Bursa’da yer alan eski Rum köyü Misi, hem tarihi dokusu hem de doğal güzellikleriyle adeta bir cennet. Misi Köyü, şehrin kalabalığından uzaklaşmak ve doğayla iç içe olmak isteyenler için ideal bir kaçış noktası. Peki Misi köyünde nereler gezilir, ne yapılır? İşte Misi Köyü’ne dair merak edilenler.
Misi köyü nerede ve nasıl gidilir?
Misi köyü, Bursa şehir merkezine yaklaşık olarak 12 kilometre uzaklıkta ve Nilüfer ilçesine bağlı. İstanbul ve çevresinden ulaşım oldukça kolay; araçla Bursa’ya gelerek Nilüfer yönünde ilerlediğinizde Misi köyüne varabilirsiniz. Toplu taşıma kullanmak isteyenler ise Nilüfer minibüslerini tercih edilebilir.
Misi köyünün tarihi
Misi Köyü’nün ilk adı Mysia’dır. Köy hakkındaki tarihi kayıtlarda, MS 183 yılında keşiş Alex’in İnkaya ve Misi köylerine seksen beş kişilik bir grupla yerleşerek Hristiyanların öncülerinden biri oldukları ve “Konsül” toplantılarının yapıldığına dair bilgiler bulunuyor. Günümüzde manastır kalıntıları bulunan köyde, İncil’in bir kopyasının gömülü olduğuna dair inanç var.
Öte yandan Misi Köyü’nde yaşamış olan Kavacık Sultan’ın kabrinin dağdaki bir kaya içinde olduğuna inanılır. Bölgedeki çeşmeden akan suyun Kavacık Sultan’ın gözyaşları olduğuna inanılır ve ziyaretçilerin dileklerinin gerçekleştiği söylenir.
Misi Köyü, misket üzümü, asma yaprağı, pekmezi ve şarabıyla ünlü. Şarapçılık burada uzun bir geçmişe sahip ve “Misi Şarapları” özel aromalı misket üzümünden yapılır. Aynı zamanda Gümüştepe Mahallesi’nin gelir kaynağı ipek böcekçiliğidir, Misi evleri de ipek böcekçiliğine uygun olarak inşa edilmiştir. Osmanlı mimarisini de yansıtan bu köy, 1989’da kentsel sit alanı ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır.
Misi köyünde gezilecek yerler
1. Ahşap evler
Misi’nin nostaljik sokaklarında yer alan renkli ahşap evler, bu köyü ziyaret ettiğinizde yapmanız gereken ilk aktivite. Köydeki rengarenk boyanmış evler, fotoğraf çekmek için idealdir.
2. İpek evi
İpek evi, köydeki ipekböcekçiliği zanaatını geliştirmek ve turizme kazandırmak amacıyla Misili kadınlara tahsis edilmiştir. İpekten yapılan hediyelik eşyalar burada satışa sunulmaktadır.
3. Misi Çocuk Kütüphanesi
Misi, Nilüfer Belediyesi tarafından yönetilen bir çocuk kütüphanesine sahiptir. Kütüphanede her yaş grubundaki çocuklar için kitaplar, oyunlar ve bulmacalar vardır. Aileler için de ideal bir gezi noktasıdır. Kütüphane hafta içi 09:00-18:00, hafta sonları ise 10:00-18:00 arasında ziyarete açık.
4. Koza evi
İpek evi gibi restore edilen ve Misili kadınlara tahsis edilen diğer bir ev de Koza evidir. Koza evinde, Misi’de yaşayan kadınlarının hazırladığı lezzetli yemekleri deneyebilirsiniz. Köyde uzun yıllardır yapılan geleneksel yemekler sunuluyor. En popüler olanlar arasında ise kestaneli kuzu güveç, ısırganlı erişte, lahanalı kocagörmez dolması ve koza tatlısı var.
5. Mysia Fotoğraf Müzesi
Türk fotoğrafçılığının önemli sanatçılarının çalışmalarının ve eski Bursa arşivinin sergilendiği müzede fotoğraf atölyeleri düzenlenmektedir. Pazartesi günleri kapalı olan Mysia Fotoğraf Müzesi diğer günler 10:00-18:30 saatleri arasında ücretsiz ziyarete açıktır.
Misi’deki Etnografya evinde yöresel kıyafetler, el işlemeleri, dokuma tezgahları ve hediyelik eşyaların sergilenmektedir.
7. Misi çay bahçesi
Misi çay bahçesi, Nilüfer çayının iki yanına kurulmuş ve köprülerle bağlanmıştır. Burada hem kahvaltı yapabilir hem de çay veya kahve içebilirsiniz.
8. Dağyenice Göleti
Eğer geziniz sırasında piknik yapmak isterseniz, Dağyenice Göleti’ni ziyaret edebilirsiniz.
Misi köyünde ne yapılır?
Misi köyünün şarap ve reçelleri çok meşhur. Bu ürünleri ve hediyelik eşyaları satın alabilir, aynı zamanda yöreye özgü lezzetleri deneme fırsatını yakalayabileceğiniz köy kahvaltısı yapabilirsiniz. Köylülerin el emeği ürünlerini incelemek, geleneksel zanaatların yaşatılmasına destek olmanın yanı sıra kültürel bir etkileşim de sağlar. El dokuması halılar, seramik işleri, ahşap oymacılığı gibi el sanatları ürünleriyle köy kültürünü yakından tanıma şansınız olur.
Köyü rahat bir şekilde gezebilmek için genellikle ilkbahar ve sonbahar ayları tercih edilir. Bu mevsimlerde kuş sesleri eşliğinde yürüyüş yapmak veya sonbaharda kızıl renge bürünen ağaçları izlemek keyifli bir deneyim olabilir.
Hafta içi ziyaret edenler, hafta sonu kalabalığından kaçınarak daha sakin bir atmosferde köyün tadını çıkarabilirler. Rahat bir yürüyüş ayakkabısı, bolca enerji verici atıştırmalık ve uygun kıyafetlerle keyifli bir gün geçirmeyi unutmayın!