Ege ile Akdeniz arasında kalan cennet köşesi Muğla yalnızca ülkemizin değil, dünyanın da en önemli tatil bölgelerinden biri. Aynı zamanda köklü bir tarihe ve paha biçilmez kültür varlıklarına ev sahipliği yapan şehir masmavi koyları, yemyeşil ormanları, eşsiz adaları ve unutulmaz manzaraları ile dikkat çekiyor. Muğla’nın Ortaca, Dalaman, Köyceğiz, Fethiye, Marmaris, Milas, Datça ve Bodrum ilçeleri her yıl dünyanın dört bir yanındaki binlerce turiste benzersiz bir yaz tatili fırsatı sunuyor. Peki, Muğla’da nereler gezilir? İşte doğal güzellikleri ile dünyaca meşhur bu kadim şehirde mutlaka gezmeniz gereken 14 yer.
İlginizi çekebilir:
Her Köşesi Ayrı Güzel! Türkiye’de Mutlaka Görülmesi Gereken Tarihi ve Turistik Yerler
1. Knidos Antik Kenti
Muğla’da gezilecek yerler listemize Knidos ile başlıyoruz. Knidos Antik Kenti, tarih boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış. Bulunduğu değerli konum nedeniyle de sayısız istilaya maruz kalmıştır. Karyalılar tarafından kurulduğu bilinen bu kent, Dorlar ve Persler tarafından talan edilmiş ve restore edilmiştir. Kent, Muğla turistik yerler denilince ilk akla gelen yerlerden biridir. Knidos’un tapınak ve kilise bakımından zengin bir görüntü sergilediğini söylemek mümkün. Bölgede yer alan özellikle Roma ve Bizans dönemine ait eserler dönemin mimarisini oldukça başarılı bir şekilde yansıtıyor. Afrodit Heykeli ise bu kentin en önemli sembollerinden biri. Üstelik şehrin ün kazanmasında büyük payı olduğunu söyleyebiliriz. Bizans döneminde kentin en kalabalık nüfusa ulaştığını da belirtelim. Kaynaklarda ise bu rakam 70.000 civarı olarak biliniyor.
2. Sedir Adası
“Muğla doğal güzellikleri nelerdir?” sorusuna verilebilecek en güzel yanıtlardan biri şüphesiz Sedir Adası diyebiliriz. Hikayesi ile ünlü olan plaj ayrıca kumları ilede oldukça meşhur. Efsaneye göre adada kumluk bir plaj bulunmuyormuş. Burada denize giren Kleopatra için büyük aşkı Romalı General Antonius bir jest yapmış. General Afrika’dan gemilerle tonlarca kum getirtmiş ve bu güne kadar adada yer alan bu kumlar korunmuş. Ancak işin aslı tam olarak böyle değil. Kumların oldukça özel jeolojik oluşumlar sonucu ortaya çıktığı da ortaya atılan fikirler arasında. Bu sebeple kumların koruma altına alındığı söyleniyor. Adaya gelen misafirlerin kumları ada dışına çıkartması ise yasaklanmış.
3. Saklıkent Kanyonu
“Muğla’da nereler gezilir?” diye sorulduğunda akla gelen bir başka yer Saklıkent Kanyonu. Kanyonun bulunduğu arazi kalkerli bir arazi olma özelliğine sahip. Arazi, sular ile kolaylıkla aşınmış ve fay çatlamaları ile gelişerek bir kanyon haline gelmiştir. Kanyonun girişi şiddetli akan bir su ile doludur. Bu nedenle kanyona girerken özel yapılmış olan bir köprüden geçmek gerekiyor. Diğer türlü suyu aşmak mümkün değil. Tam anlamıyla görkemli bir doğa harikası olan bu kanyonda keyifli vakit geçirebilir ve doğa ile iç içe olmanın tadını çıkarabilirsiniz.
4. Ölüdeniz
Muğla’da gezilecek yerler listemizde 4. sırada bir diğer şahane yer olan Ölüdeniz yer alıyor. Üstelik bölge, 2006’da Dünya’nın en güzel kumsalı ünvanına layık görülmüş. Denizi son derece sakin ve dalgasız olan Ölüdeniz, Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı bir belde ve turizm açısından oldukça gelişmiş. Bu şahane lokasyon Likyalılarda ışık ve güneş diyarı, ortaçağda ise uzak diyarlar olarak tanımlanmış. Ölüdeniz Anadolu’nun güney batısında yer alan Teke yarım adasında bulunuyor. Türkiye’de bulunan deniz kulağı yani lagün oluşumlarından bir tanesi olarak da biliniyor.
