Ne giydiğimiz, kim olduğumuzu söyler. Bu durum sanırız insanoğlunun en eski ve içgüdüsel eylemlerinden biridir: İmaj, ister istemez kim olduğumuzu söylemenin bir yoludur çünkü. Giyim tarzımız, mizacımızın doğal bir sonucudur. Çoğu zaman beden dilinin de güçlü bir ifade aracıdır aynı zamanda. Burada önemli nokta, hani mizacın nasıl giyindiğini, yani kendini nasıl ifade ettiğini ayırt edebilmek. Enneagram ile, karşınızdaki insanlar tek kelime konuşmadan, uzaktan yalnızca kıyafet seçimine ve beden diline bakarak mizacını okumanız mümkün. Bunu anladıktan sonra da, isteklerinizi doğru şekilde iletmek, mesajlarınızı en etkili yolla verebilmek mümkün. Şimdi konuya küçük bir giriş yapalım 🙂
Mükemmeliyetçi ve klasik Tip 1
“Jilet gibi giyinmiş” tabirini Tip 1 kişiliklerin tarzını gören biri uydurmuş olabilir. 1’ler her zaman temiz, düzenli ve ütülü giyinmeye özen gösteren insanlardır. Bulundukları ortama uygun giyinmeye çalışırlar ve aykırı gözükmekten hoşlanmazlar. Ciddi gözükmeyi çok önemserler, belki de bu sebepten onlara ciddiyet katan, keskin ve sert hatları olan kıyafetleri tercih ederler. Çok alacalı-bulacalı ve baskılı desenli kıyafetlerle görmeniz zordur onları. Sade, asil ve şık olmayı severler. Klasik tarzın yıkılmaz kalesidir Tip 1’ler.
Sevimli ve sıcakkanlı, Tip 2
Genellikle sevimli ve dikkat çekici gözükmekten hoşlanan Tip 2’ler imajlarına da önem verirler. Sıradan ve sönük kalmak istemediklerinden girdikleri ortamda kendilerini belli eden kıyafetler ve aksesuarlar kullanırlar. Özellikle çiçekli, renkli, tüylü, kürklü, parıltılı, neonlu, leoparlı ve cıvıltılı ne varsa 2 numara kadınların orada olduğundan emin olun.
Erkekleri ise, yine renkli ve gösterişli olmayı severler. Farklı renklere ve stillere açıktırlar. “Erkek adam pembe giyer mi?” muhabbetlerine girdiklerini pek sanmıyoruz. Gözlük, çanta, atkı gibi aksesuarlar Tip 2’ler için çok önemlidir. Bunlar da renkli, gösterişli ve marka olursa değmeyin keyiflerine ayarında yaşarlar.
Başarı odaklı ve gösterişli, Tip 3
Tip 3’leri anlatan kelime “İmaj”dır; imaj asla ve asla es geçilmeyecek bir olaydır. Modayı takip ederler ve nasıl dikkat çekebileceklerini iyi bilirler. Marka ve gösterişli giyinmek de önemlidir. Bakkala bile gitseler, saç, baş, imaj yerinde olmalıdır. Bir 3’ü hiç bir koşulda özensiz göremezsiniz.
Kadınları asil ve tarz giyinmek ister, bu yüzden göze çarpan renkleri tercih ederler. Ancak çocuksu bir sevimlilikten çok kadınsı olmayı tercih ettiklerinden renk anlayışları çok cicili bicili değildir.
Erkeklerinin de renklerle arası iyi olsa da, yeri gelince simsiyah bir imaj da gerekebilir. Gözlük, saat, kol düğmeleri gibi tamamlayıcı aksesuarlar ise renklerden daha kritiktir.
