Önceleri yerel bir yerleşim yeri olan Milet Antik Kenti, M.Ö. 2. binyılda Anadolu topraklarına Girit’ten gelen bir grup göçmen tarafından kuruldu. Miken ve Aka kolonilerinin ardından kentte Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Doğu Roma, Menteşe Beyliği ve Osmanlı dönemleri yaşandı. Arkaik Çağ’da Milet, önemli bir yerleşim merkezi ve liman kenti iken İonia Konfederasyonu’nun da başkentiydi. Kentin önemi Helenistik, Roma ve Doğu Roma dönemlerinde de devam etti. Ancak bir gün deniz çekildi ve Milet liman kenti olma özelliğini yitirdi. Bu nedenle kentin önemi gittikçe azaldı. Helenistik dönemin görkemli liman kenti Milet’in tarihçesine yakından bakıyoruz. Milet’e nasıl gidilir? Liman kenti unvanı taşıyan Milet hangi şehirde yer alıyor? Giriş ücreti ne kadar? Gelin Milet’e doğru kısa bir yolculuğa çıkalım.
Kentin tarihçesi
Arkaik Dönem Akropolisi, M.Ö 494 yılında gerçekleşen Pers istilasının ardından terk edilmişti. Helenistik dönemde kente Aslanlı Liman ve tiyatro inşa edildi. Roma döneminde Helenistik dönem kentinin büyüklüğü ve inşası aynı şekilde korundu fakat imar faaliyetlerinde büyük bir artış görüldü. Faustina Hamamı, Humei Tepe Hamamı, tiyatro, liman anıtı, liman kapısı, Capito Hamamı, Gymnasium, Güney Agora kapısı, depo yapıları Roma Dönemi’nde yapılan en önemli kamu binaları arasında yer alıyor. Kent, Büyük Menderes Nehri’nin taşıdığı alüvyonlarla dolmaya başladıktan sonra önemli bir liman kenti olma özelliğini yitirmeye başladı. Miletos, bir süre sonra Piskoposluğa dönüştü ve şehir gittikçe küçülerek tiyatro ve kale etrafı ile çevrelendi. Bizans Dönemi’nde Palatia adını alan Miletos, 13. yüzyılda Türklerin hakimiyetine girdi ve kent, Beylikler ve Osmanlı döneminde Balat adıyla anılmaya başladı.
Milet Antik Kenti nerede?
Milet, Anadolu’nun batısında, Ege bölgesinde bulunuyor. Büyük Menderes Nehri’nin hemen başlangıcına yakın deniz kıyısında yer alan antik şehir, döneminin en popüler liman kentlerinden biriydi. Kent, Aydın’ın Didim ilçesinde yer alan Akkoy’un 5 km. kuzeyinde ve Balat köyü yakınında bulunuyor. Kentin limanı Büyük Menderes tarafından doldurulduğu için yaklaşık 10 km denizden içeride bir mevkide olduğunu hatırlatmak isteriz.
Nasıl gidilir?
Kentin nerede bulunduğundan yukarıda söz ettik. Peki Milet Antik Kenti’ne nasıl gidilir? Didim merkezinin yaklaşık 22 km kuzeyindeki Milet’e, özel aracınızla Didim Güllübahçe Yolu’nu takip ederek ulaşabilirsiniz. Bir diğer ulaşım seçeneği olarak Altınkum’dan ve Didim’in merkezinden geçen minibüs, midibüs ve taksi ile de antik kente ulaşmanız mümkün.
Giriş ücreti nedir?
Kentin giriş ücreti de Milet’e dair en merak edilen konulardan biri. Antik kente giriş ücreti 40 TL. Bunun yanında müze kartın geçtiğini de hatırlatmak isteriz. Yani müze kartınız varsa antik kente ulaştığınızda herhangi bir ücret ödemeden rahatlıkla kenti dolaşmanız mümkün. Eğer Milet Müzesi ve Milet Antik Kenti hakkında detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz antik kente ait web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Milet Antik Kenti yaz dönemlerinde yani 1 Nisan- 1 Ekim tarihleri arasında 09.00-19.30 saatlerinde ziyaretçi kabul ediyor. Kış aylarında ise 1 Ekim- 1 Nisan tarihleri arasında saat 08.30-17.30 saatleri arasında müzeye giriş sağlamak mümkün. Aynı zamanda kapanış saatinden yarım saat önce gişelerin kapandığını da belirtelim.
Milet Antik Kenti’ne dair anlattıklarımız ilginizi çektiyse Aspendos Antik Kenti: Tarihi, Konumu, Yol Tarifi ve Giriş Ücreti içeriğimizde hoşunuza gidebilir.