Zengin ve geleneksel lezzetleriyle Japonya’nın tatlı kültürü son zamanlarda ülkemizde de popüler olmaya başladı. Bunların başında da yumuşak, esnek dokusu ve lezzetli mi lezzetli tadıyla mochi geliyor. Mochi, Japonya’da özellikle Yeni Yıl (Oshogatsu) kutlamalarında önemli bir rol oynuyor. Ayrıca tarihsel ve kültürel olarak birçok Japon festivalinde ve özel günlerde tüketiliyor. Mochitsuki adı verilen mochi dövme etkinlikleri, hem eğlenceli hem de geleneksel bir aktivite olarak birçok yerde düzenleniyor. Japon mutfağının önemli bir parçası olan bu özel lezzet, tatlısından tuzlusuna birçok farklı şekillerde hazırlanarak tüketiliyor. Örneğin, anko (kırmızı fasulye ezmesi) ile doldurulmuş mochi veya dango gibi diğer mochi bazlı tatlılar oldukça popüler. Peki, mochi nedir, nasıl yapılır? Detaylar yazımızda
Mochi nedir?
Mochi, mochigome adı verilen tatlı yapışkan pirinçten yapılan, buharda pişirilen, dövülerek pürüzsüz bir pirinç hamuru haline getirilen bir Japon lezzeti. Geleneksel olarak özel günlerde ve kutlamalarda servis ediliyor. Mochi çeşitli şekillerde hazırlanıp servis edilebiliyor. Sade bir şekilde tüketilebileceği için kırmızı fasulye ezmesi veya dondurma gibi tatlı dolgularla doldurulmuş şekilde de tercih edilebiliyor.
Mochi ile yapılan tatlılar
Japonya’da mochi içeren başka geleneksel tatlılar da bulunuyor. Örneğin, Namagashi, fasulye ezmesiyle doldurulan ve sonra renklendirilen bir çeşit “ham mochi” tatlısı. Dango ise tatlı soslar veya fasulye ezmesiyle tamamlanan küçük lokma büyüklüğündeki mochi parçalarının şişe geçirilmesiyle oluşan bir lezzet. Sakura-mochi genellikle ilkbaharda servis ediliyor ve kiraz çiçeği yaprağıyla sarılıyor.
Geleneksel olarak mochi, Japonların tatlı, yapışkan pirinci mochigome’dan yapılıyor. Eskiden bu tatlıyı yapmak için insanların buharda pişirilen pirinci uzun uzun dövmesi gerekiyordu, ancak tabii ki günümüzde mochi fabrikalarda üretiliyor. Yine de Japonya’da el yapımı mochi yapma törenleri hala devam ediyor.
Malzemeler
100 gr yapışkan pirinç unu (normal pirinç unu da kullanabilirsiniz ancak o zaman mochi’niz uzamayacaktır)
25 gr mısır nişastası
30 gr şeker
15 ml ayçiçek yağı
1 çimdik tuz
170 ml süt
Gıda boyası (İsteğe bağlı)
Dondurma, meyve, krem şanti
Yapılışı
Öncelikle tüm toz ürünleri bir kapta iyice karıştırın
Kaba sütünüzü ekleyin ve pürüzsüz bir hale gelene kadar tekrar karıştırın
5-10 dakika dinlenmeye bırakın
O sırada bir tencerede su kaynatın, su kaynayınca tencerenin üzerine bir elek koyun
Dinlendirdiğiniz hamuru bir kaseye aktarıp tencerenin üzerindeki eleğe koyun
Tencerenin kapağını kapatıp 15 dakika buharda mochi hamurunuzu pişirin
Gıda boyası kullanacaksanız hamuru tezgaha alıp tam soğutmadan boyanızı ekleyin
Ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın ve parçaları ince ince açın
İçerisine meyve, dondurma ya da krem şanti koyup kapatın