Günümüzde mikrodalga kullanımı, oldukça tartışmalı bir konu. Kimi uzmanlar mikrodalgadan derhal vazgeçmemizi öğütlese de kimileri de doğru kullandığımız takdirde mikrodalga kullanmaya devam edebileceğimizi belirtiyor. Peki doğru mikrodalga kullanımı nasıl oluyor? Öncelikle mikrodalgaya koyduğunuz tabağın, çanağın, bardağın ya da herhangi bir eşyanın mikrodalga kullanımına uygun olması gerekiyor. Ardından sıra, asla mikrodalgaya koymamanız gereken yiyecekleri öğrenmeye geliyor! Ne olursa olsun mikrodalgada ısıtmamanız gereken besinleri derledik. Siz siz olun bunların hiçbirini mikrodalgada ısıtmaya kalkmayın! ? İşte asla mikrodalgada ısıtmamanız gereken 7 besin…
Haşlanmış yumurta
Eğer haşlanmış yumurtayı mikrodalgada ısıtmaya çalışırsanız yumurtanın içerisinde yer alan su molekülleri buharlaşır, bu durum da içten dışa doğru bir basınç yaratır. Sonuç mu? Elbette minik ama oldukça sıcak bir patlama. Tabii bu patlama, mikrodalganın içinde gerçekleşmek zorunda değil. Aksine yumurtayı yemek için aldığınızda da gerçekleşebilir. İyisi mi siz haşlanmış yumurtaları mikrodalgada ısıtmaya bir son verin! ?
Havuç
Aslında türüne bağlı olarak havuçları mikrodalgada pişirebilir ya da ısıtabilirsiniz. Ancak kabuğunu soymanız şart! Kabuğu soyulmamış havuçlar, hele bir de iyi yıkanmadıysa, mikrodalgada kıvılcımlanmaya yol açabilir. Arklanma durumu olarak da isimlendirebileceğimiz bu durum, hem sizin sağlığınızı tehlikeye atar hem de mikrodalganıza zarar verir.
İşlenmiş et
İşlenmiş etler; bol miktarda tuz, kimyasal, koruyucu ve tatlandırıcı içerir. Tüm bu zararlı içerikleri mikrodalga radyasyonuyla birleştirince ortaya harika(!) bir yemek çıkacağını söylememize gerek var mı? Eğer kolestrol seviyenizin tavan yapmasını istemiyorsanız işlenmiş etleri mikrodalgada ısıtmaktan vazgeçmelisiniz.
Su
Suyunuzu mikrodalgada ısıtmak, tercih edebileceğiniz en zahmetsiz yöntemlerden biri gibi gözükebilir. Ancak yapılan birçok araştırma bu yöntemin suyu hızlı bir şekilde kaynattığını, dolayısıyla da yanıklara davetiye çıkardığını kanıtlıyor. Özellikle çocuklar konusunda çok daha dikkatli olmak gerekiyor!
Acı kırmızı biber
Acı biberler, özellikle de acı ve kırmızı olanlar, yüksek miktarda kapsaisin içerir. Biber gazı yapımında da kullanılan bu madde, kolayca alev alabilir. Eğer acı kırmızı biberleri mikrodalgada ısıtırsanız elektromanyetik dalgaların etkisiyle kapsaisin ortaya çıkar ve bu madde hızlıca tutuşabilir. Sonuç mu? Söylemek bile istemiyoruz!
Tavuk
Tavuk, özellikle de doğru pişirilmediğinde, salmonella riski taşır. Eğer çiğ tavuğu mikrodalgada pişirmeye çalışırsanız pişmek bir yana dursun, tam bir bakteri yuvası haline gelir. Bu durum yalnızca tavuk değil, kırmızı et için de geçerli. İyisi mi siz etinizi tavada, ızgarada ya da fırında pişirmeye devam edin!
Domates ve domates sosu türevleri
Tıpkı haşlanmış yumurtalar gibi domates sosları da mikrodalganızı bir savaş alanına çevirebilir. Özellikle koyu kıvamlı soslar, ısındıkça patlayarak hiç de hoş olmayan sonuçlar doğurabilir.
Kaynak: 1