İnsanoğlu evreni fark ettiğinden beri, uzayla ilgili araştırmalar da yapılıyor. Başta Ay ve Güneş olmak üzere, Dünya dışı gezegenler de tanınmaya çalışılıyor. Bilindiği gibi 1969 yılında ilk insanlı Ay yolculuğu gerçekleşti. Amerika Birleşik Devletleri’nin Apollo 11 uzay uçuşunda astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin 20 Temmuz 1969 günü saat 20:18’de Ay yüzeyine iniş yapan ilk insanlar oldu. Bunun ardından ise farklı ülkeler de Ay’a yolculuğu deneyimledi ya da en azından deneyimlemeye çalıştı. Nitekim Türkiye, uzayla ilgili konularda çalışmalar yapmayan nadir ülkelerden biriydi. Ancak ülkemizde iki sene önce Türkiye Uzay Ajansı kuruldu ve bu konuda bir adım atılmış oldu. Bu ilk adımın ardından da dün büyük bir adım için taahhüt geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kitleleri heyecanlandıran açıklamalarda bulundu ve Milli Uzay Programı’nı tanıttı. Milli Uzay Programı nedir? Programın amacı ve hedefleri neler?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün “Milli Uzay Programı”nı tanıttı. Türkiye’nin uzay politikaları alanındaki 10 yıllık vizyonu, stratejisi ve hedefleri paylaşıldı
Türkiye’nin “uzaydaki hak ve menfaatlerinin nasıl korunacağı, gelecek 10 yılı nasıl şekillendireceklerini” açıklayacağını belirten Erdoğan, “Şu anda en önemli eksiğimiz fırlatma konusudur. O konuda da, kendi uydumuzu uzaya kendimiz gönderme yolunda önemli adımlar attık. ROKETSAN’da başlayan programla birlikte ilk yerli sonda roketimiz 136 kilometre irtifaya çıkarak uzaya sınırını aşmış durumdadır” dedi.
Milli Uzay Programı kapsamında ilk hedefin 2023 yılında Ay’a roket fırlatmak olduğu belirtildi
Programı tanıtan Erdoğan, ilk aşamada 2023 yılı sonunda yakın Dünya yörüngesinde milli ve özgün hibrid roketimizi Ay’a ulaştırmayı hedeflediklerini belirtti. iniş “İlk fırlatmayı uluslararası işbirliğiyle gerçekleştireceğiz.” diyen Erdoğan; “Böylece ikinci aşama Ay misyonu için de gerekli bilgileri toplamış olacağız.” şeklinde konuştu.
Program hedeflerinden biri de 2028 yılına dek, Ay’da bilimsel faaliyetler yapabilen sayılı ülkelerden biri haline gelmek
Peki, Milli Uzay Programı ‘nda tanıtımında bahsi geçen diğer hedefler neler?
- Ay görevi: Cumhuriyet’in 100’ncü yılında uluslararası işbirliği ile yakın Dünya yörüngesinde ateşlenecek milli ve özgün hibrit roketle Ay’a sert iniş gerçekleştirilecek.
- Uzay teknolojileri geliştirme bölgesi: ODTÜ ile birlikte yerli ve yabancı yatırımcılarla ev sahipliği yapacak bir uzay teknoloji geliştirme bölgesi kurulacak.
- Yerli uydu: Yeni nesil uydu geliştirme alanında dünya ile rekabet edebilecek ticari bir marka ortaya çıkarılacak.
- Uzay limanı: Uzaya erişimi sağlamak amacıyla bir uzay limanı işletmesi kurulacak.
- Bölgesel konumlama: Türkiye’ye ait bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştirilecek.
- Uzay havası: Uzay havası veya meteorolojisi olarak tabir edilen alana yatırım yapılarak uzaydaki yetkinlik arttırılacak.
- Uzay sanayisi: Uzay alanında sanayi kümelenmesi ile entegre çalışmalar yürütülecek.
- Uzay farkındalığı: Uzay alanında etkin ve yetkin insan kaynağını geliştirmek amacıyla uzay farkındalığı oluşturulacak. Net olarak tanımlanmış alanlarda yüksek lisans ve doktora bursları verilecek. Ulusal, uluslararası yaz okulları, kurslar ve çalıştaylar organize edilecek.
- Türk astronot: Bir Türk vatandaşı, bilim misyonuya uzaya gönderilecek.
- Uzay nesneleri: Türkiye, astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin yerden takibi konularında daha yetkin bir konuma getirilecek.
Öte yandan uzay alanında yetkin kişilerin yetiştirilmesine de özen gösterilecek. Milli Uzay Programı’nı hazırlayan kurum ise Türkiye Uzay Ajansı
Türkiye Uzay Ajansı 13 Aralık 2018’de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kuruldu. Türkiye Uzay Ajansı, uzay ve havacılık bilimi ve teknolojilerinin gelişimini ve yaygınlaştırılmasını destekleyici nitelikte finans, hukuk, yönetim, işletme, pazarlama ve benzeri konularda çalışmalar yapan, Türkiye’nin uzaya yönelik hak ve menfaatlerinin korunması ve güvence altına alınması için ulusal ve uluslararası kuruluşlarla koordinasyonu yürüten devlet kuruluşu olarak tanımlanıyor.
Kaynak: 1