Aynaya kimler baktı ve görüntüsünü değiştirmek istemedi? Hemen herkes şimdilerde bunu yapıyor. Fakat bugün “mükemmel” olarak nitelendirilen şey, trendler değiştikçe ve belirli vücut özelliklerinin popülaritesinin artması ve düşmesiyle yarın bu şekilde görülmeyebilir. Bu durum, birçok kadının, kendi bedenine karşı umutsuz ve memnuniyetsiz hissetmesine neden oldu hatta bazıları kendilerini değiştirmek için tehlikeli yöntemlere yöneldi. Bununla birlikte, yukarıda belirtilen bu moda trendleri, objektif bir kusursuz yapı olmadığını göstermektedir. Aksine, “kusursuz beden” kavramı, halkın sürekli gelişen güzelliği algısından etkilenir. İşte bu yüzden “mükemmel vücut tipi” her zaman değişiyor.
1. Sosyal medyanın etkileri
Nesiller arasındaki farklar politika, ekonomi ve tabii ki güzellik standartları konusunda birçok anlaşmazlığa neden olabilir. Beautycon Media tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 13 ile 34 yaş arasındaki bireylerin yüzde 82’si “fiziksel ve dijital kimliklerin aynı olduğu” konusunda hemfikir. Gençler, kendilerinin sosyal medyada paylaşılan fotoğrafları görerek büyüdüler. Şüphesiz bu vitrin, insanların bedenleriyle olan ilişkilerini değiştirdi.
2. En güzellerin hayatta kalması
En güzel insanların çoğu zaman en çok dikkat çektiği gerçeği çoğumuz için talihsiz bir gerçek… Bilim insanlarına göre, kadınlar nesiller boyu daha çekici olmaya devam ediyor. Adelaide Üniversitesi ile çalışan evrim uzmanı Dr. Jack da Silva, ABC News Online’a: “Evrimsel bir bakış açısıyla, daha güzel kadınların tercih edilmesi diye bir gerçek var” diyerek, “Kadınların bir bütün olarak erkeklerden daha çekici olduklarını gösterdi.”
3. Sağlıklı olarak kabul edilen nedir?
Sağlıklı olmanın nesnel gerçeklik olduğunu düşünüyoruz ama bu her zaman böyle olmaz. Belirli vücut şekilleri hakkındaki tutumumuzu şekillendiren, sağlıklı algılanan şeydir. Teksas Üniversitesi’nden Psikolog Devendra Singh, Live Science’a verdiği demeçte, “Güzelliğin sağlık ve doğurganlık hakkında bilgi iletiyor olması fikrine bayılıyoruz” dedi. Büyük Buhran gibi büyük kıtlık zamanlarında, çok ince görünmek iyi değildi ve daha yuvarlak bir form tercih edildi. O zamandan beri, fazladan kiloya sahip olmak, sağlık toplumunun ana odağı olmuştur.
Bununla birlikte, kilo, bir kişinin sağlığı için en doğru barometre olmayabilir. En popüler ağırlık ölçümlerinden biri vücut kitle indeksidir ancak çalışmalar bunun kardiyovasküler sağlığın iyi bir göstergesi olmadığını göstermiştir. Bu nedenle, kitle endeksi değeri veya bir ölçekte gördüğünüz sayıyı göz önünde bulundurmak yerine, sağlıklı beslenme ve spor yapmayı yaşam tarzı haline getirmelisiniz.
4. Kültürel farklılıklar
Güzellik ve beden imgesi üzerine yapılan çalışmaların çoğu Batı ülkelerine odaklanır, ancak bu dünyanın sadece bir kısmıdır. Bolivya’daki Amazon Tsimané gibi, kadınların daha kilolu olmalarına değer veren kültürler var. Benzer şekilde, diğer kültürler de vücudun tamamen farklı yönlerine odaklanır. Örneğin, Myanmar ve Tayland’daki Padaung kadınları, uzun boyunları kültürlerinde ideal olarak kabul edildikleri için boyunlarının etrafına pirinç halkalar takarlar.
5. Moda trendleri
İnternet, vücut şeklinize göre nasıl giyineceğinizi gösteren makalelerle doludur bu yüzden hangi bedenlerin in ve hangi bedenlerin out olduğunu gösterir. Bu fenomenin en ilginç tezahürlerinden biri II. Dünya Savaşı sırasında başladığından, bu yeni bir şey değil…
Moda endüstrisinin sıradan kadınlara uyguladığı erişilmez standartlara aşinayız çünkü modeller ortalama kadınlardan çok daha fit görünümdedir. Sürekli zayıf modelleri görmek elbette güzellik algımızı şekillendiriyor.
6. Standart güzellik algısı kar demek
İç karartıcı gerçek şu ki, insanların bedenleri hakkında kendilerini kötü hissetmelerini sağlamak aslında şirketlerin daha çok kar etmesini sağlıyor. Açıkçası, şirketler vücut memnuniyetsizliğinden para kazanıyorlar. Yine de, değişimin ufukta olduğunu kabul ediyorlar. Gittikçe daha fazla şirket, reklam stratejilerinde beden olumlama felsefesini benimsiyor görünmektedir.
7. Güzellik sosyal sınıflara bağlı
İnsanlık tarihi boyunca güzellik standartları, sosyal ve ekonomik sınıflara bağlı olmuştur. Örneğin, Tang ve Song Hanedanları döneminde Çin’de balık etli olmak, zengin ve güçlü bir özellikti. Bu yüzden sanat eserleri imparatorları ve diğer güçlü bireyleri sağlam ve kilolu olarak gösteriyor. Fakat günümüzde zengin kişiler estetik müdahalelere, diyetisyen ve spor salonlarına para harcayarak daha güzel olmayı hedefliyor.
8. Cinsiyet normlarının etkisi
Toplumsal cinsiyet rollerinin toplumda güzel olarak algılanan şey üzerinde de önemli bir etkisi olduğunu öğrenmek sürpriz olmamalıdır. Örneğin, Fiji’de, büyük göğüsleri ve geniş kalçaları olan kadınlar, Bradley Üniversitesi’ne göre, doğurganlığın ve güzelliğin sembolüdür.
Ancak, cinsiyet rollerinin ülkemizdeki güzellik algısı üzerinde bir etkisi var. Cinsiyet ayrımcılığı toplumdaki diğer şeylerde olduğu gibi güzellik standartlarında da kendisini gösteriyor. Kadınların politikada, işgücünde ve ekonomik olarak önemli ilerlemeler kaydetseler bile, katı güzellik standartları yüzünden aslında ataerkil bir toplumda hep ikinci sınıf olarak kalıyorlar. Oysa erkekler için böyle bir güzellik standardı yok!
Kaynak: 1