Özgün ve sıradışı, Tip 4
Stil deyince akla Tip 4’ler gelir. 4’lerin giyim anlayışının anahtar kelimesi “Fark yaratmak”tır. Aldıkları kıyafetlere kendilerinden özel şeyler katarak kendilerini ayrıştırmak isterler. İmaja çok önem verirler, zira ruh dünyalarını dışa vurma şekillerinden biridir, giyim tarzları. Onları çok marjinal görebileceğiniz gibi, gayet sade veya otantik bir kıyafetle de karşınıza çıkabilirler. Özellikle etnik kıyafetler bu arkadaşların ilgi alanıdır. Dikkat ettikleri nokta, herkesin üstünde kolay kolay görebileceğiniz veya popüler olan kıyafetleri veya aksesuarları “kullanmamaları”dır. Popüler olanı sevmezler, arkalarına bakmadan kaçarlar. Modayı yönlendirenlerin de Tip 4 kişilikler olduklarını belirtmek gerek.
Dikkatlerden uzak ve yalın, Tip 5
Kıyafet işlerini en az kafaya takan arkadaşların Tip 5’ler olduğunu düşünüyoruz. Minimalist bir yaşam sürdükleri için, olabildiğince sade ve az maliyetli kıyafetleri tercih ederler. Bir ceket, bir t-shirt, gömlek ve pantolon yeterlidir. Genelde hep aynı tarzda görürsünüz onları. Zihinsel dünyalarının kalabalıklığından belki de, imaja ayıracak çok fazla enerjileri olmayabilir. Zaten şart da değil, onların entelektüel ve zihinsel enerjileri bize lazım.
Sade ve şık, Tip 6
6’ların standart ve uyumlu bir giyim anlayışları vardır. Ortamın gereğine göre giyinirler, klasik ve spor arasında takılan bir tarzları olur. Genellikle sade ve düz renkleri tercih etseler de, ortam müsaitse daha süslü ve çarpıcı renklerle de görebiliriz onları (Not düşmekte yarar var, bazı 6’lar çok marjinal veya çarpıcı giyinebiliyorlar; mesela Hayko Cepkin, Eminem gibi asi tarzlar da mevcut. Unutmayalım, 6 numara yeri geldiğinde isyanın çıkış noktasıdır).
Rengarenk ve rahat, Tip 7
Tip 7 kişilikler için rahatlık olmazsa olmazdır. Hafif, rahat hareket edebilmelerine imkan veren, renkli ve canlı kıyafetleri tercih ederler. Bahçıvan, kısa şort, ince kolsuz bluzlar, sandalet ve terlikleri bol bol üstlerinde görebiliriz. Az giyinmeyi severler, kat kat giyinmekten hoşlanmazlar. Özgürlüklerine düşkün oluşları ve neşeli hayat tarzları da renkli ve baskılı desenleri tercih etmelerine sebeptir diyebiliriz.
İddialı ve sert, Tip 8
En iddialı giyinen tiplerden biri de 8’lerdir. Bu tip kişiliklerin kadınlarını kıyafet tercihlerinden kolayca anlayabiliriz. Leopar deseni, pul işlemeleri ve deriyle araları çok iyidir, onları dövmelerle görmeniz de muhtemeldir. Kırmızı, siyah ve altın renkler en yakın arkadaşlarıdır. Seksi ve kadınsı bir hava çizerler genelde.
Erkekleri ise, ağır abidir. Sade ve oturaklı giyinirler, takım elbise olmazsa olmazlarıdır. Gündelik olarak da yakalı t-shirt’ler, klasik kesim gömlek ve pantolon üçgeninde takılırlar. Güçlerini giyim üzerinden göstermek isteyebilirler; bu yüzden marka veya amblemlerle herhangi bir sıkıntıları yoktur. Gençleri deri cekete, orta yaşlıları da ciddi takımlara bayılırlar.
Uyumlu ve rahat, Tip 9
9 numaralı kişilik tipi için rahatlık önemlidir. İçinde rahat hissetmedikleri bir şeyi imaj uğruna giymezler. Sade olmayı ve koyu renkleri çok severler. Genelde iddialı giyinmeyi ve dikkat çekmeyi sevmeseler de kafasına estiği zaman, komik yazılı veya şekilli t-shirtler ve aksesuarlar kullanabilirler ve bir süre sonra bu tarzı tamamen bırakabilirler. Her ne kadar uyumlu ve iddiadan uzak olsalar da tamamen sıradan kalmak istemeyen 9’lar, küçük detaylarla giyimlerine renk katmayı tercih ederler. Salaş ve spor tarz favori stilleridir.