Ukrayna ile Rusya arasında devam eden savaş, başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Batı blokunun Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımlarla da gündeme geliyor. Bu yaptırımların en dikkat çekenleri ise ekonomi, finans ve bankacılık alanlarındaki uygulamalar. Rusya’daki finans ve bankacılık sektörünün en yaygın sistemlerinden birisi olan Mir de yaptırımlardan nasibini aldı! Geçtiğimiz günlerde ABD Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi, Mir’in kullanımının Rusya dışında yayılmasına yardım edenlere de yaptırım uygulanabileceğini açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından, daha önce Mir ile çalışan kartları kabul eden iki Türk bankası, Rus ödeme sistemi ile yapılan finansal işlemleri durdurduğunu açıkladı. Peki, nedir bu Mir sistemi ve nasıl çalışıyor? Mir ödeme sisteminin Türkiye’deki bazı bankalar tarafından askıya alınması ne anlama geliyor? Detaylar birlikte bakalım…
Mir, 2014 yılında hayata geçirilen ve Rusya’da oldukça yaygın bir ödeme sistemi
Rusya’daki bağımsız bir ödeme sistemi geliştirme düşüncesi 2000’li yıllara kadar uzanıyor. 2014 yılında, Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin ardından Batı blokunun finansal yaptırımlarını aşmak üzere geliştirilen Mir ödeme sistemi hayata geçirildi. Ayrıca sistem, Rusya Merkez Bankasının iştiraki olan Ulusal Kartlı Ödeme Sistemi tarafından işletiliyor. Sistemi kullanan ilk kredi kartları ise 2015 yılında basıldı. Ardından Rusya’daki aktif yerli ve yabancı bankalar sistemi müşterilerine sunmaya başladı…
Mir banka kartları, müşterilerinin mal ve hizmet satın almasına, ATM’lerden para çekmesine olanak sağlıyor
Bunların dışında pek çok finansal işlem de bu kartlar ile gerçekleştirilebiliyor. Bu nedenle Mir ödeme sistemi, ortaya çıktığı günden bu yana popülerliğini her geçen gün artırdı. Temmuz 2021 itibarıyla Rusya’da 100 milyon adet Mir logolu kart basıldığı ifade ediliyor. 2014 yılında hayata geçirilen uygulamayla Batı merkezli bankacılık sistemlerinin Rusya’daki kısıtlayıcı uygulamalarının önüne geçilmesi hedefleniyordu.
Rusya merkezli ödeme sistemi Türkiye’nin de aralarında olduğu 11 ülkede ve bölgede kullanılıyor
Güney Kore, Ermenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Beyaz Rusya, Tacikistan, Kazakistan, Vietnam, Abhazya ve Güney Osetya, sistemin kullanıldığı diğer bölgeler. Ancak Rusya, bu sistemin daha fazla ülkede kullanılması için çabalıyor. Bu kapsamda İran, Çin, Küba ve Mısır başta olmak üzere çok sayıda ülke ile Mir kartlarının kullanımına ilişkin görüşmelerin devam ettiğini belirtiliyor. Ödeme sistemini kullanmaya başlayacak ülkelerin Rus turistler açısından önemli bir cazibe merkezi haline gelebileceği ifade ediliyor.
Geçtiğimiz günlerde ABD tarafından Rusya’ya yönelik yaptırımların, Mir ödeme sistemini de içine alacak şekilde genişletilmesiyle iki Türk bankası sisteminin kullanımını durdurdu
İş Bankası ve DenizBank, Mir sistemi ile yapılan finansal işlemleri durdurduğunu açıkladı. Geçtiğimiz günlerde ABD basınında, sistemi kullanmaya devam eden Türk bankalarına yönelik ciddi yaptırımlar uygulanabileceği haberleri yer almıştı. Ancak Türkiye’deki kamu banklarında, (VakıfBank, Halkbank ve Ziraat Bankası) Mir ödeme sistemi ile finansal işlemler gerçekleştirilebiliyor. Rus devlet yetkilileri, Türkiye’deki Rus turistlere ödeme sistemini kabul eden bankalarda kartlarını kullanmaya devam etmelerini tavsiye ediyor. Bazı uzmanlar Türkiye’deki Rus turistlerin bu karardan önemli ölçüde etkileneceğini ifade ediyor. Ancak finans işlemlerini gerçekleştirebilmek için yeni yollar bulabilecekleri de belirtiliyor. Ayrıca Rusya’daki bazı ekonomi uzmanlarına göre Türkiye’deki iki bankanın sistemden ayrılması farklı ülkelerdeki bankalar için de örnek teşkil edebilir.
Kaynak: 1