Reklamları incelerken her monitörün dünyadaki en iyi monitörler arasında olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat gerçekte en iyi monitör hangisidir? Binlerce lira harcamadan önce araştırma yapmak oldukça önemlidir. İşte, en iyi monitör seçeneklerini değerlendirirken size zaman kazandırmak için monitör alma sürecinde bilmeniz gereken her şeyi listeledik?
En iyi monitör seçimi; ofis işleri ve internet tarama, rekabetçi oyun oynamak ya da fotoğraf düzenleme gibi alanlara göre değişiklik gösterebilir. Her kullanım senaryosu için çok sayıda en iyi monitör seçeneği mevcuttur. Ancak en iyi monitörü seçerken dikkate almanız gereken pek çok faktör vardır. Bilgisayar monitörleri konusunda bir uzman değilseniz, tüm bu farklı özellikler karşısında kendinizi şaşkın hissedebilirsiniz.
Peki, hangi yenileme hızına ihtiyacınız var? IPS ve TN panel arasındaki fark nedir? Daha yüksek çözünürlüklü bir monitör seçmenin bir anlamı var mı ve bilgisayarınız bunu destekler mi? Bu rehberde, sizi monitörler dünyasında derinlemesine bir yolculuğa çıkaracağız, böylece en iyi monitörü seçebilirsiniz.
Monitör tipleri
En iyi monitörler rehberimizin ilk durağı monitör tipini anlamakla başlar. Her monitör türünün bazı avantajları ve bazı dezavantajları bulunmaktadır. Hangi tür olursa olsun, çoğunun benzer çözünürlüklere sahip olduğunu göreceksiniz. Günümüzde Full HD standart boyuttur (1920 x 1080), ardından Quad HD ya da 2K (2560 x 1440) ve en son olarak 4K (3840 x 2160) çözünürlük gelir.
Farklı çözünürlükler olabilir ve çözünürlüğün boyutla çok yakından bir bağlantısı yoktur. Standart çözünürlüğe sahip büyük monitörler ve daha küçük boyutlu olan bazı 4K ekranlar karşınıza çıkabilir. Daha yüksek çözünürlüğe sahip bir monitör seçmek daha pahalıdır. Fakat aynı zamanda size daha iyi görüntü kalitesi, netlik ve daha fazla ekran alanı sağlayacaktır.
Ekranların büyük çoğunluğu düz bir panelle gelir ancak kavisli ve ultra geniş monitörler de vardır. Kavisli monitörler, hafif kıvrımlı bir ekrana sahiptir ve bu kavis modele göre değişiklik gösterebilir. Kavisli tasarım daha fazla sürükleyicilik sunabilirler. Bunun yanı sıra genellikle oyun oynamak ve film izlemek için kullanılırlar.
Ultra geniş açılı monitörler, normal bir ekranın 16:9’una kıyasla 21:9 gibi çok daha geniş bir en boy oranına sahiptir. Bu modeller de kavislide olduğu gibi yine oyun oynamak için tercih edilir. Fakat birden fazla görev ve içerik oluşturmak için de iyi araçlardır.
Yenileme hızları
En iyi monitörler seçenekleri arasında yenileme hızları da önemli bir kriterdir. Her monitörde Hz ile gösterilen bir değer bulunmaktadır. Bu değer Hertz cinsinden ölçülen yenileme hızını ifade eder yani monitörün ekrandaki görüntüyü saniyede kaç kez güncellediği anlamına gelir. Örnek olarak, monitör standart değer olan 60 Hz yenileme hızına sahipse görüntüyü saniyede 60 kez yenilediği anlamına gelir.
En yaygın yenileme hızlarından bazıları 60 Hz, 75 Hz, 120 Hz, 144 Hz, 165 Hz, 240 Hz ve hatta 360 Hz olarak açıklanabilir. “Daha yüksek her zaman daha iyidir” tuzağına düşmek ve fazladan para harcamak kolaydır. Fakat herkesin bu kadar yüksek yenileme hızlarına ihtiyacı yoktur. Bir oyuncuysanız ve nişancı ya da rekabetçi oyunlardan hoşlanıyorsanız, 120 Hz’in üzerinde bir ekran yenileme hızı sunan monitör tercih etmek sizin için iyi bir tercih olabilir. Oyun dünyasında, genel olarak 144 Hz yenileme hızlı monitörler en tercih edilenlerdir.
Rekabetçi e-spor oyunlarında daha yüksek yenileme hızları genellikle daha iyi performans anlamına gelir. Bu nedenle bütçeniz ve sağlam bir bilgisayarınız varsa parasına değecektir. Hızlı tempolu oyunlardan hoşlanmasanız bile oynadığınız oyunlar 144 Hz’de muhtemelen daha akıcı görünecektir. Video editörleri, grafik tasarımcıları ve animatörler de yüksek yenileme hızlı monitörlerden faydalanabilir.
