En arkadaş canlısı ve sevecen balık türlerinden biri olan moli balığının bakımı son derece kolaydır. Çok iyi bir bakıma ihtiyaç duymayan kendi halinde bir süs balığıdır. Moli balıkları ilk defa balık bakacak olan kişiler için idealdir. Kolayca üreyen bir canlı doğuran olması, ucuz ve kolay erişilebilir olması nedeniyle çokça tercih edilmektedir. Ayrıca moli balıklarının farklı renk ve tür alternatifleri vardır. Şimdi sizler için moli balığı özellikleri ve türleri nelerdir ve moli balığı bakımı nasıl yapılır anlatacağız.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Siyam Dövüş Balığı Olarak Da Bilinen Beta Balığı Hakkında 11 Bilgi”
Moli balığı özellikleri ve türleri nelerdir?
Bilimsel adıyla Poecilia Sphenops olarak bilinen moli, Kuzey Karolina ve Yukatan Yarımadası arasında yaşarlar. Cinsiyetleri üç aylık olduğunda belli olur. Erkek moliler daha ince ve zayıf olurken dişi moli balıkları daha iri ve şişman boyutlardadır. En büyük boyu 15 cm olan moli balıkları sevecen ve arkadaşçıllardır.
Bakımı oldukça kolay olan moli balıkları su kirliliğine karşı beyaz benek hastalığıyla karşı karşıya kalabilmektedirler. Bu yüzden suyunun temizliğine dikkat edilmesi önemlidir. Ancak buna rağmen diğer balık türlerine göre kolaylıkla bakımı sağlanır. Ortalama üç sene yaşayan moli balıkları, çok iyi bakıldığı takdirde yaşam süresi beş yılı bulabilir.
Akvaryumun tamamında yüzebilen moli balıkları, en çok orta ve üst kısımlarında yüzmeyi sever ve tercih ederler. Moli balıkları, genellikle farklı türlerin çiftleştirilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Şimdi moli balığının türlerine bakalım.
Pet shop’larda satılan moli balığının en sık görebileceğiniz türleri ay moli, siyah moli, balon moli ve cüce molidir. Bu balıklar kuyruklarına göre yelken yüzgeçli, kısa yüzgeçli olarak türlerine ayrılır. Renklerine göre ise kavuniçi, gümüş, pas, siyah, yeşil veya altın renginde birçok çeşide sahiptir. Bakımı oldukça kolay olan bu balığı akvaryumlarda beslenen 32 türü vardır.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Okyanusların Ürkütücü ve Gizemli Sahipleri Köpek Balıklarına Dair 17 Şaşırtıcı Gerçek”
Moli balığı bakımı
Moli balıkları hafif sert suları severler. Sık doğurup ürediği için hacmi geniş tanklarda bakılmalıdır. Moli balıkları için ideal akvaryum büyüklüğü en az 20 litredir. Balıklarınızın sayısı ve diğer balık türlerinin de akvaryum içinde bulunmasına göre bu oran artabilir. Hepçil olarak bilinmelerine rağmen ağırlıklı olarak bitkisel beslenirler. Moli balıkları oldukça barışçıl canlılardır. Ancak yüzgeçleri tetrazon gibi yüzgeçlere saldıran balıkların iştahını kabartabilir. Bu yüzden yüzgeç yiyen türlerle beraber bakılmamalıdır. Moli balıkları ayrıca, 20-28 derece aralığında su sıcaklığını severler. pH oranı ise 7.5 civarında olmalıdır. Eğer tankınızda gebe bir moli varsa termostatlı ısıtıcınızı 26-28 derece aralığına ayarlamanız doğumu kolaylaştıracaktır. Kendi türlerinden balıklarla sosyalleşerek sürü kurmayı severler. Gelelim moli balığı yemi nedir ve nasıl beslenir sorularının cevabına.
Moli balıkları çeşitli bitkiler ve yosunlarla beslenmeyi sevdikleri için bu balığı besleyeceğiniz akvaryumun bol bitkili olması gerekir. Çoğunlukla bitkisel beslenirler. Zengin içerikli olan pul yemlerle su üzerinden de beslenebilirler. Moli balıkları protein içerikli yemleri de severler, fakat sürekli protein bazlı yemler verilmemelidir. Artemia, tubifex kurdu ya da kan kurdu ile beslenebilirler. Moli balıkları, vitamin bakımından zengin besinler ile beslendikleri zaman daha canlı ve renkli görünürler.
Moli balıkları kaç günde doğurur?
Moli balıkları ortalama 45 ila 50 günlük bir hamilelik dönemi yaşarlar. Ortalama 45 günün sonunda doğum başlar. İlk doğumda 20-60 arası yavru doğurabilirler. Yavruların büyüme süreci ise 4 ila 6 hafta arasında değişkenlik gösterebilir. Moli balıkları bazen kendi yavrularını yerler. Bu yüzden balıklar doğduğu zaman başka bir akvaryuma alınmalıdır. Yetişkinlerin yiyemeyeceği boyutlara geldikleri zaman akvaryuma geri koyulabilir.
Dikkat edilmesi gereken noktalar
Moli balıkları mantar ve beyaz benek hastalıklarına çok hassas bir balık türüdür. Akvaryuma bir miktar akvaryum tuzu eklemek bu hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Moli balıkları ayrıca, diğer tropikal balıkların yaşadığı hastalıklara da maruz kalabilirler. Doğru ve düzenli bir şekilde beslenen, stresten uzak ısının sabit olduğu akvaryumlarda yaşayan moli balıkları hastalıklara karşı daha dirençli ve güçlü olacaklardır.