Sosyal medyanın modern yaşamdaki en önemli unsurlardan biri dersek hata etmiş olmayız. Bilinçli bir şekilde kullanıldığı zaman onlarca faydasının olduğu da sugötürmez bir gerçek. Fakat uzmanlara göre bazıları son derece ciddi, pek çok sağlık sorununa da neden olabiliyor. İşte mükemmel an sendromu da onlardan biri. En yalın haliyle deneyimlerin, yüksek beklentileri karşılamaması sebebiyle ortaya çıkan psikolojik rahatsızlık şeklinde tanımlanan mükemmel an sendromu bireylerin stres, karamsarlık ve suçluluk duygusu gibi unsurlarla da karşı karşıya kalmasına neden olabiliyor. İşte sosyal medyanın sebep olduğu tehlikeli psikolojik rahatsızlık mükemmel an sendromu hakkında bilmeniz gerekenler.
Günümüze sosyal medya, insan yaşamında önemli bir yer kaplıyor
Gün geçtikçe daha da popülerleşen ve gündelik yaşamı daha geniş ölçekte etkiler hale gelen sosyal medyanın bilinçli şekilde kullanıldığında sayısız faydası olduğu söylenebilir. Ancak uzmanlar, dikkat edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyarıyor. İşte mükemmel an sendromu da onlardan biri.
Mükemmel an sendromu nedir?
Sendrom, en yalın haliyle kişinin deneyimlerinin yüksek beklentilerini karşılamamasıyla ortaya çıkan psikolojik rahatsızlık şeklinde tanımlanıyor.
Mükemmel an sendromuna neden olan şey ise “hayatın işleyişine dair gerçeklikten uzak yaklaşımlar”
Bu tanım ise kavramı ilk kez kullanan gazeteci ve yazar Sarah Wilson’a ait. Elbette bu tehlikeli psikolojik rahatsızlığın kökeninde başka şeyler de var.
Psikolog Barbara Tovar’a göre ise sendromun birincil sebebi sosyal medyada maruz kaldığımız görüntüler
Anksiyete ve stres üzerine uzmanlaşan psikoloğa göre sosyal medya, modern insanı güzel yerlerin, kıskanılacak anların, duygusal açıdan yoğun deneyimlerin kısacası “mükemmel anların” görüntülerinden oluşan bir bombardımana maruz bırakıyor. Ancak gerçek yaşamda, sosyal medyada “mükemmel” olarak sunulan yerlerle, olaylarla, duygularla veya deneyimlerle karşılaşmak pek mümkün değil.
Kişinin kendi hayatını sürekli olarak sosyal medyadaki hayatlarla kıyaslaması psikolojik sorunlara neden olabiliyor
İşte mükemmel an sendromu da o sorunlardan biri ve en dikkat çekici olanı. Psikolog Laura Esquinas ise mükemmel an sendromunu “kapalı kapılar ardında ne yaşanırsa yaşansın mutlu bir imaj çizmeye çalışan ailelerin durumuna” benzetiyor.
Bazı uzmanlara göre sendrom, mutluluğun dış kaynaklardan geldiği ve her zaman harika hissetmenin mümkün olduğu düşüncesiyle yakından bağlantılı
Uzmanlar, mükemmel an sendromunun strese, suçluluk duygusuna ve karamsarlığa neden olabileceğini dile getiriyor
Öte yandan mutlu an sendromuna yakalanan kişilerin, mutlu olamadıkları için bu unsurlar tarafından kuşatılan ve psikolojik olarak hayli yıpratıcı bir kısır döngü içerisine girebileceği ifade ediliyor. Ayrıca sendrom, kronik stres ve yorgunluğa da sebebiyet verebiliyor.
Bu psikolojik rahatsızlık, bireyde daha fazla sosyal etkileşim için sürekli başka kişilerle bağlantı kurması gerektiği düşüncesi yaratabiliyor
Kısacası sürekli şekilde, sosyal medyada aslında pek çoğu gerçek olmayan mükemmel anlara tanık olmak ve bu doğrultuda bir kıyas içerisine girmek, ciddi bir psikolojik rahatsızlığa neden olabiliyor. Peki, bu sendromdan korunmak mümkün mü?
Mükemmel an sendromu ile nasıl mücadele edilir?
Elbette sosyal medyada gördüğümüz mükemmel anlardan ve hayatlardan etkilenmemek mümkün değil. Ancak başkalarının gerçekçi olmayan mükemmel anlarına yoğun şekilde maruz kalmak, yukarıda da değindiğimiz ciddi sağlık sorunlara neden olabilir. Yine de mükemmel an sendromundan korunmanın bazı yolları var. Elbette en etkili yöntem, sosyal medya kullanımını azaltmak.
Bazı şeylerin kontrolümüz dışında olduğunu kabul etmek de sendromdan korunabilmek adına hayli önemli
Uzmanlara göre her şeyin mükemmel olamayacağını içselleştirmek ve bazı anların mükemmel olmasa da değerli olduğunu fark etmek, bu tehlikeli sendrom ile başa çıkmak için hayati önem taşıyor.
Yoga, meditasyon ve spor gibi aktiviteler de zihin sağlığının korunmasına yardımcı olabilir
Sonuçta pek çok uzmana göre mükemmel anın dış faktörler tarafından oluşturulması pek de mümkün değil. Bu nedenle sosyal medyanın gerçeklikten uzak kusursuzluğu yerine kendi gerçek dünyamıza yönelmek, sendromla mücadele sürecinde yapabileceğimiz en iyi şey.
İlginizi çekebilir:
Bugüne Kadar Ortaya Çıkan En Tehlikeli 10 Sosyal Medya Trendi
Kaynak: 1