İlginizi çekebilir:
Oyun Bilgisayarı Alırken Bilmeniz Ve Dikkat Etmeniz Gereken Her Şey
Panel tipleri
En iyi monitörler listeleri arasında kaybolmamak için monitörlerin panel tiplerine de dikkat etmeniz gerekir. En yaygın ekran paneli çeşitleri arasında IPS (In-Plane Switching), VA (Vertical Alignment), TN (Twisted Nematic), OLED (Organic Light-Emitting Diodes) ve mini-LED panel seçenekleri bulunmaktadır. IPS paneller mükemmel renk üretimi ve genel görüntü kalitesi sunar. Fotoğraf veya video düzenleme ile uğraşan profesyoneller için en iyi tercih olabilir. Bununla birlikte IPS panel aynı zamanda güzel ve parlak renkler isteyen normal kullanıcılar için de uygundur.
VA paneller IPS panele kıyasla daha derin siyahlara ve kontrastlara sahiptir. Bu nedenle renk üretimi daha kötü olsa da genel görüntü kalitesi bazılarına kıyasla daha güzel görünebilir. TN paneller, genellikle en hızlı tepki sürelerine ve en düşük giriş gecikmesi ile bilinir. Bu monitörler e-spor hayranların en tercih ettiği modellerdir. Bir TN paneli yüksek bir yenileme hızıyla birleştirdiğinizde, oyunları kazanmanıza yardımcı olmak için çok uygun bir monitör elde edersiniz. Bununla birlikte ne yazık ki TN panellerdeki renk üretimi IPS ve VA’nın altındadır. Bu nedenle renkli işler veya film izlemek için harika değildirler.
Mini-LED, esasında tam olarak bir panel türü değildir. Mini-LED daha çok bir arka ışık teknolojisidir. Bir monitör aynı anda hem IPS hem de mini-LED olabilir, bu yüzden size biraz kafa karıştırıcı gelebilir. Bu teknoloji, ekranı daha da parlak ve kontrast açısından daha iyi hale getirmek için binlerce küçük LED’e dayanır. Öte yandan OLED ekranlar çok daha parlaktır fakat aynı zamanda çok da pahalıdır. OLED ekranlar çoğunlukla profesyoneller için önerilir.
İlginizi çekebilir:
FPS Sorunlarından Dalgalı Grafiklere: Bilgisayarda Oyun Deneyiminizi İyileştirecek 9 Ayar
Bağlantı noktaları ve uyumluluk
Bir monitör satın almayı planlıyorsanız monitör için bağlantı noktaları, oldukça önemli bir konudur. Bir monitörde olan en yaygın bağlantı noktası arasında en başta HDMI olmak üzere DisplayPort, DVI ve VGA bağlantıları vardır. Fakat DVI ve VGA portlarının modası günümüzde yavaş yavaş geçiyor. Bunların yerine teknoloji HDMI ve DisplayPort’a doğru ilerlemektedir. Bununla birlikte, bazı eski tip portları eski monitörlerde bulabilirsiniz. Fakat anakartınız veya grafik kartınız bu konektörleri desteklemiyorsa uyumluluk bir sorun olacaktır.
Yeni bir ekran satın alırken mevcut donanımınızın uygun bağlantı noktalarına sahip olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer yoksa, farklı bir model satın almayı düşünmelisiniz. Ancak DVI’dan HDMI’ya gibi ucuz adaptörler de bulabilirsiniz. Yine de en uygun teknolojiyi kullanmak her zaman en iyisidir.
Bilgisayarınızda ayrı bir grafik kartı (GPU) varsa göz önünde bulundurmanız gereken başka şeyler de bulunmaktadır. Nvidia’nın G-Sync ve AMD FreeSync teknolojileri günümüz için oldukça önemlidir. Her ikisi de monitörünüzün yenileme hızını GPU’nuz tarafından üretilen kare hızlarına uyumlu hale getiren uyarlanabilir senkronizasyon teknolojileridir. Özellikle GPU’nuzun teknolojisini destekleyen bir monitör seçmek daha iyi bir fikirdir. Fakat çoğu monitör, çift uyumluluk sunacak şekilde geliştirilir. Bu nedenle çok fazla şey kaçırmaz ihtimaliniz bulunmayabilir.
Sonuç olarak, en iyi monitörü seçmeden almadan önce, monitörler arasında boyutları, ekran çözünürlüğü, yenileme hızı ve panel türü gibi bir dizi önemli faktörü göz önünde bulundurmanız gerekiyor. İhtiyaçlarınıza ve bütçenize en uygun seçeneği bulmak için bu özellikler arasında bir denge kurmalısınız. Unutmayın, her zaman en yüksek özelliklere sahip monitör en iyi seçim olmayabilir; kullanım amacınız ve kişisel tercihleriniz önemlidir. Dolayısıyla, en uygun monitörü bulmak için biraz araştırma yapmanızı ve belki de farklı modelleri denemenizi öneririz.
İlginizi çekebilir:
Bilgisayarda Çok Fazla Vakit Geçirenler İçin: En İyi Monitörler ve Fiyatları
Yüksek Görüntü Kalitesiyle Çalışmalarınızı Bir Üst Seviyeye Taşıyacak En İyi Monitör Modelleri
Kaynak: 1