Moda çok büyük bir hızla değişiyor. Her dönem farklı bir moda akımı giyim trendlerini belirliyor. Modaya bazen ünlüler bazen de medya yön veriyor. Trend olan akımlardan bazıları yıllarca bazıları ise sadece birkaç ay için hayatlarımızı meşgul ediyor. Ancak öyle buluşlar var ki üzerinden yüzyıllar geçse de modası asla geçmiyor. İşte modayı değiştiren buluşlar ve yıllardır hayatımızda olan ürünler…
1. Kot
17. yüzyılda, İtalya’nın Cenova şehrindeki tüccarlar, “genes” olarak adlandırılan bir kumaş türü ihraç ediyordu. Bu kumaşlar ev tekstilinden bahçe dekorasyonuna kadar her alanda kullanılmaktaydı. Ancak 19. yüzyıla kadar giyim sektöründe hiç kullanılmadı. 1871 yılında girişimci Levi Strauss ve Jacob W. Davis ortaklığında ilk kot pantolon tasarlandı. 1873 yılında iki ortak bu pantolonun patentini aldı. Bu ürün hem dayanıklı hem de çok kullanışlıydı. Bu yüzden pantolon ilk piyasaya sürüldüğünde sadece erkek işçiler tarafından giyilmekteydi. 20. yüzyıla gelindiğinde kot ürünler dünya çapında moda oldu. Kot pantolonlar günümüzde hala gardıropların vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.
2. Topuklu ayakkabılar
Orta Çağ dünyasında temizlik anlayışı günümüzdekinden çok farklıydı. Bu tür ayakkabılar, yerdeki kirin ayaklara bulaşmasını önlüyordu. Kamusal alanda kadınlardan çok erkekler bulunduğu için bu ayakkabıları çoğu zaman erkekler giyiyordu. Yaklaşık 100 yıldır moda dünyasının vazgeçilmezi olan Stiletto ayakkabılar ise 1950’li yıllarda üretildi. O günden beri iğne topuk ayakkabılar modaya yön vermeye devam ediyor.
3. Bikini
Modayı değiştiren buluşlar dendiğinde belki de akla hemen bikiniler geliyor. 1946 yılında Paris’te Louis Reard isimli bir tasarımcı, koleksiyonuna iki parçalı bir mayo ekledi. Mankenler podyumda bu mayoyla yürüdüğünde deyim yerindeyse yer yerinden oynadı. Çünkü o zamanlar, bu tarz “açık” kıyafetler henüz yaygınlaşmamıştı. Sadece birkaç yıl sonra Brigitte Bardot ve Marilyn Monroe gibi isimler, bikinili pozlar vermeye başladı. Böylece insanlar, kadınların bikini giymesine kısa bir sürede alıştı ve bikiniler modanın vazgeçilmezi arasına girdi.
4. Siyah mini elbise
20. yüzyılın başlarına kadar kadınlar için giyinmek tam bir işkenceydi. Korseler, bağcıklar, kabarık kollar, süslü etekler ve dahası… Coco Chanel 1935 yılında siyah mini bir elbise tanıttığında tüm kadınlar elbisenin zarafeti karşısında büyülenmişti. Elbisenin satışa çıkması moda dünyasında büyük bir sansasyon yarattı. Öyle ki Vogue dergisi bu elbiseyi Chanel’in Ford’u olarak tanımlıyordu. Günümüzde siyah mini elbise hala zarafetin sembolü olarak kabul ediliyor.
5. Naylon çoraplar
20. yüzyıla kadar kadınların çorap konusunda çok bir seçeneği yoktu. Ya yünlü ya da ipek çorap giyiyorlardı. Yün çoraplar çok fazla kaşıntı yapıyor, uzun süre giyilemiyordu. İpek çorap ise hem pahalı hem de kısa ömürlüydü. 1935 yılında Amerikalı kimya şirketi DuPont, çelikten daha güçlü ve örümcek ağından daha ince olmayı vadeden naylonu piyasa sürdü. Kısa bir süre sonra da naylon çoraplar üretilmeye başladı. Bu çoraplar hem dayanıklı hem de uygun fiyatlıydı. Bu nedenle moda dünyasında yer edinmesi çok uzun sürmedi.
6. Deri ceket
Bombardıman ceketi olarak da bilinen deri ceketler, Birinci Dünya Savaşı sırasında Amerika Birleşik Devletleri’nde üretildi. Bu ürün sıcak tuttuğu için pilotlara özel olarak tasarlanmıştı. 1928 yılında, pilotların ceketinden ilham alan Schott şirketi, motorcu ceketi olarak bilinen fermuarlı bir deri ceket üretti. Elvis Presley ve Marlon Brando deri ceket giymeye başlayınca halk arasında bu ceketler popülerleşmeye başladı. O dönemden beri deri ceketler özgürlüğün ve asiliğin sembolü olarak kabul ediliyor.
7. Mini etek
Mary Quant, 1960’lı yıllarda gençlik hareketinin öncülerinden olan bir moda tasarımcısıydı. 60’lı yıllarda tüm dünyayı gençlik hareketi kasıp kavuruyordu. Quant ise farklı bir tasarım yaparak gençlere destek olmak istedi. Daha sonra Londra’daki atölyesinde klasik bir eteğe derin bir makas darbesi vurdu. Bu makas darbesinin gençlerin ruhunu yansıttığını düşünüyordu. Mini etek ilk başlarda halk arasında büyük bir tepkiye yol açtı. Çünkü enerjisi yüksek, aykırı ve cesur bir kıyafetti. Daha sonra Amerika’nın First Lady’si bu eteği giyerek halkın önüne çıktı. Bu olaydan sonra mini etek modanın vazgeçilmezleri arasına girdi.
8. Trençkot
Günümüzde gardıropların olmazsa olmazı olan trençkot, ilk kez Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz askerler arasında popülerlik kazandı. Bu ceketler, ağır paltolardan daha hafif ve rahattı. Aynı zamanda suya dayanıklı olmasıyla yün paltolardan daha kullanışlıydı. Bu nedenle trençkot adeta askeri bir üniforma olmuştu. Kısa bir süre sonra Burberry ve Aquascutum gibi markalar trençkot üretmeye ve akılda kalan reklam kampanyaları düzenlemeye başladı. Bu reklam kampanyalarından sonra trençkotlar tüm dünyada popülerleşmeye başladı.
9. Sütyen
Modayı değiştiren buluşlar listemizin son sırasında sütyen yer alıyor. Sütyen tarihte birçok kez icat edilen nadir ürünlerden. Antik çağlarda kadınlar bandaj kullanarak göğüs uçlarını gizlemeye çalışıyordu. Ancak Orta Çağ’da bunun yerini korseler aldı. Sütyen 20. yüzyılın başlarında bugün bildiğimiz şeklini aldı. İlk sütyenler Caresse Crosby markası tarafından üretilmekteydi. Fakat kadınlar korse giymeye o kadar alışmıştı ki bu ürün ilk başlarda çok fazla rağbet görmedi. Daha sonra ünlü isimler, sütyen kullanmaya başlayınca halk arasında da popülerleşmeye başladı. Günümüzde kadın giyimin en önemli unsurlarından biri olan sütyenler, sokak modasının ayrılmaz parçalarından biri olarak kabul ediliyor.
İlginizi çekebilir:
Geçmişten Günümüze Hâlâ Popülerliğini Koruyan Moda Trendleri ve Onları Belirleyen 6 Ünlü İkon
Kaynak: 1