Milli takım aralarını, gelin itiraf edelim, hiçbir futbolsever sevmez. Liglerin kızışmaya başladığı dönemlerde el freni olur, heyecan katsayısını azaltır, zoraki akraba ziyareti gibidir milli takım arası.
Milli takımlara futbolcu göndermeyen, kulüp takımlarını yöneten bazı teknik direktörler için bu ara ise ilaç gibi gelir. Sakatlığı bulunan futbolcularının iyileşmesi için bir haftalık mola hayat öpücüğü olur. Form grafiği düşüşte olan takımlar bu boşlukta toparlanmak için fırsat olarak değerlendirilir ama bunun aksi yönünde, yani işleri yolunda giden takımlar için ise durum bunun tam tersi.
UEFA Avrupa Uluslar Ligi’nin esas amacını futbol için kafa yoran herkes biliyor. Bu işin ticari boyutu olmasaydı, böyle bir fikir ortaya atılmayacaktı. Kendisiyle denk milli takımları yarıştırmak oldukça saçma bir mantık çerçevesinde kurulan bir düzen
Şöyle ki, 2018 yılında Dünya Kupası finalisti olan Hırvatistan milli takımı kadrosuna bir göz atalım
Kaleci Daniel Subasic (33) milli takımdan emekli oldu.
Dejan Lovren (29), Domagoj Vida (29), Ivan Perisic (29), Ivan Rakitic (30), Luka Modric (33), Marcelo Brozovic (25), Mario Mandzukic (32), Ante Rebic (25), Sime Vrsaljko (26), Ivan Strinic (31).
Takımda oynayan futbolculardan 8 tanesi diğer dünya kupasında 33 yaş ve üzeri olacak ve sürekli temposu yükselen futbolda aynı seviyede oynamaları mümkün değil
Eğer Fransa gibi oldukça genç ve dinamik kadroya sahip değilseniz, sizin altın jenerasyonuz sadece bir ya da iki turnuvada başarılı oluyor. Aynı Türkiye Milli Takımı gibi.
Liverpool’un sevilen teknik direktörü Jürgel Klopp bu durum için şöyle diyor:
“Oyuncularım ne yazık ki milli takımlarına gidip, futbolun en anlamsız turnuvası olan Avrupa Uluslar Ligi için mücadele edecek. Umarım sağlıklı şekilde dönebilirler.”
Gördüğünüz gibi teknik direktörler ve futbolcular için bu ara oldukça sıkıntılı. Pek bir anlam ifade etmeyen “Avrupa Uluslar Ligi” için futbolcuları yarıştırmak onlar adına bir eziyet aslında.
Jürgen Klopp’un oyuncu sağlığı için söyledikleri de oldukça dikkat çekici:
“Milli takım arasında dinlenebiliyorum ama futbolcular bunu yapamıyor. İnsanların bu oyunda çok fazla para olduğunu söylediklerini biliyorum fakat birileri bu çocuklara biraz nefes aldırmalı. Çünkü onlar olmadan bu oyunu oynamak biraz zor.”
Dünya Kupası ve Kıtasal Turnuvaların olduğu senelerde üst düzey futbolcuların neredeyse dinlenme fırsatı olmuyor. Ligde oynadıkları 38 hafta, Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi, Ulusal Kupa ve sene sonunda Milli Takım için turnuvada oyna derken; sporcuların dinlenmek için fırsatı kalmıyor
Gidiş-gelişi de düşünürsek futbolcular haftada neredeyse 6 kez seyahat ediyorlar, bunun yanında yüksek tempolu antrenmanlar, maçlar derken makina olmayan bedenleri buna dayanamıyor.
Bu tempo sürekli halde devam ederken bir de lig arasında Milli Takım için çağırmak, onlar için büyük bir eziyet haline geliyor. Futbolcu sakatlıklarının %50 ila %60 arasında oranı zorlanmaya dayalı sakatlıklar
Almanya Milli Takımı teknik direktörü Joachim Löw: “Kulüp menajerlerinin milli araları sevmemesini anlıyorum. Ama bence Uluslar Ligi güzel bir turnuva. Üst düzey ülkelere karşı mücadele edebiliyoruz. Bunu, küçük ülkelere karşı oynamaya tercih ederim.”
Joachim Löw bile bu turnuvayı savunurken cümlenin alt metnini incelediğimizde aslında durumun kimse için çok faydalı olmadığını görüyoruz.
Büyük turnuvalar için kimsenin şikayeti yok. Kolektif olarak tüm ülkenin tek yürek atmasına vesile olan Avrupa Şampiyonası, Dünya Kupası gibi organizasyonlardan herkes çok memnun. Sosyal medyada da milli takım arası için atılan yorumlar aslında hiçbir futbolseverin milli takım aralarından memnun olmadığını kanıtlar nitelikte
Dünyanın en gereksiz arası, milli takım arası
— Zeljko. (@ELPatronZeljko) 4 Eylül 2018
Milli takım arası… pic.twitter.com/Kr7ErO1JYZ
— Sir Longram Bestić (@redevilot) 8 Ekim 2018
Erkeklerin regl dönemi olan milli takım arası başladı
— ayşe degil ayşecik (@UAyse34) 4 Eylül 2018
Milli takım arası bizim tayfa aynen böyle pic.twitter.com/vCpOGZHZSD
— Melih u'Arslan (@cimbomumm35) 9 Ekim 2018
kendimi milli takım arası gibi hissediyorum gereksiz ve saçma
— irem (@atavratmeyer) 9 Ekim 2018
Milli takım arası sevilmiyorsun kardeşim @TFF_Org
— Aydın Özer (@VitaGialloRosso) 7 Ekim 2018
Offff yine milli takım arası ve yabancı sınırı muhabbetleri. Hiç çekilmez. Hayattan boşa giden 1 hafta olacak
— KDB (@kingdebruynee) 7 Ekim 2018
milli takım arası mı… pic.twitter.com/TFd6nNY5lP
— cewmon (@literaryboss_) 7 Ekim 2018
Gene milli takim arasi geliyormus.. Dunya futbolunda daha cirkin bir ara yok… Yazin ve devre arasi en azindan transfer heyecani var… milli takim arasi verecegine pileli etek giyip taksim meydaninda kivirt daha ii…
— BaxeN (@__BaxeN__) 5 Ekim 2018
Peki ya siz milli takım arası için ne düşünüyorsunuz?