Bazen, son derece üzgün ve mutsuz olduğunuzu veya yıkıcı bir depresyonla mücadele ettiğinizi en yakınınızdaki insanlar bile fark edemeyebilir. Neyse ki teknoloji var! Bilim insanları tarafından kısa süre önce geliştirilen yapay zeka destekli bir mobil uygulama, depresyonda olup olmadığınızı yüzde 75 doğruluk oranıyla tespit edebiliyor. Üstelik MoodCapture isimli uygulama henüz erken gelişim aşamasında. Yapay zekanın yanı sıra yüz tanıma ve derin öğrenme teknolojileri sayesinde insanların fotoğraflarından, depresyonda olup olmadıklarını tespit edebilen uygulamanın önümüzdeki dönemde başarı oranının yüzde 90’lara çıkacağı ifade ediliyor. Gelin, daha şimdiden modern insanın en çok kullanacağı mobil uygulamalardan biri olmaya aday MoodCapture nedir, birlikte bakalım.
Gündelik yaşamın hemen her alanını etkileyen yapay zeka oldukça ilginç ürünlerin ortaya çıkmasına da olanak sağlıyor
İşte onlardan biri de MoodCapture isimli mobil uygulama. Ancak MoodCapture, diğer yapay zekâ destekli uygulamalarından ve biraz farklı. Söz gelimi yazılı metinlerden gerçekçi görseller üretmenize imkân vermiyor. MoodCapture ile karmaşık matematik işlemleri yapmanız da mümkün değil. Çünkü MoodCapture çok daha ilginç bir amaçla, insan ruhunun derinliklerinde faaliyet göstermek için geliştirildi.
MoodCapture, yalnızca fotoğraf analizi ile kişinin depresyonda olup olmadığını tespit edebilen yapay zekâ destekli bir mobil uygulama
Uygulamanın arkasında ise dev teknoloji şirketleri değil, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Dartmouth Üniversitesinde görevli bilim insanları var.
Yapay zekâ ile yüz tanıma ve derin öğrenme teknolojilerini birleştiren uygulama, depresyon tansı konmuş 177 kişiye ait veriler kullanılarak geliştirildi
Akıllı telefonlara yüklenen uygulama 90 gün boyunca katılımcıların yüzlerinin fotoğrafını çekti. Elbette denekler, yüz fotoğraflarının ne zaman çekildiğinden haberdar değildi Elde edilen binlerce fotoğraf karesi kafa pozisyonu, göz hareketleri, yüz ifadesi ve benzeri değişkenlerin yanı sıra ortamın ışığı ve fotoğraftaki kişi sayısı gibi çevresel faktörler dikkate alınarak analiz edildi. Bu analizler sonucunda yapay zekâ destekli uygulama, kişinin mutsuz olup olmadığını tahmin edebilir hale geldi. Örneğin birisinin loş bir odada uzun süre boyunca sürekli olarak sabit bir ifadeyle durması, uygulamanın o kişinin depresyon başlangıcı yaşadığı sonucunu çıkarmasına neden olabilir.
Henüz prototip aşamasına olan uygulama depresyonu yüzde 75’lik doğruluk oranıyla tespit edebiliyor
Uygulamayı geliştiren bilim insanları, ilerleyen günlerde bu oranına yüzde 90’a kadar çıkabileceğini belirtiyor.
MoodCapture adı verilen bu uygulamanın önümüzdeki 5 yıl içerisinde halkın kullanımına sunulması planlanıyor
Uygulama, mutsuz olduğunu tespit ettiği insanlara kişiselleştirilmiş tavsiyeler verebiliyor
Uygulamayı geliştiren bilim insanları MoodCapture’ın bir kişiye doğrudan bir şekilde depresyona girmek üzere olduğunu söylemeyeceğini ancak mutsuz olduğunu tespit ettiği kişilere dışarı çıkmasını veya daha fazla sosyalleşmesini önereceğini belirtiyor.
İlginizi çekebilir:
Yapay Zeka Destekli En İyi 8 Görüntü Oluşturma Uygulaması
Kaynak: 1