Teknoloji gündemini takip edenler VR (Sanal Gerçeklik) ve AR (Artırılmış Gerçeklik) kavramlarını sıkça duyuyorlar. Genellikle oyun ve eğlence tutkunlarının ilgisini çeken bu teknolojiler aslında hayatın her yanında önemli rol oynamaya hazırlanıyorlar. Sağlıktan eğitime, güvenlikten bilime kadar birçok alanda VR ve AR teknolojilerinin hızla öne çıktığını görmeye başlıyoruz. Peki bu iki teknolojinin bir arada bulunduğu Microsoft Hololens’e hiç göz attınız mı? Eğer bu ilginç cihazı merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Bu listemizde, yakında Amerikan savaş operasyonlarına dahil olacağı belirtilen Microsoft HoloLens hakkında bilgiler sizlerle olacak.
Hologramlarla etkileşim kurabildiğiniz ilginç bir cihaz: Microsoft HoloLens
https://www.youtube.com/watch?v=vWx0TPaoDaQ
VR yani sanal gerçeklik teknolojisi, dünyadan kopup başka alemlere yolculuk yapmak için harika bir seçenek. AR olarak bilinen artırılmış gerçeklik ise gerçek dünya ile sanal dünyanın bir araya geldiği farklı bir gerçeklik boyutu olarak nitelendirilebilir. Peki bu iki teknolojinin bir araya geldiği bir kesişim noktasına hangi isim verilir? Teknoloji dünyası bu buluşma noktasını Mixed Reality yani karışık gerçeklik olarak tanımlıyor. Microsoft HoloLens ile en gelişmiş haline tanık olduğumuz karışık gerçeklik teknolojisinde sanal hologramları gerçek dünyadaki objelerin ya da ortamların içerisinde görebiliyor, bu hologramlarla etkileşime geçebiliyoruz. Yukarıdaki videoyu izleyerek etkileşimli hologram kavramını daha iyi anlayabilirsiniz.
Microsoft HoloLens üst düzey donanım özelliklerine sahip
Microsoft HoloLens piyasadaki sıradan sanal gerçeklik gözlüklerinden farklı olarak zengin donanım özelliklerini bünyesinde barındırıyor. Bu ilginç cihazın üzerinde 4 adet ortam algılama kamerası, 1 adet derinlik kamerası, 1 adet 2 MP’lik fotoğraf video kamerası, 4 adet mikrofon ve 1 adet ışık sensörü bulunuyor. Tüm bu sensör ve kameralara ek olarak cihazın içerisinde işlemci ve grafik işlemciden oluşan bir hologram işleme ünitesi dikkat çekiyor. Cihazın çevresel ses teknolojisi, bakış takip sistemi, jestleri algılama özelliği ve sesli komut desteği bulunuyor. Microsoft HoloLens aslına bakarsanız tam teşekküllü bir bilgisayarı gözlük olarak kullanmanın karşılığı diyebiliriz. HoloLens’te 64 GB flaş depolama alanı, 2 GB RAM, Wi-Fi bağlantısı, 3,5 mm ses girişi ve 2-3 saat civarı kesintisiz kullanım ömrü sunan dahili pili bulunuyor.
Windows 10’un holografik versiyonu Microsoft HoloLens’in içerisinde bulunuyor
Klavye ve fare ile monitörümüze bakarak kullandığımız Windows 10, yıllardır alıştığımız klasik Windows kullanımının en modern hali olarak karşımızda. Ancak bir Microsoft HoloLens sahibiyseniz Windows 10 Holographic Edition’u kullanabilir, en fütüristik Windows 10 sürümünü deneyebilirsiniz. Hologram teknoljisiyle el hareketleriniz aracılığıyla Windows 10 kullanmanın nasıl bir deneyim olduğunu merak ediyorsanız yukarıdaki videoyu kesinlikle izleyin.
Microsoft HoloLens’in fiyatı tam anlamıyla cep yakıyor
Şu an için sadece yazılım geliştiricilerin ve zengin teknoloji meraklılarınıın ilgisini çeken Microsoft HoloLens’in fiyatı epey yüksek. Üzerinde çok sayıda gelişmiş sensör ve kamera olmasından dolayı üretimi zahmetli, maliyeti yüksek olan Microsoft HoloLens’in ABD fiyatı 3000 dolar civarında. Cihazı Türkiye’de satın almak isterseniz karaborsacıların eline mahkum kalıyorsunuz. Şu an itibarıyla internet ortamında bulunan ilanlara göre HoloLens’i 34000 TL’ye satan bile mevcut.
Amerikan Ordusu tarafından savaş operasyonlarında kullanılacak
Microsoft HoloLens eğitim, sağlık ve eğlence sektörleri için harika bir teknoloji olarak karşımızda. Ancak bu işin bir de insanı tedirgin eden savaş kısmı var. Teknoloji gündemindeki son haberlere göre ABD ordusu ile Microsoft, tam 480 milyon dolarlık bir anlaşma yaptı ve Microsoft HoloLens’in askeri kullanımı için ilk adımı attı. Toplam 100 binden fazla HoloLens’i Amerikan ordusu için üretecek olan Microsoft, savaşlarda artırılmış gerçeklik teknolojisinin büyük önem taşıyacağını belirtiyor. Buna ek olarak askeri eğitim programlarında da artırılmış gerçeklik teknolojisinin önemli bir yeri olacak.
Biz optimist teknoloji tutkunları bu tarz cihazları insanlığın iyiliği ve gelişmesi için büyük adımlar olarak görürken maalesef yine savaş kullanımının öne çıkması üzücü. Ne diyelim, umarız bir gün karşımızda kasklarında HoloLens takılı olan ölümcül ordular görmeyiz.