Muhammed Faris ismi size bir yerlerden tanıdık geliyor mu bilmiyoruz ama o aslında Suriye’nin Neil Armstrong’u. Faris, 1987 yılında uzaya giden ilk Suriyeli oldu; bulundukları mekik ülkesinin sınırlarından geçerken radyodan yaptığı konuşmayla Başkan Hafız Esad’a selam yolladı. Döndüğünde ülkesinde kahraman ilan edildi. Ama bugün Türkiye’de oldukça zor şartlarda yaşayan bir mülteci. İşte Suriyeli kozmonotun, Hürriyet’ten Aslı Barış ile yapmış olduğu röportajdan hareketle; oldukça etkileyici olan hikayesi.
Suriyeli Muhammed Faris, ülkesinin “Neil Armstrong”u
Çünkü o, Suriye’nin Sovyetler Birliği ile ortak projesi olan “Intercosmos” uzay uçuş programına seçilerek 1987 yılında uzaya çıkmıştı. Kendisi o yıllarda Suriye Hava Kuvvetleri’nde bir askeri pilottu. Uzaydan döndüğünde ismi havaalanlarına verildi, Lenin Nişanı ile ödüllendirildi; yani bir kahraman gibi karşılandı.
Ama dört senedir Türkiye’de bir mülteci olarak yaşıyor…
Ülkesinde kendi adına açılan havaalanları; evleri; korumaları olan Faris, şimdi Kocamustafapaşa’da iki odalı bir evde, altı kişilik bir nüfusla birlikte yaşıyor. Çünkü, halkı orada acı çekerken bir tercih yapıp ülkesini terk eden Faris’ün tüm malına, o ülkeyi terk ettikten sonra el koyuldu.
“Halkım acı çekerken orada bir kahraman olarak kalmaktansa, sürgünde kıt şartlar içinde onurlu yaşamayı yeğledim”
Böyle söylüyor 2012 yılında ülkesinden ayrılan Muhammed Faris. Esad’ın yöntemlerine karşı olduğunu söyleyen Suriyeli kozmonot, silahlı çatışmalar başlayınca, ona da bir kurşun isabet edebileceğini gördüğü için ailesiyle birlikte Türkiye’ye geldi. Kilis’ten yürüyerek geçtiler sınırı…
Rusya, Faris’i ailesiyle birlikte orada yaşamaları için davet etti ama o kabul etmedi
Çünkü Rusya onun için, ülkesine bombalar yağdıran bir ülkeydi. O yine de, uzaya birlikte çıktığı Rus kozmonot arkadaşları Alexander Viktorenko ve Aleksandr Pavloviç’i kardeşi gibi sevdiğini söylüyor.
O, Suriyelilere kapılarını açan Türk halkına şükranlarını sunuyor ve ekliyor: “Tüm Suriyeliler dilenci gibi görülmemeli”…
Yaşanan bu göç dalgasında profesörün de, cahilin de; toplumun her kesiminden insanın geldiğini söylüyor Faris. “Ama Suriye halkı genelde meslek sahibi bir halktır” diyor; “Yeter ki Türkiye bu meslek sahibi, diplomalı, bilim insanlarından faydalanmayı bilsin”.
Uzaydan Dünya’yı seyrederken hissettikleri, Faris’in şu cümlelerinde saklı: “Hiçbir sınır görmüyorsunuz, sınır yok, devlet yok, ayrım yok…”
Faris, uzayda tam 7 gün, 23 saat, 8 dakika kaldı. Ve uzayın en güzel yanının Dünya’ya bakmak olduğunu söylüyor.
“Keşke dünyadaki tüm kötü insanları uzaya yollasalar. Geri geldiğinde ne kadar güzel olduğunu fark edip, kötülük yapmaktan vazgeçerler, eminim.”