Hiç gözünüzün önünde uçuşan belirli belirsiz şekiller gördünüz mü? Bu küçük cisimlere tıp dilinde miyodizopsi deniyor. Nokta, ip, kuyruk ya da örümcek ağı gibi görülebilen bu şekiller, optik bir illüzyon değil. Beyniniz size oyun da oynamıyor. Bu cisimler gerçekten de orada, gözünüzün içindeler. Özellikle sabah uyandığınızda görebileceğiniz bu nesneler genellikle yaşlanma sürecinde ortaya çıkar ve zararsızdır. Ancak bu şekillerle birlikte yanıp sönen ışıklar (fotopsi) görüyorsanız, bir doktora görünmek isteyebilirsiniz. Hadi bu ilginç durumu birlikte inceleyelim.
Miyodizopsi nedir?
Gözde uçuşan cisimler olarak da bilinen Miyodizopsi ya da latince ismiyle muscae volitantes, göz ile birlikte hareket eden şeffaf ya da beyaz renkli noktalar, iplikler gibi bazı şekillerin görme alanında ortaya çıkması durumudur. Rahatsızlık olarak geçse de Miyodizopsi genellikle zararsızdır ve herkes yaşayabilir.
Neden olur?
Yaşlandıkça görme yetimiz değişmeye başlar. Bu değişikliklerden bir tanesi de vitreus boşluğu içindeki jel, gözlerinizdeki doku ve sıvıların çalışma şeklinin zayıflamasıdır.
Vitreus boşluğu, gözünüzün lensi ve retinası arasında bulunan küçük bir alandır. Bu boşluk, camsı özel bir maddeye ev sahipliği yapar. Çocuk ve gençlerde bu madde jelatin kıvamındadır ancak yaşlandıkça incelmeye ve sulanmaya başlar. Sıvılaşmayan parçalar vitreus boşluğunun içinde yüzmeye başlar. İşte gözünüzün önüne gelen şekiller, vitreus boşluğunun içinde yüzen o parçalardır!
Bu parçalar retina boyunca hareket eder. Retina gözde bulunan, ışığı alan, işleyen ve ileten bir dokudur. Işığın retinaya ulaşmasını engelleyen vitreus parçaları belli nesnelerin ya da gölgelerin şeklini alabilir.
Tehlikeli midir?
Miyodizopsi sorununuz yaşa bağlı ise genellikle korkulacak bir durum yoktur. Ancak düzenli olarak bu rahatsızlıktan muzdaripseniz ya da uçuşan şekillerin sayısı artıyorsa vitreus boşluğu retinanızdan uzaklaşıyor olabilir.
Ayrıca bu uçuşan şekillere ek olarak ışık parlamaları da görüyorsanız retinanız gözün arkasına çekilmiş hatta yırtılmış olabilir. Hasarlı bir retina, kısmi veya tam görme kaybına sebebiyet verebilir. Bu yüzden eğer Miyodizopsi sonucu gözünüzün önüne gelen şekiller arttıysa ya da ışık parlamaları görmeye başladıysanız derhal doktora gitmelisiniz.
Tedavisi nasıl yapılır?
Miyodizopsi genellikle yaşa bağlı gelişen bir göz sorunudur. Ancak bazen miyopluk, göz kontüzyonları, katarakt cerrahisi ve kapsülotomiler (lazerle arka kapsülün temizlenmesi) gibi sebepler de bu rahatsızlığa sebebiyet verebilir. Eğer bu hastalıktan muzdaripseniz bir göz doktoruna görünebilirsiniz. Miyodizopsi teşhisi genellikle her iki gözdeki vitröz boşluklarının incelenmesiyle konulur.
Miyodizopsi’nin tedavisi uçuşan cisimlerin boyutuna, sayısına ve sıklığına bağlı olarak yapılır. Eğer bu nesneler retinanın ışık almasını engelliyor ise, doktorunuz sizi vitrektomi için uygun görebilir. Bu işlem katı parçaların gözden fiziksel olarak çıkarılması anlamına gelir. Ancak retina hasar görmüş ya da yırtılmışsa, küçük bir lazer ameliyatı ile doku yeniden eski haline getirilebilir.
İlginizi çekebilir:
Göz Rengi Nasıl Oluşur? Göz Renkleri ve İsimleri Nelerdir?
Kaynak: 1