Doğa bazen bizlere görsel şölenler sunar. Bazı zamanlarda bütün parçalar birleşir ve nadir olaylar meydana gelir. Bu olaylara şahit olmak büyük bir ayrıcalık olsa da, ya bu anları kaçıyoruz ya da hayatın trafiği yüzünden meşgul oluyoruz. Şimdi bu olayları görmek için harika bir fırsatımız var. İşte ender gerçekleşen muhteşem doğa olayları.
1. Hale-Bopp kuyruklu yıldızı, Stonehenge’in üzerinden geçiyor
Hale-Bopp kuyruklu yıldızı, 1995 yılının Temmuz ayında Alan Hale ve Thomas Bopp tarafından Güneş’ten uzak bir noktada keşfedildi ve 96 yılından itibaren çıplak gözle görünüyordu. Sonrasında bu kuyruklu yıldız, yaklaşık 18 ay boyunca gözlemlendi.
2. Gökyüzüne doğru açılan geçit: Fallstreak hole
Bunun gökyüzüne açılan bir geçit olduğunu düşünüyorsanız, kesinlikle yanılıyorsunuz! Bu sadece bir doğa olayı ve adına “fallstreak hole” deniyor. Bu doğa olayı aşırı soğuma ile başlıyor ve partiküller aşı kristali adı verilen kristallere dönüşüyor. Daha sonra ise Bergeron Süreci meydana geliyor.
3. Albino gökkuşağına benzeyen sis kuşağı
Gelelim muhteşem doğa olayları listemizdeki albino gökkuşağına benzeyen sis kuşağına… Daha önce bir sis kuşağı gördünüz mü? Eğer görmediyseniz keyfini çıkarın, çünkü her zaman göremeyebiliriz. Sis kuşağı, sis içinde bulunan su damlacıkları ile oluşur. Buradaki su damlacıkları 0,01 mm’den küçüktür ve ışığın kırılmasına neden olur.
4. Hawaii’deki lavların hem korkutucu hem de büyüleyici görüntüsü
2018 yılında patlayan Kilauea Yanardağı’nın lavları Pasifik Okyanusu’na kadar ulaştı ve Hawaii’nin en büyük gölünü yok etti. Ayrıca Kapoho Körfezi’ndeki plajlar, birkaç gün içinde tamamen lavlara teslim oldu.
5. 1976 yılında görülen Comet West kuyruklu yıldızı
Comet West kuyruklu yıldızı, 1976’da iç güneş sistemimizden geçti. Görülen en parlak kuyruklu yıldızlardan biriydi. Onu görenler ne şanslı insanlar ama!
6. Bu bir Hollywood efekti değil: Volkanik yıldırım üreten bir piroklastik akıntı
Muhteşem doğa olayları listemizde Hollywood efektlerine taş çıkartan bir doğa fenomenimiz var. Patlayan bir yanardağ görmenin zor olduğunu düşünüyorsanız, bir de buna bakın! Patlamış bir yanardağdan çıkan kor halindeki kül ve lav eşliğinde yanardağın yamaçlarından aşağıya akan sıcak akıntılara piroklastik akıntı denir. Buradaki farklı yüklü bulutlar arasında gerçekleşen yük geçişleriyle de volkanik yıldırımlar oluşur.
7. Belki de milyonda bir denk gelebileceğimiz gökkuşağı şelalesi
Yosemite Vadisi’nde bulunan Bridalveil Şelalesi, ziyaretçilerine görsel bir şölen sundu. Ne yazık ki bu manzarayı canlı canlı gören kişi sayısı azdı.
8. Hırvatistan’da görülen donmuş dalgalar
2012 yılında sıcaklıkların -40 dereceye düşmesi ve şiddetli fırtınaların olması nedeniyle Senj sahilindeki dalgalar buz tuttu. Tıpkı bir kremşantiyi andıran bu donmuş dalgalar, nefes kesici görüntüsü ile muhteşem doğa olayları listemize girmeye hak kazandı.
9. Çölün her yerinde çiçek açması: Superbloom
Çok nadir görülen superbloom, muhteşem doğa olayları listemizin en ilgi çekici manzaralarından biri. Çölde çiçek açması için düzenli yağmurlar, hafif rüzgarlar ve ılık sıcaklıklar gibi etkenlere ihtiyaç vardır. Yani bu doğa olayı tamamen bir istisnadır.
10. 2018 yılında Partenon Tapınağı’nın arkasında yükselen kanlı ay
Süper ay tutulması sırasında görülen kanlı ay, Dünya’nın arkasından gelen Güneş ışınlarının Ay’ı kızıla boyamasıyla meydana çıkar. Yunanistan’da çekilen bu görüntü ise bunun en etkileyici örneklerinden biri.
11. Yanardöner bulutların inanılmaz görüntüsü
“Bu muhteşem doğa olayları listesi bizde halüsinasyon etkisi yarattı” diye düşünüyorsanız, yine yanılıyorsunuz! Çünkü bu yanardöner bulutlar halüsinasyon ürünü değil, sadece nadir gerçekleşen bir doğa olayı. Bu bulutlar küçük su damlacıklarından oluşur. Daha sonrasında bulutlar, güneş doğru açıya geldiğinde güneş ışığını farklı renkler oluşturacak şekilde kırar. Böylece bu harika manzara ortaya çıkar.
12. Himalayalar, 30 yıl sonra ilk kez görüldü
2020 yılının Nisan ayında hava kirliliğinin hızlı bir şekilde azalması ile Dhauladhar sıradağlarının görkemli görüntüsü tekrar çıplak gözle görülür oldu. Öyle ki, Dhauladhar sıradağları yaklaşık olarak 230 km uzaklıktaki Jalandhar’dan bile görülüyor.
13. Tokyo’da ilkbaharda gerçekleşen kar yağışı
Tokyo’da kar yağması şaşırtıcı bir olay değil, ancak bu kar yağışı Nisan ayında kiraz çiçekleri açtığı sırada gerçekleşti. Ayrıca bu olay 32 yıldır ilk defa yaşandı.
14. İzlanda’daki masalsı gün batımı
Muhteşem doğa olayları listemizin son sırasında İzlanda’ya yolculuk ediyoruz. İzlanda’daki Seljalandsfoss şelalesini aydınlatan bu gün batımı, enfes bir manzarada başrol oynuyor.
Kaynak: 1