Edebiyat, hayatın merkezinden hareketle ortaya çıkan duyguların bir bütünü olarak dönem dönem çeşitli eserlerle karşımıza çıkar. Edebiyatı yaratan yazar da hayattan bağımsız hareket etmediği için, zaman zaman çeşitli yönelimlerde bulunabilir. Siyaset de bu yönelimlerden bir tanesidir çünkü halk ve yazar ilişkisi, farklı bir boyut üzerinden ilişkiye ihtiyacı duyar. Elbette bu durum, dönemden döneme farklılıklar göstermektedir. Günümüzde halen daha severek okuduğumuz çoğu yazar, milletvekili olarak meclise girmiştir.
Milletvekilliği göreviyle meclise girerek görev yapmış olan şair ve yazarları sizler için listeledik.
1. Hüseyin Rahmi Gürpınar
Eserleriyle Türk edebiyatının en kıymetlileri arasında yer alan Hüseyin Rahmi Gürpınar, yazarlığın dışında siyasetle de yakından ilgilenmiştir. 1935-1943 yılları arasında meclise girerek iki dönem boyunca milletvekili olarak görev yapmıştır.
2. Arif Nihat Asya
Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin önemli temsilcilerinden olan Arif Nihat Asya, özellikle bayrak şiirinden dolayı bayrak şairi olarak anılmıştır. Şair, 1950 yılında Seyhan milletvekili olarak mecliste görev yapmıştır.
3. Ahmer Hamdi Tanpınar
Eserleri her dönem okunan Ahmet Hamdi Tanpınar da siyasetle ilgilenen yazarlarımız arasındadır. 1942’de Maraş milletvekili olarak meclise girmiştir.
4. Faruk Nafiz Çamlıbel
Faruk Nafiz Çamlıbel, tıp öğrenimini yarıda bırakarak edebiyata yönelmiş bir isimdir. Bunun yanı sıra öğretenlik de yapmıştır. 1922 yılında önce Kayseri, ardından Ankara ve İstanbul’da öğretmenlik görevini sürdürmüştür. Yazar, 1946’dan 1960 yılına kadar mecliste milletvekilliği görevini yürütmüştür.
5. Yahya Kemal Beyatlı
Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin bir diğer önemli isimlerinden olan Yahya Kemal Beyatlı, siyasetle yakından ilgilenmiştir. Özellikle diplomat olarak görev yaptığı dönem, siyaseti en iyi bildiği dönem olmuştur. Şair, 1923 yılında Urfa milletvekili olarak meclise giren isimlerden olmuştur.
7. Ahmet Rasim
Ahmet Rasim, Posta ve Telgraf Nezareti’nde memurluk görevinden ardından bir süre öğretmenlik yapmıştır. Yazar, 1927-1932 yılları arasında milletvekili olarak mecliste görev yapmıştır.
8. Memduh Şevket Esendal
Memduh Şevket Esendal, yaşadığı dönemde ülkenin içerisinde bulunduğu savaş durumundan dolayı herhangi bir eğitim görememiştir. Ancak çalışmalarını İttihat ve Terakki Cemiyeti dahilinde aktif olarak görev almıştır. Ayrıca CHP genel sekreterliği de yapan Esendal, sırasıyla Bilecik ve Elazığ milletvekili olarak meclise giren isimlerden olmuştur.
9. Halide Edip Adıvar
İstanbul Üniversitesi’de profesörlük görevlerinde de bulunan yazar, Kurtuluş Savaşı’nda önemli çalışmalar yapmıştır. Siyasetle de yakından ilgilenen yazar, 1950-1954 yılları arasında İzmir milletvekili olarak mecliste görev almıştır.
10. Reşat Nuri Güntekin
Eserleriyle halen daha okunanlar arasında yer alan Reşat Nuri Güntekin, bir dönem öğretmenlik görevi yaptıktan sonra 1939-1943 yılları arasında Çanakkale milletvekili olarak meclise girmiştir.
11. Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Yakup Kadri de ölümsüz eserlere imza atan yazarlarımız arasında yer almaktadır. Edebiyat ve felsefe öğretmenliği yapmıştır. 1942 yılında Mardin, sonrasında ise Manisa milletvekili olarak mecliste görev almıştır.
12. Çetin Altan
Dünyanın en çok köşe yazısı yazan yazarları arasındadır. Aynı zamanda birçok gazetede çalışmış ve köşe yazıları kaleme almıştır. Çetin Altan, 1965-1969 yılları arasında milletvekili olarak meclise girmiş ve görev yapmıştır.