5. Kabak Koyu
Fethiye’nin her köşesi muazzam ancak şimdi bahsedeceğimiz nokta gerçekten saklı kalmış bir cennet görünümünde. Kabak Koyu, Ölüdeniz’in 16 kilometre doğusunda yer alan Faralya Köyü çevresindeki doğal zenginliklerden biri. Koy çevresinin kızılçam ormanları içerisindeki muhteşem konumu ve nefes kesen manzarası ile Kabak koyu, yerli ve yabancı turistlerin gözdesi haline gelmiş durumda. Üstelik Likya yolu üzerinde yer alır ve seyahat için keyifli bir yol rotası sağlar. Her köşesinde tarihin büyüleyici izlerine rastlayabileceğiniz koy, ayrıca oldukça berrak bir plaja sahip. Küçük çakıllı plajının yanı sıra biraz daha iç kısımlara doğru giderseniz, 300 metre civarı yüksekliğe ulaştığınızda sizi küçük pınarlar, akarsular karşılayacak.
6. Bodrum Kalesi
“Muğla’nın nereleri meşhur?” denilince mutlaka Bodrum Kalesi’nin adı geçer. Kale, adeta Bodrum’un meşhur bir simgesi haline gelmiştir. Günümüzde ise Sualtı arkeoloji müzesi olarak kullanılıyor. 1406 senesinde şövalyeler tarafından yapımına başlananan kalenin içerisinde farklı ülkelerin isimlerini alan kuleleri bulunmakta. Kalenin dışarıdan görünümü akşam saatlerinde de iddialı bir görsel şölen sunuyor.
7. Kızlan Yel Değirmenleri
Eşsiz güzelliğe sahip Kızlan Yel Değirmenleri, Muğla sınırları içinde yer alan Datça Kızlan köyünde bulunuyor. Badem ve zeytin ağaçları ile ünlü olan köyde bulunan yel değirmenleri 1900’lü yıllardan bu yana köyün simgesi haline gelmiş. Köyde 6 adet değirmen bulunuyor. Karayolu ile geldiğiniz takdirde Datça’ya varmadan 8 km kala değirmenler sizi karşılıyor. Muğla’ya yolunuz düşerse taş değirmenlere uğramayı unutmayın. Yapı içerisinde yer alan mekanizma ve çarklar ise oldukça ilgi çekici.
8. İztuzu Plajı
İztuzu plajının bilinen en önemli özelliği tatlı su ile deniz suyu arasında bulunması. Üstelik bu tip plajlara çok nadir rastlanıldığını söyleyebiliriz. Sevimli Caretta caretta kaplumbağaları plajın etrafında yaşıyor ve bazı zamanlar bu plaja yumurtalarını bırakıyorlar. Bu nedenle halk arasında plaja ”Kaplumbağa Plajı” ismi de verilmiş. Plajın etrafında, yaralı kaplumbağaları tedavi etmek amacı ile kurulan bir yardım merkezi de bulunmakta. Çok fazla bilinmeyen bu plaj genellikle oldukça sakin ve çok fazla turist çekmiyor. Bunun nedeni ise doğa harikası bu plajın henüz çok da keşfedilmemiş olması. Siz de eğer keşfedilmemiş ve sakin yerlerde tatil yapmaktan keyif alıyorsanız rotanıza İztuzu plajını ekleyebilirsiniz.
9. Yuvarlakçay
Ülkemizde yer alan saklı cennetlerden biri olan Yuvarlakçay, özellikle yaz aylarının bunaltıcı sıcakları arasında nefes alınabilecek nadir yerlerden biri. Buz gibi sulara kendinizi bırakmak, masmavi suyunu seyretmek, kısacası doğa ile iç içe olmak isteyenlerin tercih edebileceği bir lokasyon. Sevdiklerinizle keyifli bir tatil planı yapabileceğiniz Köyceğiz’de yer alan Yuvarlakçay’ın popülerliği son birkaç yılda oldukça artış göstermiş durumda. Buz gibi sözünün gerçek olduğunu hatırlatalım. Suya girip yüzmek gerçekten cesaret işi. 7 derece civarında bir sıcaklığa sahip olan sulara, ziyaretçiler en az 4-5 denemeden sonra ayaklarını sokabiliyor. Çayın hemen üzerine kurulmuş çok sayıda salıncak mevcut. Sıcak yaz günlerinde oldukça ferah bir tatil seçeneği olarak Yuvarlakçay oldukça gözde bir konuma sahip. Suyun bu kadar soğuk olmasının nedeni ise Sandras Dağı’ndan gelen kar sularının çayı besliyor olması.
