Türk ailelerinde en çok beslenen hayvan türü olan muhabbet kuşları, capcanlı renkleri ve cıvıl cıvıl sesleriyle gönlümüzü çiçeklendiriyorlar. Adı üzerinde, bu kuşu besleyenler onunla sohbet etmeyi arzuluyor. Fakat gerek zaman kısıtlamaları, gerek yanlış yaklaşımlar yüzünden kuşlarımız sadece cik cik demekle yetinebiliyor. Kapıdan içeri girdiğinizde “Merhaba şekerim!” diyen, “Naber?” diye hal hatır sorup lakabınızla seslenen haylaz bir partner evin neşesi olmaz mıydı? İşte muhabbet kuşları nasıl konuşturulur diyenlerin sorularına cevap olacağını umduğumuz listemizle karşınızdayız.
1. Yalnız çalışın.
Muhabbet kuşları topluluklar halinde takılıp cıvıldaşmayı severler. Birlikte oldukları zaman karşılarındaki kuşun sesini taklit edecekleri için her muhabbet kuşuyla ayrı ilgilenmelisiniz. Ayrıca ayna gibi objeler de yine kendisiyle ilgilenmesine sebep olur. Bu seanslarda tek odak siz olmalısınız.
2. Muhabbet kuşunun sizinle rahat hissettiğinden emin olun.
Korkmuş veya yabani bir kuşu konuşturmadan önce kendinize alıştırmanız gerekli. Elinizde durmaktan korkmayan, siz bir şeyler söylerken ilgiyle dinleyen, huzursuz olmayan kuşunuz konuşmaya yatkın olabilir. Ancak bu rahatlıktayken konu sizin sesinizi taklit etmeye gelebilir.
3. Zamanı doğru seçin.
Kuşunuzun yorgun veya mutsuz olduğu zamanlarda kesinlikle pratik yapmayın. Sakin ve mutlu olduğu, özellikle de sabah saatlerinde alıştırmalarınızı yapabilirsiniz.
4. Her seferinde sadece bir kelimeye odaklanın.
Kuşlar için tek bir kelimeyi sık sık dinleyerek özümsemek daha kolaydır. Uzun bir cümle sadece kafasını karıştıracaktır. Özellikle d, t, k, p ve b sessiz ünlülerini daha kolay konuşabilen muhabbet kuşları üst üste tekrarladığınız kelimeyi zihinlerine daha kolay kodlayabilirler.
5. Ödüllendirin.
Eğer pratikleriniz iyi gidiyorsa ödüllendirmeyi unutmayın. Bu olumlama çalışması bir sonraki alıştırmanızda kuşunuzun daha fazla efor sarfetmesini sağlayacaktır.
6. Seansları çok uzun tutmayın.
Her alıştırma yapmak istediğinizde siz yorulmasanız dahi kuşunuz daha çabuk yorulabilir. Öte yandan bir süre sonra ilgisi başka şeylere kayarak odağını kaybedebilir. Günlük maksimum 30 dakikayı geçmemekte fayda var.
7. Odaklanmasını arttırın.
Her muhabbeti kuşuna tek tek vakit ayırmanızın yanında, ortamı da buna uygun ayarlamanız gerekir. Örneğin pencere önündeyken sohbet etmeye çalışırsanız camdan dışarıda olan bitenler ilgisini çekip dikkatini dağıtabilir. Perdeler veya kapalı mekanlarda, tek odağın siz olduğunuz ortamlar yaratın. Ve kilit nokta sabırlı olmanızdır.
8. Adım adım zorlaştırın.
Kuşunuz kolay kelimeleri söylemeyi başardıysa adım adım seçtiğiniz kelimeleri zorlaştırabilirsiniz. Hatta tek kelime yerine sözcük öbekleri denemeye başlamak iyi bir adım olabilir.
9. Nesnelerle ilişiklendirin.
Kelimeleri tekrarlarken bazı objeleri elinize alarak kuşunuzun objeler ile kelimeleri eşleştirmesini sağlayabilirsiniz.
Birkaç önemli not: Konuşturma seanslarını muhabbet kuşunu parmağınızda tutarak yapmanız size daha çok odaklanmasını sağlayıp aranızdaki ilişkiyi kuvvetlendirir. Öte yandan bu alıştırmalar sırasında tüm pencerelerin kapalı olduğundan ve kuşun kaçmayacağından emin olun.
Kaynak: 1