
Bir kapı ve bir görevli varsa, kapıdan kimlerin geçtiğini birileri bilmek istiyordur. Duvar, sınırdır.
9. “Düşünceler baskı altına alınarak yok edilemez. Onlar ancak dikkate alınmayarak yok edilebilir; düşünmeyi reddederek, değişmeyi reddederek.”
10. “Sevgi, acının içinden geçme yollarından yalnızca biri; bazen yanılıp ıskalayabilir. Acı hiçbir zaman ıskalamaz.”
11. “Kıyıya vurmadıkları sürece, balıklar suyun farkında değildirler.”
12. “Bir hırsız yaratmak için, bir sahip yaratın; suç yaratmak istiyorsanız, yasalar koyun.”
13. “Sorumluluğun ve özgürlüğün, seçeneğin olmadığı; yalnızca yasaya uymaktan oluşan sahte bir seçeneğin veya yasaya uymamayı izleyen cezanın olduğu bir toplumda yaşamak ister miydin? Gerçek bir hapishanede yaşamak ister miydin?”
14. “Değişme özgürlüktür, değişme yaşamdır… Ama artık hiçbir şey değişmiyor! Toplumumuz hasta.”