10. Kızkumu Plajı
“Muğla’da nereler gezilir?” sorusuna ferah bir yanıt olarak Kızkumu Plajı’ndan bahsedebiliriz. Plaj son derece ilginç yapısı ile ziyaretçilerin dikkatini çekmeyi başarıyor. Plajın en önemli özelliği tıpkı suyun üzerinde yürüyormuşsunuz gibi hissettirmesi. Bölgeye akın eden turistler plaja biraz üst noktadan bakınca sanki insanları denizin üzerinde yürüyormuş gibi görüyor. Tabii bu durum ise son derece büyük bir şaşkınlığa sebep oluyor. Doğanın ortasında keyifli ve duru bir denize sahip olan bu bölgede denizin ortasında bulunan bu yürüyüş alanı aslında yükselen kumların birleşmesiyle oluşuyor. Bu yürüme alanı, yaklaşık 600 metre uzunluğa sahip. Plaj adeta bir doğa harikası olarak her yıl yerli ve yabancı turistleri ağırlamaya devam ediyor. Ülkemiz, birbirinden farklı doğa oluşumlarına birçok bölgede ev sahipliği yapmakta. Fakat Kızkumu Plajı yapısı ve sakinliği ile diğer tüm doğal bölgelerden ayrılıyor. Eskiden bu bölgenin bir Rum köyü olduğu biliniyor. Bölgenin adı da zaman geçtikçe evriliyor. Kızkumu olmadan önce plajın isminin ise Kırvasil olduğu bilinmekte.
11. Kelebekler Vadisi
Türkiye’nin cennet köşelerinden Muğla’da yer alan Ölüdeniz’den listemizin başında bahsetmiştik. Kelebekler Vadisi ise; Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı Ölüdeniz beldesi sınırlarında yer alan bir cennet köşesi. Boyu 350 metreyi aşan sarp kayalıklarla çevrili olan görkemli vadi, 80’i aşan kelebek çeşidine ve özellikle popüler olarak bilinen Kaplan kelebeğine ev sahipliği yapar. Faralya Köyü içinde kaynağı bulunan ve 55 metre yükseklikten vadiye dökülen şelale ise nefes kesen bir manzaraya sahip. Şelaleden denize dökülen sular ise Akdeniz’e karışıyor.
12. Datça
Ege ve Akdeniz’in birleştiği yer olarak bilinen Datça, yerli ve yabancı turistlerin en uğrak noktalarından biri olarak biliniyor. Marmaris’in gözde noktalarından bir tanesi olan Datça, bu özelliğinden dolayı oldukça rağbet görüyor. Geçmiş dönemlerin önemli liman kentlerinden biri olarak bilinen kent, birçok farklı imparatorluğun etkilerini taşımaya devam ediyor. Bölgede nem oranı oldukça düşük ve oksijeni bol. Yılın 300 günü güneşli olan Datça, kendine has tarihi ve zengin dokusu ile beraber bölgenin en etkili turizm noktalarından bir tanesi olarak ön planda.
Üstelik Datça’ya ait bir rivayet bulunuyor. Rivayetlerde bile Tanrıların kutsadığı ve kayırdığı yer olarak bilinen Datça özellikle Şubat aylarında Japon kiraz çiçeklerini andıran görüntüsüyle Badem Çiçeği Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Tarihi 11. yüzyıla kadar dayanan Datça, rivayete göre cüzam hastalarını ülkelerinden uzaklaştırmak üzere yola çıkan İspanyol gemilerinin bu vebalı yolcuları adada yok olmaya terk ettikleri yer olarak biliniyor. Ancak bu efsunlu topraklar ölüme terk edilmiş hastaları pırıl pırıl havası ve birbirinden şifalı yemişleri ile tek tek iyileştirip, hastalıktan eser bırakmıyor. Ve artık rivayetin geçtiği o tarihten bugüne insanlar gittikçe güçlenen bir sesle şu sözü fısılıyor: “Tanrılar uzun yaşamasını istedikleri kullarını Datça’ya yollarmış”.
13. Zeki Müren Müzesi
Sanat güneşi Zeki Müren’in yaşamının son yıllarını geçirdiği iki katlı evi, Bodrum’da yer alıyor. Zeki Müren ömrünün son senelerini bu evde geçirmiş. Ünlü sanatçı vefat ettikten sonra yaşadığı ev bir müzeye çevrilmiş. Değerli sanatçının evinin içerisinde eski eşyalar ve Zeki Müren’in giymiş olduğu kıyafetler bulunmakta. Aynı zamanda Zeki Müren’in kullanmış olduğu araba da yine evinin önünde sergileniyor. Müze, Pazartesi günleri hariç haftanın her günü ziyarete açık. “Muğla’da nereler gezilir?” diyecek olursanız bu kıymetli müzeyi de mutlaka ziyaret listenize eklemenizi öneririz.
14. Halikarnas Mozolesi
“Muğla’da nereler gezilir?” listemizi Halikarnas Mozolesi ile sonlandırıyoruz. Yunan mimarisinin kıymetli eserlerinden bir tanesi olan Halikarnas Mozolesi aynı zamanda Dünya’nın yedi harikasından biri olarak da kabul ediliyor. Muğla’nın Bodrum ilçesinde yer alan bu görkemli tarihi yapı kesinlikle Muğla’da görülmesi gereken yerlerden biri. Muğla’ya yolunuz düşerse dünya harikaları için de yer alan bu tarihi yapıyı mutlaka listenize ekleyin.